– La Poiana Teiului, gheturile au blocat cursul Bistritei
– 150 de gospodarii vor fi luate de ape dintr-un minut in altul
– 700 de muncitori din Colonia santierului risca sa nu mai aiba unde locui
– Deja, apa a umplut beciurile si fantanile
– Catastrofa putea fi evitata daca s-ar fi luat din timp masuri.
De cateva zile, locuitorii din Poiana Teiului stau cu sabia deasupra capului, de frica ca sloiurile de gheata de pe raul Bistrita, care au inceput sa se topeasca, din cauza incalzirii vremii, le-ar putea inunda gospodariile.
Cel mai expus grup de case din satul Poiana Teiului este cel de pe malul Bistritei, unde albia raului face un cot de vreo 90 de grade. Drumul suprainaltat nu reusea sa opreasca apa, care s-a infiltrat in curtile caselor si a ajuns in beciuri. -Din moment in moment ne asteptam ca apa si ghetarii sa vina peste noi, cum s-a intamplat in Ajunul Craciunului, in 1995, isi aminteste un localnic.
Autoritatile locale spun ca au luat masuri de evacuare a oamenilor si a bunurilor din gospodarii cu responsabilitati concrete, deoarece timpul va fi foarte scurt in cazul in care s-ar anunta viitura.
Hidrologii avertizeaza ca, in urmatoare 24 de ore, situatia ar putea deveni dramatica. Ieri, mai multe gospodarii si un drum comunal din localitatea suceveana Brosteni au fost deja inundate, din cauza formarii unor blocaje de gheata pe cursurile raului Bistrita si paraului Neagra.
Fiindca autoritatile au lenevit vara, evacueaza oamenii iarna
Peste 150 de gospodarii din comuna Poiana Teiului traiesc in fiecare an, in preajma Craciunului, zile de adevarat cosmar. Amestecul de apa, zapada si gheata format pe cursul raului Bistrita, in aval de Borca, aglomereaza zona de varsare in apa lacului de acumulare Izvoru Muntelui, formand imagini apocaliptice, ghetari de 7-8 metri grosime, gata oricand sa se napusteasca peste satele Poiana Teiului, Topoliceni si Colonia muncitoreasca a Santierului Hidroconstructia din localitate. Pentru traitorii locului, linistea de peste an este alungata luandu-i locul cosmarul, generat de stihiile naturii in prag de dezlantuire apocaliptica.
-Din cauza gerului puternic din decembrie, s-a format din nou zapor, care a acoperit albia Bistritei in zona Poiana Teiului si a ridicat nivelul primejdiei la sapte-opt metri deasupra nivelului normal al apei. In primul rand, am prevazut masuri de evacuare a oamenilor si a bunurilor din gospodarii cu responsabilitati concrete, deoarece timpul va fi foarte scurt in cazul in care s-ar anunta viitura. Dar inca mai speram ca nu se vor napusti asupra noastra nahlapii de gheata si natura ne va ajuta si-n anul acesta sa trecem cu ajutorul lui Dumnezeu primejdia care ne pandeste-, spera primarul comunei Poiana Teiului, Petru Baia.
-Daca nu ne pazeste Dumnezeu, nu scapam!-
Cel mai expus grup de case din satul Poiana Teiului este cel de pe malul Bistritei, mai ales acolo unde albia Bistritei face un cot de vreo 90 de grade. Drumul suprainaltat nu reusea sa opreasca apa, care s-a infiltrat in curtile caselor si a ajuns in beciuri. -Din moment in moment, ne asteptam ca apa si ghetarii sa vina peste noi, cum s-a intamplat in Ajunul Craciunului, in 1995. Daca nu ne pazeste Dumnezeu de viitura, apoi nu stim cum o sa scapam. Data trecuta am avut in casa apa de 1,6 metri. Am primit noi ajutoare, dar mai bine ne-ar pazit Dumnezeu-, ne-a spus Aneta Trifan. Aceeasi stare de neliniste am desprins-o si din vorbele Emiliei Vadana. In beciul acesteia, plin cu apa pana aproape la gura, mai ramasese doar -un poloboc cu varza-, pe care nu a mai avut unde sa-l duca.
Slujba de Maslu pe malul albiei cu zapor
In ninsoare, pe drumul paralel cu Bistrita, langa un altar improvizat dintr-o masa, trei preoti se rugau lui Dumnezeu impreuna cu localnicii ca sa abata mania lui de la ei. -Ce sa mai zicem, dupa cum vedeti, nu ne-a ramas decat sa apelam la ajutorul lui Dumnezeu! Lucrurile se stiu, domnule, trebuie terminate o data lucrarile hidrotehnice, pentru ca acestea sunt proiectate si-n scopul regularizarii raului Bistrita. Eu acuz si oficialitatile, dar si pe cei cu raspundere in administrarea lacului, pentru ca puteau sa uzineze in vara si toamna mai mult, pentru ca apa sa nu fie acum la cote apropiate de cele maxime. Ieri a fost prefectul la noi. Dumnealui ar putea sa puna o vorba la Guvern, in calitatea sa de reprezentant in teritoriu. Este absolut necesar sa fim ajutati sa terminam lucrarile de amenajare hidrotehnica pe Bistrita-, spune inginerul Onu, seful santierului Hidrotehnic. (Ion Asavei, Mihael Balint)
Primele gospodarii au cazut prada apelor, la Brosteni
Mai multe gospodarii si un drum comunal din localitatea suceveana Brosteni au fost inundate, ieri, din cauza formarii unor blocaje de gheata pe cursurile raului Bistrita si paraului Neagra.
Pe raul Bistrita, in dreptul localitatii Haleasa, apartinand comunei Brosteni, s-a format un blocaj de gheata in lungime de aproximativ doi kilometri, iar amonte cota raului a crescut si a dus la inundarea drumului comunal DC 78 Haleasa – Frasin si a patru curti ale localnicilor. In aceeasi comuna, pe paraul Neagra, la confluenta cu raul Bistrita, s-a format un blocaj de gheata care a dus la cresterea apei in amonte, inundand trei curti, mai multe fanete si doua grajduri.
Hidrologii avertizeaza ca in urmatoarele 24 de ore, din cauza cresterii relative a temperaturii aerului si existentei formatiunilor de gheata din bazinele superioare ale raurilor Bistrita, Moldova si Suceava, exista pericolul atingerii si depasirii cotelor locale de aparare.