Home Actualitate Bomba radioactiva din centrul Capitalei a fost dezamorsata de mascatii din IGP

Bomba radioactiva din centrul Capitalei a fost dezamorsata de mascatii din IGP

DISTRIBUIŢI

O instalatie ce continea material radioactiv, aflata intr-o cladire din centrul Capitalei, a fost dezafectata, ieri, de specialistii din cadrul Directiei Generale de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog din Inspectoratul General al Politiei.

Instalatia – in care se aflau 20 de creioane de Cobalt 60 inchise ermetic intr-un sistem de protectie din plumb care cantareste sapte tone – era situata intr-o cladire de pe Strada Vasile Lascar, care a apartinut Institutului de Chimie-Fizica.

Containerul in care se aflau creioanele de plumb a fost scos din cladire cu o macara speciala a Serviciului Pirotehnic si transportat pe platforma de la Magurele.

La jumatatea lunii martie a acestui an, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) a solicitat Inspectoratului General al Politiei sa efectueze o ancheta care sa stabileasca imprejurarile in care a fost deconectat sistemul de alarmare existent in cladirea instalatiei de iradiere -Cercetatorul-, precum si modul in care a fost fortat sistemul de inchidere cu lacat si lant al instalatiei, de catre actualul detinator al spatiului, respectiv SC Electroproiect SA.

Lucian Biro, presedintele CNCAN declara la acea data ca nu exista riscul ca materialul radioactiv sa fie furat. -Aceste surse radioactive se autoprotejeaza, in sensul ca acela care va incerca sa le dezasambleze va fi iradiat cu siguranta. Chiar daca se va darama cladirea, sursa va ramane intreaga-, a spus el.

Imobilul in care este situata instalatia -Cercetatorul- a fost construit pentru Institutul de Chimie Fizica (ICF) al Academiei Romane. Potrivit unor date ale Societatii Romane de Radioprotectie (SRR), instalatia reprezenta un pericol foarte mare pentru populatia Capitalei, atata timp cat nu era dezafecata si mutata la Institutul din Magurele.

Cladirea si instalatia radioactiva au apartinut, pana in 1990, Institutului de Chimie Fizica -I.G. Murgulescu-, imobilul fiind preluat ulterior de SC Electroproiect SA. Instalatia a fost cumparata in 1974 din URSS si era destinata cercetarilor in chimie. A functionat pana in 1979, cand, din motive inca neclarificate, cilindrul central a ramas blocat in containerul care adaposteste sursele fixe. Dupa 1980, specialistii firmei producatoare au comunicat ca instalatia nu poate fi reparata si trebuie scoasa din exploatare. In consecinta, s-a decis conservarea instalatiei, cu cartusele radioactive in interior, pentru a fi mutata, ulterior, in alt amplasament, ceea ce s-a intamplat abia acum. (E

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.