
Dupa ce a ramas fara imunitate, europarlamentarul Adrian Severin va putea intra in atentia procurorilor, declara purtatorul de cuvant al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Livia Saplacan. Astfel, prin votul Parlamentului European de ridicare a imunitatii in cazul lui Adrian Severin, s-a deschis posibilitatea desfasurarii de catre procurori a actelor procedurale pe care le presupune o ancheta referitoare la orice cetatean care nu beneficiaza de imunitate.
"In privinta pasilor concreti care vor urma, asteptam o instiintare oficiala din partea PE care sa expliciteze din perspectiva juridica decizia luata", a precizat Livia Saplacan.
Parlamentul European a votat joi ridicarea imunitatii eurodeputatului Adrian Severin, implicat in cazul "bani in schimbul amendamentelor" relatat de publicatia The Sunday Times in 20 martie, dupa ce un raport in acest caz a trecut luni seara cu unanimitate in Comisia de afaceri juridice a Parlamentului European (JURI).
Raportul elaborat de eurodeputatul italian Francesco Enrico Speroni (grupul Europa Libertatii si a Democratiei, eurosceptic), care a recomandat ridicarea imunitatii eurodeputatului roman pentru acest caz, a fost adoptat nu prin vot electronic, ci prin ridicare de mana.
Inainte de vot, raportorul a cerut sa aiba o interventie. Speroni a precizat ca "este vorba despre un dosar complex", iar raportul sau il vizeaza doar pe eurodeputatul Adrian Severin, nu si pe cei care au declansat acest scandal.
Documentul contine o decizie a PE si expunerea de motive a acesteia. "Parlamentul European hotaraste sa ridice imunitatea lui Adrian Severin, excluzand restrictionarea libertatii personale" si "incredinteaza presedintelui sarcina de a transmite imediat prezenta decizie, precum si raportul comisiei competente, autoritatilor competente din Romania si lui Adrian Severin", se mentioneaza in decizia PE