Home Politic UDMR nu acceptă varinta „8+2”, dar nu zice nu restructurării deconcentratelor

UDMR nu acceptă varinta „8+2”, dar nu zice nu restructurării deconcentratelor

DISTRIBUIŢI

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, ieri, la Târgu Mureș, că pentru reprezentanții Uniunii nu sunt acceptabile nici varianta de opt regiuni și două județe – Harghita și Covasna, și nici cea de opt regiuni, dar alte variante pot fi discutate.

Cu alte cuvinte, planul B anunțat de Traian Băsescu, restructurarea deconcentratelor este o varianta serioasă pe care UDMR o ia în calcul, în condițiile în care liderii Uniunii nu vor să plece de la guvernare.
Mâine (sâmbătă – n.r.) în CRU (n.r. – Consiliul Reprezentanților Unionali) vom formula un punct de vedere, varianta «8+2» nu merge, varianta «opt» nu merge, în rest discutăm", a declarat Kelemen Hunor.

Referitor la propunerea președintelui Traian Băsescu, Kelemen Hunor a spus că nu a văzut niciun coleg entuziasmat de aceasta, în Uniune, și nici el nu este.

Liderul UDMR a spus că subiectul reformei administrative trebuie acceptat de toată lumea și, dacă nu există consens pentru reforma administrativă în acest moment, ar fi de părere să se amâne până după alegeri acest subiect.
Kelemen a spus că Uniunea nu își dorește instabilitate politică sau economică și reprezentanții UDMR sunt interesați în menținerea coaliției de guvernare din acest moment, precizând că nu este nicio problemă faptul că în unele județe există majorități constituite cu partide din USL sau că reprezentanții Uniunii discută în Parlament cu colegi din toate partidele, indiferent dacă sunt din opoziție sau de la putere.

?à?íntrebat ce va face dacă în CRU de sâmbătă se va vota ieșirea de la guvernare, Kelemen Hunor i-a sfătuit pe jurnaliști să nu se îngrijoreze.

"Niciodată n-am trecut peste voința colegilor, dar să nu vă îngrijorați, fiindcă nu se va vota așa ceva", a spus el.
Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri că le-a spus reprezentanților UDMR, la Cotroceni, că maximul pe care îl poate oferi este o formulă de opt județe plus Harghita și Covasna, separat, care să rămână așa cum sunt acum, dar "niciodată unite".
El a mai declarat că, dacă UDMR refuză oferta legată de reorganizare, atunci nu se va mai face acest proces, ci se va trece la reforma instituțiilor deconcentrate, care se diminuează ca densitate și personal.

R.Turcan: Cred că UDMR va merge pe varianta reorganizării deconcentratelor

Deputatul PDL Raluca Turcan a declarat ieri la Sibiu că nu crede că UDMR va accepta varianta reorganizării administrativ-teritoriale cu opt plus două județe, arătând că, mai curând, Uniunea ar merge pe varianta reorganizării deconcentratelor.

Regionalizarea e o discuție importantă, dar e o discuție pe termen lung. E clar că nu există un consens în cadrul coaliției de guvernare și e destul de limpede că UDMR respinge varianta cu 8 județe. De asemenea, mi-e destul de greu să cred că vor accepta varianta cu 8+2 județe, fiindcă ea ar presupune un regim diferit pentru maghiarii din Mureș sau Satu Mare în raport cu cei din Hargita și Covasna", a precizat Raluca Turcan, în legătură cu negocierile cu UDMR pe această temă.
Ea a adăugat că varianta reorganizării deconcentratelor ar fi acceptabilă pentru UDMR, fiind o măsură de reformă a statului.
"Cred mai curând că pentru UDMR ar fi mai acceptabilă reorganizarea deconcentratelor, ceea ce ar fi o măsură de reformă a statului, de eficientizare a lui", a spus Turcan.

Laszlo Borbely: UDMR isi doreste stabilitate politica

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat ieri ca Romania nu are nevoie de instabilitate politica in acest moment, insa UDMR nu poate accepta varianta de opt plus doua judete.

"In momentul de fata, noi ne dorim o stabilitate politica. In acest an, avem semnale ca avem o crestere economica, nu spectaculoasa, deci e nevoie de stabilitate. Intr-o Coalitie sunt multe lucruri care se discuta. Cateodata vine un partener cu cate o propunere care e amanata sau se discuta mai multe luni de zile sau sunt alte propuneri care se accepta. In momentul de fata cred ca trebuie sa respectam pactul Coalitiei. Insa nu e acceptabila varianta 8+2", a declarat Borbely, intrebat daca UDMR paraseste Coalitia de guvernare.

Ministrul Mediului a reiterat ca Uniunea este partenera in orice initiativa care sustine descentralizarea.

"Un exemplu este colegul meu Cseke Attila, care a pus piciorul in prag si a fost consecvent in descentralizarea in Sanatate. Noi, cei de la UDMR, suntem pentru a-l ajuta pe cetatean ca decizia sa vina cat mai aproape de el. Cred ca trebuie sa reluam discutia pe cateva legi pentru economie si sa continuam discutia pe descentralizare. Asta este propunerea noastra", a mai declarat liderul maghiar.

Laszlo Borbely s-a aratat deranjat de faptul ca discutia privind reorganizarea Romaniei a fost una superficiala, cu tenta spre "UDMR si maghiarime".

"Ceea ce s-a intamplat in ultimele doua saptamani, cel putin 95% din discutii, a fost cu tenta spre UDMR si maghiarime, iar asta ne-a facut putin mai irascibili. Putine talk show-uri au mers mai in detaliu, adica sa discute mai tehnic aceasta reorganizare. Niciodata nu am putut sa depasim aceasta faza de suprafata de 8+1 si din cauza asta unii dintre noi ne-am suparat" a conchis Laszlo Borbely.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.