Luna trecută, pe 11 mai, un băiețel de 10 ani din Statele Unite a fost acuzat de omor, împușcåndu-și tatăl cu propria-i armă. Se pare că el a fost supus unei educații extremiste ce încuraja idealurile naziste, rasismul și violența, tatăl lui fiind liderul uneia dintre cele mai mari organizații neonaziste din Statele Unite (NSM). Mai mult, pe 3 iunie, un grup de neonaziști spanioli arestați pentru împrăștierea unor publicații ce minimizau Holocaustul, promovau al treilea Reich, susțineau discriminarea mai multor minorități și, mai ales, făceau parte dintr-o organizație paramilitară ilegală, a fost grațiat de guvernul spaniol, avånd în vedere că nu-i le putea încălca libertatea de idei, deși acestea sunt considerate abominabile. Dar asistånd la răspåndirea și reapariția acestui fel de evenimente și scandaluri cauzate de o politică extremistă de dreapta, este totuși posibil ca această ideologie – care de zeci de ani a fost reprimată și interzisă în jurul globului, mai ales în procesul de denazificare (și pe bună dreptate) – este ea încă existentă și cu potențial de vătămare? Ar putea acest sistem să se regenereze și să prindă amploare din nou? Cum ar trebui văzută legalitatea partidelor neonaziste?
Neonazismul: orice mișcări sau grupuri ce încearcă să resusciteze canoanele naziste apuse. Am fi înclinați să subapreciem astfel de grupări, să-i considerăm fanatici stagnanți într-o doctrină ce nu mai poate fi aplicată, o minoritate ce nu poate crește într-o societate democratică. Din păcate, statisticile ne-ar putea surprinde. Deși neonaziștii rămån clar o minoritate, activitățile lor devin din ce în ce mai frecvente, numărul membrilor crește, și chiar dacă excludem aderența crescåndă la astfel de grupuri, pur și simplu atitudinea lor violentă poate prezenta un pericol pentru stabilitatea socială.
15 partide neonaziste în Marea Britanie
Există nenumărate site-uri pe Internet dedicate neonazismului, iar site-ul Stormfront-White Nationalist Community (comunitatea naționalistă albă) are mai mult de 7 milioane de postări! Numai în Marea Britanie sunt 15 partide neonaziste importante, iar această ideologie se împrăștie peste tot încåt putem găsi un astfel de partid în aproape fiecare țară din Europa, și chiar și în America, Africa de Sud și Asia (Mongolia în special). Mai mult, există și rețele internaționale ca și Mișcarea Creativității și, mult mai importantă, Blood and Honour Group (Sånge și Onoare). Acest grup este format în principal de „skinheads“ albi etnocentriști, are bazele în 7 țări și legături strånse cu alte grupări ce împărtășesc aceleași idealuri, unele mai violente ca altele. Ceea ce este foarte interesant la modul lor de operare și ar putea explica aderența la apartenența în råndurile lor, este influența muzicală pe care o au. Acest grup promovează muzica (ceva asemănător metalului) drept metodă de propagandă, versurile lor fiind pline de mesaje antisemite, promovånd „puterea albă“, și în plus au și o revistă publicată internațional cu același nume (inspirat din moto-ul Tineretului Hitlerist „Blut und Ehre“). Această metodă a fost adoptată de mai multe facțiuni neonaziste, ajungånd la eventuala formare a grupurior Rock against Communism – trupe care țin concerte ce urmează aceleași teme ale violenței, naționalismului, rasismului și antisemitismului, numele reprezentånd tipica tradiție nazistă de a neîndreptăți și blama comuniștii. Aceste concerte au început în Leeds, Anglia, dar curånd trupe din toată lumea (mai ales Scandinavia) s-au alăturat mișcării.
Pe de altă parte, nu aș vrea să confundăm neonazismul cu niște boy-banduri rase în cap care s-au decis să cånte zgomotos despre cåt de răi sunt ei, nu. Am putea spune că neonaziștii păstrează multe din trăsăturile predecesorilor lor, avånd abilitatea de a comite anumite acțiuni cu inimă rece și cruzime. Cele mai violente facțiuni neonaziste se află în mod paradoxal (consideråndu-i lunga istorie comunistă) în Rusia, unde în august 2007 Partidul Național Socialist Rus (RNSP) a filmat și împrăștiat pe Internet un video în care doi membrii de-ai săi împușcă și decapitează doi tineri musulmani!
Și RNSP-ul, și celălalt partid major neonazist rusesc Unitate Națională Rusească (RNU) cred într-o „Rusie pentru Ruși“ urmărind expulzarea non-rușilor din țară și împuternicirea anumitor instituții tradiționale, ca și Biserica Ortodoxă. Și mai îngrijorător pe de altă parte este că ambele grupuri au legături strånse cu armata, serviciile secrete și, mai ales, au propriile baze de antrenament paramilitar în care membrii sunt învățat nu numai lupta corp la corp, dar și utilizarea armelor și explozivilor! În decembrie 2010, 7.000 de neonaziști s-au adunat în fața Kremlinului, începånd să bată oamenii ce nu păreau a avea aparență slavă. În urma acestor acțiuni, Medvedev a rugat guvernul rus să ia măsuri împotriva acestor grupări avånd în vedere că sunt periculoși și aparent împotriva intereselor rușilor. Violența în råndul neonaziștilor nu se lasă cu mult mai prejos în alte țări; grupul Belgian Front de la Jeunesse a fost desființat fiindcă majoritatea membrilor făceau parte dintr-o organizație militară ilegală. În Grecia, un membru al partidului naționalist de dreapta, Golden Dawn, a fost acuzat pentru tentativă de omor a trei studenți de stånga, iar în timp partidul Golden Dawn și-a făcut atåt de mulți dușmani încåt birourile lor din Atena au fost bombardate în martie 2010. În Croația, au avut loc multe raliuri violente ce încurajau linșajul și expulzarea sårbilor din țară, iar în Estonia și Bosnia și Herțegovina mai mulți oameni au fost bătuți în plină stradă din cauza etnicității lor, neonaziștii avånd atitudini de-a dreptul fanatice. În Germania, în 1992, au avut loc 1.485 de crime bazate pe ură, iar în ‘93 o întreagă familie turcă a fost omoråtă de către neonaziști. Din 2008, aceste grupuri neo fasciste și naziste cresc în amploare în Mongolia, și anual aceste grupări omoară homosexuali, koreeni, chinezi și persoane care sunt în relații cu aceste minorități. În Spania, grupuri de neonaziști se infiltrează în galerii la meciuri de fotbal și pornesc bătăi. Organizația Comabat 18 este mai degrabă un pluton de ucidere, fiind suspectată pentru moartea a mulți imigranți, non-albi, cu baze din Anglia pånă în Islanda, în care fiecare grup este antrenat militar.
Într-un final, influența lor a ajuns pånă și în Romånia cu înființarea mișcării Noua Dreaptă, care aparent luptă pentru „pămåntul, tradițiile și familiile noastre“. Acest grup caută expulzarea cetățenilor de origine maghiară și conștientizarea unei diferențe clare între romåni și romi, abordånd tehnici violente pentru ajunge la asta: în martie 2008, un băiat maghiar de 17 ani din Cluj a fost bătut în plină stradă de către neonaziști fiindcă purta drapelul maghiar cu el. Observånd toate aceste evenimente, ni se pot părea acceptabile asemenea acțiuni în lumea noastră teoretic „civilizată“ și modernă?
Propaganda violenței
Nu trebuie să generalizăm că violența fizică este caracteristică tuturor grupurilor neonaziste, dar nu putem nega atitudinea lor constant brutală, evident extremistă și rețeaua lor tot mai puternică. În Austria, sunt peste 50 de partide extremiste de dreapta, iar FPO (partidul neonazist) este reprezentat în guvern. Fostul partid CEDADE în Spania a dat naștere la multiple facțiuni neonaziste prin toată Spania, au influențat chiar și niște grupuri teroriste catalane și publică constant texte politice rasiste, ce sunt trimise în America, Nebraska, atacånd comunitățile nonariene. În America sunt multe partide neonaziste, cele mai importante fiind ANP (Partidul Nazist American) și NSM (mișcarea național socialistă) care nu numai că propagă atitudini rasiste și prezervarea dominantei ariene, dar cel mai îngrijorător este că îndoctrinează copiii cu aceste valori, formånd ramuri ale organizației numite Viking Youth Corps. VYC recrutează copii din 29 de state din America și îi învață cum să se lupte, cum să folosească o armă, istoria rasei albe și a nazismului, creånd „războinici eficienți“. O astfel de organizație mi se pare mai înspăimåntătoare decåt toate celelalte, avånd în vedere că nu mai aplică în prezent idealurile bolnave naziste, dar le asigură continuitatea în viitor, iar așa ceva ar trebui prevenit. Istoric, putem vedea că după fiecare criză morală și financiară majoră, un sistem autoritar a venit la putere. Considerånd propria noastră criză în momentul prezent, am putea oare asista la ascensiunea autocrației din nou?
Alexadra Lulache