Home Actualitate Firea a alocat doar 15,5 milioane de EURO pentru dotarea spitalelor și...

Firea a alocat doar 15,5 milioane de EURO pentru dotarea spitalelor și 19 la biserici și statui. AKH nu mai primește români pentru transplant

DISTRIBUIŢI

În luna noiembrie anul trecut, Gabriela Firea se isteriza în fața jurnaliștilor că ministrul Sănătății nu alocă fonduri protejatului ei, dr. Narcis Copcă pentru realizarea unui transplant de plămâni la Spitalul Sfânta Maria. Imediat, purtătorul de cuvânt al Societății Române de Pneumlogie, Conf. Univ. Dr. Cristian Oancea și Coordonatorul grupului  de lucru pentru Transplant Pulmonar, Prof. Univ. Dr. Ioan Cordoș au comunicat ferm că în România nu există posibilitatea realizării unui transplant de plămâni pentru că nu avem medici specializați pe acest domeniu iar „dotările corespunzătoare pentru aceasta echipă multidisciplinară, laboratoarele și dotările aferente – NU EXISTĂ ÎN ACEST MOMENT ÎN ROMÂNIA”.
Ei au zis, ei au auzit. Ne așteptam ca Firea să aloce din bugetul Capitalei banii necesari pentru dotarea unui astfel de centru dar ea încă se întreba zilele trecute dacă totuși nu ar merge și așa cum e acum.
Astăzi Gabriela Firea  a anunțat că a împărțit bugetul Capitalei „cu mintea îndeosebi, dar și cu inima, pentru că așa este normal”. Astfel, 16 milioane de euro sunt alocaţi dotării celor 19 spitale din Capitală din subordinea municipalităţii și 19 milioane pentru biserici (12 milioane) și statui (7 milioane).
În acest timp, ministrul Sănătății a anunțat că Spitalul AKH nu mai primește pacienți din România. Centrul universitar AKH Viena este centrul de referință pentru majoritatea țărilor din Europa de Est și Centrală. Până în acest moment au fost transplantați 38 de pacienți români de către spitalul universitar AKH Viena, care sunt monitorizați în centrele de referință din țară (București, Timișoara, Iași, Cluj) în strânsă colaborare cu echipa de post-transplant a centrului AKH Viena. Acești pacienți sunt regulat examinați de centrul din Viena deoarece rata de mortalitate ridicată postransplant se datorează în special complicațiilor apărute post-interventie chirurgicala. (fenomenul de respingere a organului).
„Urmează să avem o întâlnire cu toți specialiștii și cu reprezentanții ANT-ului pe această temă. Voi avea o întâlnire și cu primarul Capitalei. Conform protocolului, clinica din Austria nu avea dreptul să denunțe unilateral acest protocol, practic, toată comunicarea trebuia făcută prin Eurotransplant. Am avut o discuție cu președintele ANT care mi-a spus că face un demers către Eurotransplant să avem un răspuns oficial. În mod normal, cei de la ANT trebuiau să aibă minim două centre cu care să lucreze, domniile lor am înțeles că au început deja demersurile. Ei aveau deja semnale, s-a mai întâmplat o dată acest lucru anul trecut, când clinica de la Viena a blocat transplantul, însă această blocare a transplantului unilaterală eu zic că este puțin în afara legii”, a adăugat ministrul Sănătății.
Turcia a încercat în urmă cu câțiva ani să facă transplant de plămâni dar rata de supraviețuire a fost zero. Desigur ei nu-i au pe Copcă și pe Firea

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.