Home Actualitate Un testicul românesc se vinde pe piața neagră cu 200.000 de euro

Un testicul românesc se vinde pe piața neagră cu 200.000 de euro

DISTRIBUIŢI

După cum se știe, în majoritatea țărilor civilizate, vânzarea organelor este strict interzisă, ele putând fi donate în anumite condiții. Cu toate acestea, piața neagră – unde acestea se vând – este extrem de ofertantă, iar România se numără printre țările cu prețurile cele mai mari. Potrivit unei analize realizate de Susanne Lundin, profesoară de etnologie la universitatea din Lund (Suedia), publicată pe portalul  Project Syndicate, în afara unor țări cum ar fi Filipine sau Indonezia, România se clasează printre primele locuri la prețul organelor, un testicul ajungând să se comercializeze chiar și cu 200.000 de euro. Și chiar la un asemenea preț cererea este una suficient de mare încât să existe trafic înfloritor pe acest segment. De asemenea, potrivit unor site-uri românești unde se găsesc astfel de anunțuri, se pot cumpăra rinichi umani contra sumei de 8.000 de euro, sumă negociabilă, de altfel, sau alte organe de la 10.000 de euro în sus.
Cu toate acestea, după cum menționează autoarea, piața neagră a organelor se concentrează îndeosebi în Asia, cu precădere în Filipine și Indonezia, unde mișună intermediarii, samsarii organelor vitale la nivel global.
Astfel, oamenii săraci, victime ale subdezvoltării și ale războaielor, devin marfă și se vând singuri pe Internet sau se oferă altora spre tranzacționare. Cei care stabilesc tarifele pot cere chiar și 100.000 de euro pe organ, incluzând adesea și operația, pentru care au legături cu diferite clinici din Iran, Pakistan, Ucraina, Africa de Sud și Filipine. Autoarea apreciază însă că vânzările pe calea Internetului nu sunt decât vârful aisbergului. Afacerea îmbracă forme multiple și greu de detectat pentru autoritățile care se ocupă cu astfel de anchete.
Organizația Mondială a Sănătății a estimat că aproape 10% din transplanturile de organe din lume rezultă exclusiv din tranzacțiile strict comerciale.
În asemenea tranzacții, „donatorul“ iese mai totdeauna păcălit. Autoarea citează cazul tipic al unei femei libaneze, care a acceptat să-și vândă rinichiul unui spaniol bogat, la un preț bun. După operație, spaniolul a dispărut, intermediarul s-a făcut nevăzut, iar victima a rămas suferindă, fără posibilitatea să-și plătească tratamentul postoperatoriu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.