In scandalul ilegalitatilor de la Banca Romana de Scont s-a consumat ieri un nou episod. Inca de dimineata, accesul publicului nu a mai fost permis, usile fiind incuiate pe dinauntru de catre agentii de paza, care erau foarte atenti ca in sediul bancii sa nu intre nimeni, pentru a nu da ochii cu Comisia Bancii Nationale.
Fara ca nimeni de la BRS s-o spuna explicit, explicatia era de fapt ca, ieri, Consiliul de Administratie al BNR a decis sa introduca administrarea speciala la aceasta banca, incepand cu data de 3 ianuarie. -BNR a inceput, in urma cu o saptamana, o verificare complexa a documentelor aflate in arhiva Bancii Romane de Scont, ca urmare a identificarii unor transferuri pentru care nu au fost prezentate acte acoperitoare. Aceste tranzactii ar putea constitui fraude de proportii-, au declarat surse bancare.
Instituirea administrarii speciale a fost confirmata si de IGP, care a precizat ca Politia va interveni, daca va fi cazul, dupa ce va cunoaste rezultatul verificarilor facute de BNR. Pana acum, Politia nu a putut interveni, legea nepermitandu-i sa faca cercetari decat daca este solicitata de catre banca centrala, dar l-a dat in consemn la frontiera pe Teodor Nicolaescu, presedintele BRS.
Incepand de ieri-dimineata, in sediul central al Bancii Romane de Scont nu a mai fost permis accesul publicului, iar usile au fost incuiate pe dinauntru de catre agentii de paza. Incercarile noastre de a lua legatura cu cineva din conducerea bancii s-au lovit de refuzul ferm al agentilor de paza, care spuneau la unison ca -nu este nimeni inauntru, decat o comisie de la Banca Nationala-.
Intr-adevar, ieri, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis sa introduca administrarea speciala la BRS, incepand cu data de 3 ianuarie 2002, in urma verificarilor din ultima saptamana, care au evidentiat efectuarea unor tranzactii fara acte doveditoare.
Politia a fost sesizata
-BNR a inceput, in urma cu o saptamana, o verificare complexa a documentelor aflate in arhiva Bancii Romane de Scont, ca urmare a identificarii unor transferuri pentru care nu au fost prezentate acte acoperitoare. Aceste tranzactii ar putea constitui fraude de proportii. Un alt semn de intrebare este ridicat de faptul ca, pana acum, clientii bancii nu au sesizat BNR in legatura cu operatiuni in cont efectuate fara aprobarea lor. BNR a informat Inspectoratul General al Politiei asupra obiectului controlului de la BRS-, au precizat surse din cadrul sistemului bancar.
Pe toata perioada administrarii speciale, sunt suspendate dreptul de vot in privinta numirii si revocarii administratorilor si dreptul la dividende al actionarilor, activitatea Consiliului de Administratie si a cenzorilor, iar administratorii si cenzorii nu mai au dreptul la remuneratie.
Un administrator special, numit de Consiliul de Administratie al BNR, va prelua integral atributiile Consiliului de Administratie al bancii supuse regimului de administrare speciala si este obligat ca in termen de 45 de zile sa prezinte un raport scris catre BNR cu privire la starea financiara a bancii si posibilitatea redresarii situatiei acesteia din punct de vedere al sigurantei financiare. De asemenea, administratorul prezinta documentele referitoare la evaluarea activelor si pasivelor bancii, situatia recuperarii activelor, costul mentinerii activelor si situatia lichidarii debitelor.
Administrarea speciala poate fi suspendata numai daca se constata o imbunatatire substantiala a situatiei financiare si incadrarea in parametrii de supraveghere prudentiala.
-Masurile adoptate de BNR au facut ca, orice s-ar intampla la BRS, sa nu se repercuteze asupra sistemului bancar. Pot sa afirm ca la BNR nu a fost primita nici o reclamatie din partea vreunui client al BRS-, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, care a evitat sa comenteze informatiile privind administrarea speciala si controlul de la BRS.
Nicolaescu, dat in consemn la frontiera
Aceasta banca a mai fost in supraveghere speciala pana in septembrie, cand s-a renuntat la aceasta masura ca urmare a majorarii capitalului social cu 50 miliarde de lei. La inceputul lunii in curs, BNR a hotarat instituirea decontarii speciale la BRS, prin care toarte compensarile zilnice, cu sume mici, se fac cu acordul bancii centrale.
Surse din cadul IGP au confirmat instituirea administrarii speciale si au precizat ca Politia va interveni, daca va fi cazul, dupa ce va cunoaste rezultatul verificarilor efectuate de BNR. Pana acum, Politia nu a putut interveni, legea nepermitandu-i sa faca cercetari decat daca este solicitata de catre BNR. -Ancheta este efectuata, in acest moment, de catre Banca Nationala, singura institutie care are competenta legala de a verifica activitatea unei banci. Daca BNR va constata ca exista nereguli, in sensul incalcarii unor legi, si ca acestea ar intra in sarcina Politiei, vom fi sesizati. Pana atunci, noi nu putem face nimic-, a declarat adjunctul sefului Inspectoratului General al Politiei, colonelul Dumitru Sorescu. Din partea Parchetului, raspunsul a fost cu mult mai simplu si categoric: -Nu stim nimic-. Surse din cadrul Ministerului de Interne au declarat ca IGP, prin Directia Politiei Economico-Financiare, a solicitat darea in consemn, in toate punctele de trecere a frontierei, a presedintelui Bancii Romane de Scont, Teodor Nicolaescu, si a altor functionari din cadrul bancii. Nicolaescu nu a fost ieri de gasit, el preferand sa chiuleasca de la serviciu si sa nu se prezinte la sediul bancii.