Home Economic-Financiar Sistemul bancar romanesc este pregatit sa faca fata rigorilor europene

Sistemul bancar romanesc este pregatit sa faca fata rigorilor europene

DISTRIBUIŢI

Ieri, la Hotel -Howard Johnson-, BNR si cotidianul de limba engleza -Nine O*Clock- a organizat o masa rotunda pe tema -Sunt pregatite bancile romanesti pentru intrarea in UE?- Din partea BNR a participat prim-viceguvernatorul Florin Georgescu (foto). De asemenea, bancile din Romania au fost reprezentate de o serie de personalitati, printre care Misu Negritoiu – vicepresedinte ING Bank, Patrick Gelin – presedinte BRD, Mihai Bogza – presedinte Banc Post sau Eugen Radulescu – presedinte CEC.

Toti specialistii prezenti au fost de acord ca sistemul bancar este pregatit sa faca fata rigorilor UE, chiar in conditiile in care se vor aplica regulile mult mai stricte de evaluare a riscurilor de credit, de piata si operational, prevazute de Acordul Basel II.

Precizam ca sectorul bancar romanesc are 39 de banci, dintre care sapte sunt sucursale ale unor banci straine, cu active de 22,3 miliarde de euro si cu un indicator de solvabilitate de 18,79%. Aplicarea reglementarilor din Basel II va conduce la scaderea acestui indice la 11,62%, fata de limita minima de 8%, a precizat Florin Georgescu.

Misu Negritoiu, vicepresedinte ING Bank, a fost mult mai nuantat, precizand ca, desi sistemul bancar e pregatit pentru aderare, el se situeaza la minimul de compatibilitate, trebuind schimbate toate sistemele IT, care, in stadiul actual, blocheaza anumite produse bancare, context in care bancile mici pot avea probleme, din cauza cheltuielilor mari. Pe de alta parte, Misu Negritoiu acuza flexibilitatea redusa a politicilor fiscale, situatia necorespunzatoare a arieratelor intre societatile comerciale, blocarea pentru acest an a pietei de obligatiuni, rigiditatea reglementarilor BNR si, in mod special, excesivitatea raportarilor catre Ministerul de Finante, inclusiv a noilor conturi deschise de societatile comerciale.

Plastic, sistemul bancar romanesc, in contextul indeplinirii cerintelor UE de catre alte sectoare romanesti, e vazut de Misu Negritoiu precum -un chior in tara orbilor-.

Presedintele CEC, Eugen Radulescu, dupa ce a fost de acord cu parerea ca sistemul bancar din Romania va face fata rigorilor UE, a precizat ca, cel putin in institutia pe care o coordoneaza, nu exista, in mod corespunzator, -o cultura a serviciilor- catre client din cauza prevederilor Codului muncii, -cel mai retrograd cod din Europa- din cauza ca nu permite, decat foarte greu, concedierea functionarilor cu o atitudine indoielnica la ghiseu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.