Home Social Ministerul Muncii a raspuns multumitor provocarilor

Ministerul Muncii a raspuns multumitor provocarilor

DISTRIBUIŢI

Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale a inceput -in forta- anul 2001, impunand masuri de protectie sociala pe toate planurile. Desi nu toate au fost bine primite, se poate spune ca demarajul noii echipe ministeriale a fost promitator; indexarile succesive ale pensiilor si salariilor bugetare, aplicarea noii Legi a pensiilor incepand cu 1 aprilie, masurile dure impotriva celor care nu-si platesc contributia la asigurarile sociale. Toate au diminuat pierderile ministerului, facand posibila -relaxarea- in ce priveste veniturile bugetarilor, precum si o mentinere relativa a nivelului pensiilor mai aproape de nivelul inflatiei.

Dar nu poti fi pentru toti -muma-, mai ales din pozitia unui minister de sinteza, cum este MMSS. Pentru a onora in cat mai mare masura promisiunile facute electoratului, patronii au fost cei alesi pentru -sacrificiu-; amenzile pentru neplata darilor catre stat au crescut pana la cateva zeci de milioane de lei, controalele MMSS au alergat pe tot cuprinsul tarii, facandu-i pe cei care angajau personal in conditii ilegale sa completeze -gaurile- materiale create de rau-platnici.

Ca urmare a sanctiunilor aplicate angajatorilor, multi dintre salariatii ce activeaza in conditii grele au inceput sa beneficieze de echipament de protectie, de micsorarea timpului efectiv de lucru in conditii deosebite, precum si de o siguranta suplimentara in ce priveste cotizarea pentru pensie. Ce-i drept, o -contributie- semnificativa au avut si accidentele colective de munca din acest an, soldate cu foarte multi morti, aflate si ele la originea semnalului de alarma tras de inspectorul general la Inspectia Muncii, Mariana Basuc.

Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca din cadrul MMSS a reusit performanta ca, prin masuri active, sa reduca semnificativ numarul somerilor. Totodata, prin promovarea unei strategii de incurajare financiara a angajatorilor care creeaza locuri de munca pentru someri, secretarul de stat in MMSS si presedintele ANOFM, Ioan Cindrea, poate spera ca promisiunea de a crea locuri de munca pentru inca 250.000 de someri in 2002 sa devina realitate.

In domeniul pensiilor, problemele sunt insa mult mai spinoase; recorelarea a peste sase milioane de astfel de venituri pentru persoanele varstnice, pana in 2004, pare un lucru irealizabil. Oricum, indexarile de anul acesta, care vor continua intr-o proportie semnificativa si in anul ce vine, anunta o perioada de relativa stabilitate a posibilitatilor financiare de care dispun pensionarii.

Foarte multe controverse au generat initiativele legislative ale MMSS; daca o lege contra discriminarii sexuale la locul de munca si in societate trebuia cu adevarat sa existe, proiectul noului Cod al muncii are foarte multe inadvertente, sanctionate cu promptitudine. Blocarea fondurilor angajatorului in vederea constituirii unui fond de siguranta a aparut de-a dreptul neverosimila chiar si pentru cei mai ferventi sustinatori ai idealismului social, in conditiile economiei de piata. Pe de alta parte, posibilitatea – prevazuta in acelasi proiect de Cod al muncii – ca militarii in termen sa fie obligati sa participe, ca altadata, la munci agricole, pare cel putin iresponsabila. Ministrul muncii si solidaritatii sociale, Marian Sarbu, a dat inapoi in fata atacurilor presei, aruncand vina tot pe ziaristi, pentru ca si-au permis sa critice proiectul inainte de a fi discutat cu partenerii sociali.

Desi inconjurat de persoane foarte bine pregatite, ministrul Marian Sarbu nu a reusit, prin initiativele proprii, sa se ridice la valoarea secretarilor de stat din MMSS. Asa ca zvonul inlocuirii lui de la carma acestui minister pare din ce in ce mai plauzibil…

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.