Home Actualitate Departamentul de Stat: România – sursă și destinație pentru traficul de persoane

Departamentul de Stat: România – sursă și destinație pentru traficul de persoane

DISTRIBUIŢI

Departamentul american de Stat constată în raportul său anual că România este o țară-sursă, de tranzit și o destinație pentru bărbați, femei și copii supuși la muncă forțată, dar și pentru femei și copii victime ale traficului sexual. Muncitori români sunt exploatați în agricultură și industria manufacturieră. Unii dintre ei sunt obligați să cerșească în Spania, Italia, Grecia, Finlanda, Israel, Germania, Slovenia, Marea Britanie, Cipru, Australia, Franța, Belgia și Statele Unite, se afirmă în raport. Bărbați, femei și copii din România sunt victime ale prostituției forțate în Italia, Suedia, Spania, Olanda, Marea Britanie, Grecia, Germania, Cipru, Austria, Elveția, Cehia, Danemarca, Brazilia, Norvegia, Ungaria, Slovenia și Franța, precizează diplomația americană. De altfel, raportul mai constată că România este o țară de destinație pentru un număr mic de femei din Republica Moldova, Columbia și Franța, care sunt obligate să se prostitueze, dar și pentru bărbați din Honduras, care sunt supuși la muncă forțată.
Pe de altă parte, raportul afirmă că în pofida dovezilor privind numărul mare de victime române ale muncii forțate, Guvernul nu a precizat dacă a anchetat, pus sub acuzare sau condamnat vreo persoană care a încălcat legea traficului de persoane pentru muncă forțată. În plus, există informații că procurorii au acuzat de prostituție victime ale traficului de persoane.
Alte recomandări se referă la strângerea de date privind sentințele date în cazul vinovaților de trafic de persoane, dar și la anchetarea și judecarea complicității la trafic de persoane, de care s-ar face vinovați oficiali guvernamentali și la condamnarea vinovaților la închisoare, SUA recomandă și demonstrarea eforturilor de a ancheta și pedepsi traficul de persoane pentru muncă forțată și a eforturilor de a ajuta victimele.

Judecătorii nu percep gravitatea traficului de persoane

Statele Unite mai cer Guvernului să reducă întârzierile în procese și să consolideze eforturile pentru a identifica potențialele victime în rândul celor mai vulnerabile categorii ale populației, precum imigranți ilegali, muncitori străini, romi și copii. Unii observatori au notat că mulți judecători nu percep cu adevărat gravitatea traficului de persoane, contribuind poate astfel la ritmul lent al proceselor, unele cazuri datând din 2005. Autoritățile române au raportat investigarea și arestarea unui membru al forțelor de ordine, care recruta fete pentru prostituție. El a fost ținut în custodie, investigația continuând. De asemenea, autoritățile au investigat doi membri ai unui partid politic important, pentru trafic cu ființe umane. Respectivii membri nu aveau funcții publice. Guvernul nu a raportat vreo anchetare sau condamnare a unor oficialilor complici în traficul cu ființe umane. În final, autoritățile americane au conchis că Guvernul român trebuie să finanțeze ONG-urile care luptă împotriva traficului de persoane și să se implice mai mult în această luptă.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.