Circa 550 de clandestini de la centrul Crucii Rosii din Sangatte (Pas-de-Calais) au patruns masiv, in noaptea de marti spre miercuri, in terminalul pentru marfuri al Eurotunelului, unii dintre ei reusind sa avanseze cativa kilometri in tunel. Din aceasta cauza, Eurotunelul a fost inchis timp de zece ore. 129 de clandestini au fost retinuti si plasati in arest preventiv.
-Am avut de-a face cu doua valuri succesive de intruziune. Primul – catre ora locala 22.00, iar cel de-al doilea la 1.00 dimineata. Clandestinii au distrus sistemul de inchidere si au patruns masiv in tunel-, a explicat Francois Borel, responsabilul cu relatii publice al Eurotunelului. -Este o intruziune demonstrativa. Este evident ca n-ar fi putut merge pe jos pana in Anglia. Este mai mult o miscare de revolta a refugiatilor, pentru a atrage atentia presei-, a adaugat acesta.
In tunelul de sub Canalul Manecii, traficul de marfuri si pasageri, intrerupt complet in timpul noptii, urma sa reintre in normal in jurul orei locale 9.00.
Un prim val de circa 150 de clandestini a putut patrunde in tunel, dupa ce au distrus sistemul electrificat de inchidere, care inconjoara locul unde se afla terminalul pentru marfuri. Apoi, un al doilea grup, de circa 400 de persoane, profitand de bresa facuta de primii, a incercat in zadar sa patrunda in tunel. -Gratiile metalice au fost imediat coborate in interiorul tunelului si aceasta a doua tentativa a esuat, ca si prima-, a precizat Borel.
Un important dispozitiv politienesc era mentinut la fata locului, ieri-dimineata, in timp ce perchezitiile in tunel continuau, pentru a verifica daca mai exista vreun refugiat, o data cu reluarea traficului.
Circa 1.200 de clandestini – in special afgani, kurzi si iranieni – sunt adapostiti in prezent in centrul Crucii Rosii de la Sangatte, situat la doi kilometri de terminalul Eurotunelului, si incearca in fiecare noapte sa treaca in Marea Britanie, unde spera ca vor gasi de lucru si vor beneficia de conditii de trai mai bune. Motivand ca s-au confruntat pana acum cu 18.500 de incercari de traversare ilegala, responsabili ai Eurotunelului incearca de aproape un an sa obtina inchiderea centrului de la Sangatte, rechizitionat de Guvernul francez in 1999, pentru adapostirea refugiatilor din Kosovo.
Trecerea prin terminalul Eurotunelului, in conditiile in care societatea a cheltuit, din iulie, peste cinci milioane de euro pentru intarirea securitatii, a devenit deosebit de dificila si clandestinii se intorc din ce in ce mai adesea catre zona pentru marfuri a SNCF, de la Frethun, care este mai putin protejata.
-Am fost surprinsi de caracterul masiv al intruziunii, dar aceasta tentativa era sortita esecului si ei stiau-, a spus Borel, subliniind responsabilitatea statului, care -ar trebui sa garanteze securitatea- locului.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane