Home Economic-Financiar Nici studentii lui Isarescu nu cred intr-o inflatie de doar 7%

Nici studentii lui Isarescu nu cred intr-o inflatie de doar 7%

DISTRIBUIŢI

Ieri, in timpul conferintei intitulate -Dobanzile si economisirea – incotro?-, Mugur Isarescu (foto), guvernatorul BNR, a declarat ca, desi in luna aprilie a existat acel puseu inflationist, superior estimarilor initiale, dobanzile au ramas real pozitive. De asemenea, guvernatorul BNR a apreciat ca este incorect sa fie comparata dobanda cu inflatia pe ultimul an, in special in cazul depozitelor pe termen mediu si lung, dar -a trecut vremea economisirilor cu dobanzi real pozitive mari- din cauza liberalizarii contului de capital. In plus, bancile detin circa 6 miliarde de dolari nefolositi, bani care, practic, produc paguba. Totusi, BNR va cauta cele mai bune strategii pentru a nu descuraja economisirea, rata acesteia fiind estimata, la aceasta data, in jurul a 15%, fata de circa 2% in SUA.

Mugur Isarescu a dat si o veste buna, in sensul ca, in curand, rezidentii isi vor putea deschide conturi si in strainatate. Pe de alta parte, contrar unor opinii vehiculate in diverse medii, nu exista o lichiditate excesiva pe piata, iar politica monetara a BNR se va mentine restrictiva, dobanda de interventie ramanand, in continuare, la 12,5%. Deficitul public, de doar 0,7%, a fost considerat de catre Mugur Isarescu drept unul foarte bun, chiar consolidat, iar guvernul nu s-a mai imprumutat de pe piata externa de doi ani. -Nu stiu daca e bine! Ma gandesc ca ne uita lumea!-, s-a exprimat plastic guvernatorul BNR.

Referitor la evolutia inflatiei, Mugur Isarescu a precizat ca BNR crede in tinta estimata, de 7%, pentru acest an, desi bancherii si exportatorii ar dori ca acest nivel sa fie depasit. Referitor la credibilitatea acestui nivel al inflatiei in randul publicului, guvernatorul BNR a dezvaluit ca 80% din studentii sai de la ASE nu cred ca va putea fi atins.

Presedintele Comisiei buget-finante din Senat, Varujan Vosganian, este de parere ca, atata timp cat vom avea o economie -mica-, cu un PIB mai mic decat cifra de afaceri a unei companii multinationale, indiferent de strategiile monetare sau de alta natura, care vor fi imaginate, Romania va fi, din punct de vedere economic, tot instabila. De asemenea, parlamentarul a fost de parere ca sistemul bancar romanesc e greoi, rigid, iar dobanzile ar putea fi mult micsorate daca s-ar reduce din personal, iar sediile bancilor ar fi mai mici si mai putin luxoase.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.