Home Actualitate Petromservice, un faliment la cheie prin metoda SOV Invest

Petromservice, un faliment la cheie prin metoda SOV Invest

DISTRIBUIŢI

Finalizarea anchetei DIICOT în cazul grupului infracțional care a sifonat importante sume de bani de la Petromservice, actuala PSV Company, a scos în evidență, printre altele, modul premeditat în care a fost falimentată firma deținută de Liviu Luca prin offshore-ul Elbahold Limited și Asociația Salariaților SNP Petrom.  Petromservice a fost golită de fonduri și falimentată de Liviu Luca și Sorin Ovidiu Vîntu pentru a susține imperiul mediatic Realitatea-Cațavencu compus, printre altele, din Realitatea TV, „Academia Cațavencu“, „Ziua“, „Gardianul“, Insomar sau societatea de asigurări Delta Asigurări SA.
Conform datelor obținute de procurorii DIICOT, care au demantelat doar un fragment din schema delapidării societății ce valora sute de milioane de euro, cuplul Vîntu-Luca a pompat în trustul media controlat de ei aproximativ 90 milioane de euro, din care, doar în anul 2006, 5 milioane de euro și 35 milioane de lei, adică aproape 14 milioane de euro, bani împrumutați de conducerea Petromservice de la Asociația Salariaților din SNP Petrom SA. Cum am mai scris deja în cotidianul nostru, Asociația Salariaților din SNP Petrom, condusă și controlată de Liviu Luca, a fost înființată pentru a prelua pachetul de 8% din acțiunile Petrom, operațiune blocată ulterior, câțiva ani mai târziu, după ce procurorii au constatat că manevra ținea de criminalitatea organizată, Luca atrăgând în combinație nume sonore precum Codruț Sereș, pupilul lui Dan Voiculescu, sau Stamen Stantchev, lobbistul-spion de la Sofia. După înființare, Asociația lui Luca a început să achiziționeze acțiuni la diferite societăți, printre care au fost Petromservice (25%), Monopoly Media, SIF Moldova etc etc. A cumpărat, la fel, ziarul „Ziua“, pe care l-a vândut apoi tot Petromservice, care la rândul său a preluat ziarul „Gardianul“, dar și acțiuni la Realitatea Media SA. Între cele două societăți, Asociația Salariaților și Petromservice, s-au mișcat însă nu numai acțiuni, ci și mari sume de bani. Astfel, dincolo de suma împrumutată în 2006, Petromservice a mai primit de la asociația lui Luca, în perioada 2007-2009, sumele de 85.830.000 de lei, 95.978.000 de lei și 116.342.000 de lei, adică aproximativ 74,5 milioane de euro, bani investiți în imperiul mediatic al lui Vîntu. Așa se face că Petromservice, devenită între timp PSV Company, a ajuns să aibă, din cauza retragerilor uriașe de fonduri, dar și a investițiilor masive făcute în trustul lui SOV, datorii la stat de aproximativ 100 milioane de euro.

După ce a fost golit de fonduri, Petromservice a intrat în insolvență

Falimentarea Petromservice a început imediat după ce în conturile cuplului Vîntu-Luca au intrat mare parte din cei 328 milioane de euro obținuți pe 18 septembrie 2007, în urma vânzării către OMV Petrom a trei dintre diviziile Petromservice, bani din care doar prin intermediul Elbahold Limited au intrat în conturile cuplului Luca-SOV aproximativ 170 milioane de euro. După vânzarea celor trei divizii, societatea avea să rămână doar cu divizia de construcții care urma să fie folosită și ea la maximum pentru rezolvarea unor obligații ale grupării mafiote ce o controla. Spre exemplu, așa cum am arătat deja, inclusiv inculpatul Marius Petcu, fostul președinte penal al CNSLR Frăția, deci șeful direct al lui Liviu Luca pe linie sindicală, a beneficiat în perioada 2007-2008 de serviciile Petromservice, pentru construcția vilei sale din București, servicii evaluate oficial la 180.000 de euro. După golirea de fonduri, Petromservice, devenită PSV Company, a intrat rapid în insolvență pentru o datorie de doar 424.000 de lei către firma Constam Metal SA. Procurorii DIICOT au instrumentat fraudele comise de gruparea din care face parte directorul general al Petromservice, Mihai Sorin, finul lui Liviu Luca, precum și Ionuț Adrian Eftime, fiul unuia dintre locotenenții lui Sorin Ovidiu Vîntu, Ion Eftime, fondatorul Alpha Tv. Grupul compus din 13 persoane a fost trimis în judecată pe 23 iunie a.c., membrii acestuia fiind acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, delapidare, spălare de bani etc.
Modul în care membrii grupului, conduși de finul lui Liviu Luca, au sifonat banii Petromservice este identic celui prin care Vîntu a sifonat odinioară banii din SOV Invest, pe canale multe și în tranșe succesive aflate sub pragul peste care, dacă s-ar fi trecut, ar fi atras atenția Oficiului Național pentru Combaterea și Prevenirea Spălării Banilor. Procurorii DIICOT au reușit să arate astfel care a fost traseul celor 6,5 milioane de euro trecuți, fraudulos, din contul Petromservice, în buzunarul membrilor grupării infracționale. Mihai Sorin, directorul general al societății și creierul operațiunii, a fost sprijinit de Gheorghe Șupeală, director general, și Zizi Agnastopol, director financiar.

Contracte fictive de aproape 5 milioane de euro

Delapidarea s-a făcut prin derularea de afaceri fictive prin firme controlate de membrii grupării. Spre exemplu, în iulie 2006, Mihai Sorin a încheiat cu SC Card Vision Media SRL, reprezentată de Tatiana Dumitru, un contract de mentenanță a echipamentelor IT ale Petromservice, contra sumei de 200.000 de euro lunar. Mentenanța viza 1.500 de calculatoare, 500 de imprimante și alte periferice. Contractul s-a dovedit însă a fi unul fictiv, firma Card Vision Media având doar un singur angajat, iar mentenanța a fost, de fapt, asigurată de cei 70 de angajați din cadrul departamentului IT al Petromservice. Ca să acopere frauda, Card Vision Media a subcontractat lucrările de mentenanță către alte 17 societăți paravan cu unul sau doi angajați. Conform procurorilor DIICOT, până la sfârșitul lui 2008 au fost sifonați astfel 19 milioane de lei (4,75 milioane de euro), ei trecând în contul firmei Card Vision Media pentru servicii fictive. Administratorii acestor SRL-uri nu au depus bilanțuri contabile și, după ce retrăgeau banii sifonați, desființau firmele implicate. Retragerea banilor din conturi se făcea însă după modelul brevetat de Vîntu în anii 1999-2000, adică în tranșe mai mici de 10.000 de lei, pentru a se evita raportarea la Oficiul Național pentru combaterea Spălării Banilor.

Grupul a beneficiat de serviciile tatălui falimentelor la cheie, Laszlo Gyorgy

Aceiași procurori l-au identificat și pe creierul schemelor infracționale ale grupării, un strateg al sifonării banilor prin firme înregistrate în paradisuri fiscale, clujeanul Kiss Laszlo Gyorgy, supranumit tatăl falimentelor la cheie prin metoda off-shore. Specialist în consultanță off-shore, Kiss Laszlo Gyorgy a fost „angajat“ prin intermediul lui Ionuț Adrian Eftime încă din 2007. Card Vision Media SRL, firma folosită pentru sifonarea celor 6,5 milioane de euro din Petromservice, a încheiat în 2007 un contract fictiv în valoare de 800.000 de lei cu societatea lui Laszlo Gyorgy, Laveco SRL. Ulterior, Ionuț Adrian Eftime a devenit fericitul posesor a nu mai puțin de 11 companii, folosite apoi, cu succes, în operațini de spălare a banilor: Hamill Investment Group LTD, In Management LTD, Video And It Productions, Lemarko Holdings Limited, Vectra Continental Inc., Imobiliar Consulting Group Ltd, Marvin Real Estate Group Limited, Lehman Invectment Corp., Simaco Consulting Limited, Regallis Investment Limited, In Capital Management. Trimiterea în instanță a grupării conduse de Mihai Sorin este doar începutul vizibil al descâlcirii ghemului de interese al celor care au fraudat atât statul român, cu peste 100 milioane de euro, cât și mii de salariați ai OMV Petrom. Deasupra tuturor stau, ca în vechile fotografii de familie, adică unul pe scaun și unul în picioare, Sorin Ovidiu Vîntu și Liviu Luca.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.