Guvernul va analiza efectele sociale ale aplicarii cotelor TVA pentru anumite servicii si va promova, in urmatoarele saptamani, o ordonanta de urgenta care va reglementa intr-un mod unitar aplicarea Taxei pe Valoarea Adaugata, avand in vedere atat angajamentele asumate in relatia cu Fondul Monetar International, cat si prevederile sociale din programul de guvernare, a declarat aseara purtatorul de cuvant al Executivului, Claudiu Lucaci.
El a precizat ca Guvernul a analizat o ordonanta de urgenta privind aplicarea TVA de la 1 ianuarie 2002, initiata de Ministerul Finantelor Publice, dar acest act normativ nu a fost, deocamdata, aprobat de membrii Cabinetului.
Surse guvernamentale au declarat ca proiectul de lege privind Taxa pe Valoarea Adaugata, care urmarea reglementarea intr-un mod unitar a TVA si care a fost aprobat de Guvern in sedinta din 15 noiembrie, a fost trimis la Parlament, pentru a fi dezbatut si adoptat pana la sfarsitul acestui an, astfel incat Legea TVA sa poata fi aplicata, conform recomandarilor FMI, de la 1 ianuarie 2002.
Dezbaterile din Parlament pe marginea acestui act normativ s-au prelungit, astfel ca Ministerul Finantelor Publice a propus adoptarea unei ordonante de urgenta care sa permita aplicarea, de la inceputul anului, viitor a unui regim unitar al TVA. Ordonanta de urgenta nu a fost insa avizata in aceasta luna de catre toate ministerele implicate, pentru a putea fi aplicata chiar de la inceputul anului viitor, au precizat sursele citate.
Purtatorul de cuvant al Guvernului a precizat, la randul sau, ca toate aceste discutii ale Cabinetului au in vedere respectarea aranjamentului cu FMI si a programului de guvernare, precum si imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor.
-Aceasta ordonanta de urgenta a fost amanata, deocamdata, deoarece exista mai multe prevederi care trebuie aliniate legislatiei interne si europene. Aplicarea Taxei pe Valoarea Adaugata se va efectua de la 1 ianuarie 2002, conform reglementarilor aflate la acest moment in vigoare-, a spus Lucaci.
El a afirmat ca membrii Cabinetului vor reanaliza nivelul anumitor cote de TVA pentru o serie de servicii cu implicatii sociale, adaugand insa ca nu poate deocamdata preciza care va fi forma finala a actului normativ care va reglementa aplicarea intr-un mod unitar a TVA.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a anuntat, recent, ca pregateste un act normativ privind reducerea cotei TVA pentru activitatile de turism si constructii cu caracter social. Ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, a afirmat ca autoritatile romane fac demersuri pentru aprobarea acestor masuri de catre Uniunea Europeana, intrucat statele candidate au dreptul de a suspenda, pentru o perioada, aplicarea anumitor norme europene.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane