Marile scandaluri financiare care au zguduit Romania ultimilor 15 ani au generat o multime de urmariti international. Acest lucru s-a petrecut aproape tot timpul din cauza faptului ca instantele, procurorii sau politistii, din neglijenta sau din varii interese, nu au impus la timp masurile preventive pentru anumiti invinuiti sau inculpati.
Beneficiind de clementa anchetatorilor sau a instantelor, marii rechini au inceput sa fuga pe capete din tara la inceptul anilor *90. Primul care a profitat de lipsa de reactie a anchetatorilor a fost Gerald Gorduna, individ cercetat pentru ca inselase 5.000 de persoane care depusesera bani la jocul piramidal patronat de el. Gorduna a fugit in 1996 din tara si a fost capturat abia in 2002 in Italia, dupa foarte multe cautari.
Tot in 1996 si tot pe fondul balbelor anchetatorilor, a fugit din tara si fostul vicepresedinte al Credit Bank, Steriu Popescu, personaj acuzat in sase dosare penale ca a prejudiciat institutia pentru care lucra cu sute de miliarde de lei. Profitand de faptul ca procurorii care il anchetau nu au emis mandat de arestare pe numele sau si nici o restrictie privind interzicerea drreptului de a parasi tara, Steriu Popescu nu a putut fi dat in urmarire internationala prin Interpol. EL a fost totusi retinut in anul 1998, doar in momentul in care s-a reintors de bunavoie din SUA.
Tot de clementa autoritatilor a beneficiat un alt fugar: Alexandru Dinulescu, fost presedinte al Bankcoop. In 1997, dupa ce fusese arestat, el a fost lasat in libertate pentru a fi cercetat. Deoarece pe numele lui nu a existat nici o interdictie de a parasi tara, Dinulescu a sters-o in SUA, de unde a fost extradat abia la finele lui 2003 pentru a ispasi o condamnare de 10 ani pronuntata in lipsa lui.
Tot in 1997, pe fondul -dezinteresului- manifestat de anchetatori, a disparut din Romania si Gheorghe Maimut, fostul director al Sucursalei Lipscani a Bancorex. In cazul Maimut, anchetatorii au fost atat de -nepasatori-, incat individul a fost dat in urmarire internationala abia dupa trei ani de zile de la disparitia sa din tara. Sorin Beraru este un alt urmarit international celebru. In afara de faptul ca a fost beneficiarul incetinelii procurorilor in ceea ce priveste mandatele de arestare, Beraru si-a permis sa faca ce vrea din Israel, tara in care s-a intalnit chiar cu delegatiile oficiale romane, desi era urmarit international.
Relevant pentru felul in care actioneaza autoritatile romane este si cazul Sever Muresan: mandatul de urmarire internationala a fost emis pe numele acestuia abia dupa ce fostul actionar al Bancii Dacia Felix a fost arestat in baza unui mandat de urmarire emis de autoritatile din Elvetia. Un caz pe cat de hilar, dar pe atat de edificator in privinta modului in care anchetatorii actioneaza in cauze in care au interese este cel al afaceristului sucevean Severin Tcaciuc: acesta a reusit sa plece din tara cu trei ore inainte ca anchetatorii sa anunte Politiei de Frontiera ca are interdictie de a parasi tara.
Si in dosarele in care figureaza numele lui Sorin Ovidiu Vintu au existat urmariti internationali din cauza lipsei de reactie a autoritatilor. Nicolae Popa, fostul presedinte al grupului Gelsor, a fost dat in urmarire internationala in 2002, din cauza ca procurorii care facusera ancheta in acel caz nu emisesera pe numele lui mandat de arestare decat abia dupa ce fugise din tara. De asemenea, fosta presedinta a SOV Invest, Ioana Maria Vlas a beneficiat de clementa procurorilor care nu au dat-o in consemn la frontiera. Fugita din tara, ea s-a reintors pana la urma din Israel de bunavoie, dupa ce toate incercarile de pana atunci ale autoritatilor de a o extrada au fost de prisos.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane