Deprecierea monedei Yuan Renminbi (RMB), măsurile la nivelul fluxului de capital şi noile viziuni monetare: Care sunt implicaţiile pentru companiile chineze?
Posibila depreciere a monedei RMB, precum şi implementarea măsurilor de flux de capital sunt preocupări de lungă durată pentru China. Anunţul recent privind orientarea politicii monetare către prudenţă şi neutralitate (politică ce a fost reiterată în timpul Congresului Naţional al Poporului) a generat o atenţie sporită.
În viitor, Banca Populară a Chinei (PBoC) va adopta probabil o abordare de tipul expectativei, ca reacţie la diferenţele de rată a dobânzii reale dintre SUA şi China, mai ales că administraţia preşedintelui american Donald Trump va realiza un studiu detaliat asupra politicii fiscale, a politicii comerciale şi asupra investiţiilor din infrastructură.
În ciuda impactului pe care îl va avea în SUA, este de aşteptat ca PboC să-şi înăsprească treptat politica monetară, deplasând rata dobânzii de la 20 la 30 de puncte de bază în 2017, în principal, pentru a limita riscurile financiare şi inflaţia. Acest lucru ar însemna costuri mai mari de împrumut pentru companiile din China şi, posibil, începutul unei mult aşteptate perioade de reducere a costurilor. Ca urmare, riscurile de credit vor fi mai ridicate pentru companiile chineze, în special pentru cele cu situaţii financiare precare.
Odată cu politica monetară prudentă şi cu măsurile fluxului de capital implementate de către autorităţile chineze, este posibil ca moneda RMB să-şi continue deprecierea într-un ritm mai lent, de la 3% la 5%, până la sfârşitul anului 2017. Prin urmare, ieşirile de capital din China vor persista, probabil.
Atenţia sporită a PBoC asupra indicilor RMB indică o toleranţă mai mare la volatilitatea cursului de schimb RMB/USD, ceea ce, prin urmare, diminuează impactul pozitiv al deprecierii monedei în raport cu creşterea volumelor de export ale Chinei. În acelaşi timp, ar putea avea loc creşteri graduale ale costurilor de import. Este posibil ca aceste schimbări să afecteze corporaţiile chineze care se bazează pe importul de produse pentru procesul de producţie.
Pe scurt, numeroase întreprinderi chineze se vor confrunta, eventual, cu un an plin de provocări, costurile de împrumut fiind mai mari (pe fondul unei schimbări ascendente a ratei dobânzii), dar şi cu o competiţie puternică pe piaţă (mai multe industrii având deschidere către companiile externe). Unele societăţi s-ar putea confrunta, de asemenea, cu posibile costuri de import mai mari din cauza deprecierii RMB. Se preconizează că aceşti factori vor avea un impact important asupra profitabilităţii companiilor chineze, deşi o redresare a cererii externe (dacă nu este întreruptă de comerţul protecţionist) ar putea atenua situaţia.