Inspectoratul General pentru Imigrări a asigurat în primul trimestru al anului 2017 managementul șederii legale pe teritoriul țării noastre pentru un număr de 114 024 de cetățeni străini, dintre care 66 382 provin din state terțe (cei mai mulți sunt din Moldova — 10 692, Turcia — 9 029 și China — 7 780) și 47 642 din state membre UE, SEE și Confederația Elvețiană (Italia — 13 800, Germania — 5 632, Franța — 5 374).
În ceea ce privește localizarea lor pe medii, majoritatea cetățenilor străini se concentrează în mediul urban, indiferent de țară/zonă de proveniență sau durata șederii.
Astfel, Municipiul București a atras aproape o treime din cei peste o sută de mii de străini din România și ocupă primul loc. Mulți dintre aceștia locuiesc și în județele Ilfov, Cluj și Timișoara. Numărul străinilor din aceste județe depășește cu puțin peste 8 000 în Ilfov și peste 6 000 în cazul celorlalte județe.
De asemenea, în perioada de referință, a fost asigurat accesul la procedura de azil pentru un număr de 616 persoane care au depus cereri de acordare a unei forme de protecție internațională. Cei mai mulți provin din Irak, Siria, Pakistan și Afganistan.
Activitatea de prevenire și combatere a șederii ilegale a cetățenilor străini a fost intensificată în această perioadă, astfel că, un număr de 509 persoane au fost depistate în situații ilegale. Pentru 226 cetățeni străini au fost dispuse măsuri de părăsire a teritoriului țării noastre, 107 au fost îndepărtați sub escortă, iar pentru restul au fost dispuse alte măsuri.
Având în vedere angajamentele asumate de România la nivel european, în conformitate cu deciziile Uniunii Europene de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecției internaționale, în primele trei luni ale a.c., 14 refugiați aflați pe teritoriul Greciei și Italia au fost transferați în România.
Controlul permanent asupra respectării legalității șederii în România a străinilor, combaterea migrației ilegale și a muncii nedeclarate rămân acțiunile noastre prioritare, acestea contribuind la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului.