Home Social Defrisarile masive de paduri au favorizat aparitia inundatiilor si a alunecarilor de...

Defrisarile masive de paduri au favorizat aparitia inundatiilor si a alunecarilor de teren

DISTRIBUIŢI

Inundatiile si alunecarile de teren soldate cu pagube imense si efecte grave asupra economiei tarii se datoreaza in mare masura schimbarii regimului hidrologic provocat de distrugerea padurilor inclusiv in bazinele hidrografice. In raportul Comisiei Parlamentare care a investigat cauzele inundatiilor si alunecarilor de teren din mai-iulie 1999 si martie-aprilie 2000, soldate cu 114 morti si pagube materiale imense, se mentioneaza ca, -pentru padurile care indeplinesc importante functii de protectie, trebuie studiata posibilitatea acordarii de compensatii banesti sau in natura, in schimbul ramanerii acestor paduri in proprietatea statului sau, cel putin printr-o gestionare unica, exercitata de profesionisti, indiferent de natura proprietatii.-

In acelasi raport se precizeaza ca -se impune cu stringenta adoptarea unui sistem legislativ protectiv mult mai sever, pentru pastrarea integritatii si dezvoltarii durabile a intregului fond forestier national si a vegetatiei forestiere, in general, indiferent de natura proprietatii-. In acest sens, Societatea Progresul Silvic si Confederatia Sindicatelor Consilva au trimis Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale propunerile pentru articolele din proiectul de lege care va modifica Legea fondului funciar (nr. 1/2000). Propunerile silvicultorilor au ca scop elaborarea unui proiect care sa asigure mentinerea padurilor, indiferent de proprietarul acestora, sa asigure continuitatea in gospodarirea durabila a padurilor prin aplicarea regimului silvic. De asemenea, se doreste si evitarea situatiilor create prin aplicarea Legii nr. 18/1991, cand, in conditiile unei necorelari a actelor normative necesare gospodaririi padurilor cu legea de reconstituire a dreptului de proprietate asupra padurilor, s-au defrisat si bracuit, pana in luna septembrie 2000, peste 10% din fondul forestier privat.

Distrugerea padurilor anuleaza efectele antierozionale si hidrologice

Distrugerea padurilor sau lipsa lor in bazinele hidrografice au ca efect reducerea functiilor antierozionale si hidrologice ale vegetatiei forestiere, care duce la eroziunea versantilor despaduriti, colmatarea albiilor si aparitia torentilor cu distrugeri de maluri, diguri si reversari catastrofale de ape. Pentru evitarea acestor catastrofe – inundatii si alunecari de teren – si pentru atenuarea efectelor ploilor torentiale este necesara dezvoltarea fondului forestier national, cresterea suprafetei impadurite a tarii, astfel incat sa se atinga procentajul optim de 40% din intreagul teritoriu, procentaj care va asigura Romaniei protectia necesara impotriva unor astfel de calamitati si introducerea in circuitul productiv a milioane de hectare de teren degradat.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.