Pe 15 noiembrie 2016, președinta Autorității Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, era săltată de poliție la 6 dimineața din vila unde se afla cu tânărul său consilier, căsătorită fiind, pentru că primise de la câțiva oameni de afaceri suma de 275.000 de Euro. Dosarul a pornit de la denunțul fostului amant al lui Pătru cu care aceasta avusese o relație de 3 ani după cum chiar ea a recunoscut în fața judecătorilor care au decis s-o aresteze pentru corupție, adulterul nemaifiind infracțiune de cca 15 ani. La momentul arestării, președintele PSD a anunțat că Pătru e nevinovată dar a fost arestată pentru că aceasta declanșase ancheta „finanțării ilegale” a partidului lui Nicușor Dan, informație nepublică până atunci. După o lună, Pătru și-a recunoscut faptele de corupție. Acum
USR va contesta decizia Autorităţii Electorale Permanente de a nu returna formațiunii 640,000 ron pentru campania electorală, din care cea mai mare parte reprezintă donatiile primite prin platforma Finanțare Politică construită de Asociaţia G2 şi plăţi către Google şi Facebook.
„Motivul AEP este că toate acestea nu au semnăturile olografe ale donatorilor, Google şi Facebook! Decizia AEP ne întoarce în secolul trecut, într-o perioadă apusă când plăţile electronice erau abia la început şi supuse neîncrederii.
Din păcate, acţiunea acestei instituţii – pe care am considerat-o ca având un rol modernizator în procesul electoral- pune sub semnul întrebării, pentru viitor, posibilitatea ca un partid să fie susţinut, prin contribuţii, de către cetăţeni. Şi nu orice fel de cetăţeni, ci chiar segmentul cel mai activ din populaţie, acela care nu are timpul necesar să compleze un vraf de hârtii când există opţiunea globală de a dona, pentru orice cauză, cu un simplu click.
Decizia demonstrează că AEP, precum vechii politicieni, nu poate concepe că un partid poate strânge puţini bani de la mulţi donatori şi obligă partidele politice să rămână tributare marilor finanţatori. Ştim foarte bine cât de mult rău a făcut şi face în continuare politicii româneşti această practică. USR nu o va accepta niciodată şi va continua să strângă donaţii prin instrumentele online, chiar cu riscul să nu beneficieze de posibilitatea legală a rambursării sumelor cheltuite în campaniile electorale.
Credem că instrumentul online utilizat, platforma Finanțare Politică construită de Asociaţia G2, cu consultarea AEP, este cel mai democratic şi mai transparent mod de finanţare politică şi că acesta este perfect în acord cu legea. În plus, toate informaţiile electronice care privesc identitatea donatorilor au fost puse la dispoziţia AEP: datele de identificare ale plăţilor, actele de identitate ale donatorilor, declaraţiile electronice ale celor care au donat precum şi declaraţiile semnate ale persoanelor din partid care au verificat dacă persoana care a donat este cea din cartea de identitate.
USR va contesta decizia AEP pe care o consideră ilegală. Sperăm ca justiţia să facă dreptate nu atât USR, ci miilor de cetăţeni care au donat cu bună credinţă pentru noi şi cărora le mulţumim.
De asemenea vom face amendamente astfel încât posibilitatea de a face plăţi electronice să fie clarificată în legislaţia în vigoare privind finanţarea partidelor politice.”, anunță Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.