Profesorul Mihai Lucan este renumit în România pentru că „în colaborare cu U.M.F. “Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca şi Consorţiul Interuniversitar de Transplant de Organe cu sediul la Roma a înfiinţat la Cluj un program de transplant renal” după cum scrie chiar el în CV-ul postat pe siteul Agenției de Transplant. În anul 2002, cu doar 200 de lei capital social, se înființează clinica privată LUKMED. Bilanțurile societății sunt impresionante, marja brută a profitului (profitul brut raportat la cifra de afaceri) depășind 50%, o valoare foarte mare comparativ cu țările occidentale. Cu doar 13 angajați, Lukmed a depășit detașat celebrele spitale Euroclinic și Monza din capitală. Astfel în 2015 Lukmed la o cifră de faceri de 4,7 milioane RON a obținut 2,5 milioane RON profit iar în 2014, la aceeași cifră de afaceri a obținut 2,4 milioane lei profit.
Spitalul Euroclinic, cu un capital social de 22,7 milioane de RON și 160 de angajați a avut în 2015 la o cifră de afaceri de 35,6 milioane RON un profit de 2,5 milioane RON, reprezentând o marjă de profit de 7,2% iar în 2014 marja de profit obținuta este de de 3,1% (28,6 milioane RON cifră de afaceri și 0,9 milioane RON profit). Spitalul Monza cu peste o sută de angajați nu a obținut profit nici în 2014, nici în 2015.
Săptămâna aceasta procurorii DIICOT au descins la profesor acasă, la clinica privată și la ICUTR pentru a investigha dacă bolnavii care se internau la clinica privată plăteau analizele medicale și alte proceduri care însă erau efectuate de Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj, fiind decontate din bani publici. Astfel, banii de la pacienți erau păstrați de clinica privată iar cheltuielile erau făcute de ICUTR. Această inginerie financiară denumită în limbaj penal delapidare ar putea explica profitul uriaș realizat de clinica Lukmed.
Situația a fost semnalată într-o interpelare adresată ministrului Sănătății la începutul lunii martie de deputatul USR Emanuel Ungureanu, care a lucrat la ICUTR ca asistent social. Potrivit acestuia, în ultimii 7 ani a existat o practică la nivelul ICUTR prin care pacienţi cu diferite afecţiuni urologice, care se adresau cu bilet de trimitere acestei instituţii de stat, erau direcţionaţi de către angajaţi către Clinica Lukmed, deţinută de familia Lucan.
Pe 14 martie, actualul director interimar al instritutului, chirurgul Silviu Moga, a anulat o conferinţă de presă la care anunțase că va vorbi despre starea dezastruoasă în care se află instituţia medicală şi cum s-a ajuns aici.
“Conducerea Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca vă invită marţi, 14 martie 2017, începând cu ora 14.30, în Sala Multimedia a Universităţii de Medicină şi Farmacie Cluj din strada Victor Babeş nr. 8 la o conferinţă de presă susţinută de managerul Institutului, Silviu Moga, alături de alţi medici ai acestei instituţii medicale. Subiectul principal al conferinţei este starea dezastruoasă în care se află această unitate medicală şi motivele care au condus la această situaţie extrem de gravă”. Aşa suna invitaţia pe care marea majoritate a presei clujene o primise pe e-mail.
Ieri Silviu Moga a declarat pentru PROTV că „In ultima perioada s-au facut achizitii, dar cu utilitate redusa. Cum ar fi: aparat de electroporatie sau disector cu apa, sunt aparate foarte scumpe, au costat in jur de 2 milioane de lei. Nu este nevoie pentru ca consumabilele sunt scumpe per pacient si operatia devine astfel foarte scumpa”.
Pe pagina de internet a clinicii stă scris „Prof. Dr. MIHAI LUCAN poate fi contactat doar prin intermediul clinicii LUKMED” iar la ICUTR Cluj, activitatea de transplant continuă, azi noapte doi pacienți primind rinichii unui pacient aflat în moarte clinică, operațiile fiind realizate de medicii Elec Florin și Silviu Moga.
Foto monitorulcj.ro