Betty Ford, văduva fostului președinte al Statelor Unite ale Americii Gerald Ford, o activistă pentru drepturile femeilor, a murit vineri, la vârsta de 93 de ani, transmite Reuters.
„M-am întristat profund în după-amiaza aceasta când am auzit de decesul lui Betty Ford“, a spus o altă fostă primă-doamnă a SUA, Nancy Reagan, vineri, într-un comunicat care confirma moartea lui Ford.
Betty Ford a fost numită de publicația „Time“ „prima-doamnă luptătoare“, pentru puternicele sale păreri politice exprimate deschis și care difereau adesea de cele ale partidului soțului său, cel republican.
A sprijinit drepturile femeilor în timpul mandatului de președinte al SUA al lui Gerald Ford, între 1974 și 1977, mai ales în ceea ce privește legea care prevedea egalitatea între femei și bărbați.
În unele aspecte, Betty Ford a dovedit o anumită candoare, având o atitudine tolerantă față de problema avorturilor și recunoscând fără teamă că unii dintre copiii săi au fumat marijuana sau că fiica sa a avut relații sexuale înainte de căsătorie.
Ford s-a implicat, de asemenea, în campaniile împotriva cancerului mamar. De altfel, ea a suferit o mastectomie în 1974, la mai puțin de două luni de la alegerea lui Gerald Ford ca președinte al SUA, succedându-i lui Richard Nixon.
Discuțiile oneste despre cancerul mamar au contribuit la ridicarea nivelului de conștientizare a acestei boli în rândul femeilor și aceeași atitudine a abordat-o și în ceea ce privește alcoolismul, o maladie de care a suferit.
Problemele cu dependența de substanțe interzise au început în 1964, când medicii i-au prescris calmante pentru o nevralgie. În cele din urmă, ea a devenit dependentă atât de calmante, cât și de alcool, în anii 1960.
În 1982, ea a înființat Centrul „Betty Ford“, în California, după ce urmase un tratament pentru a scăpa de dependențele sale la U.S. Naval Hospital din Long Beach și și-a dat seama de necesitatea unor astfel de centre pentru tratarea dependențelor.
„Ea a fost cea care i-a dat putere lui Jerry Ford în timpul unor zile dificile din istoria țării noastre și i-am admirat curajul de a se confrunta cu problemele sale personale și de a le împărtăși cu noi“, a mai spus Nancy Reagan în comunicatul emis vineri.
Și președintele Barack Obama a lăudat curajul și compasiunea de care a dat dovadă Betty Ford.
„Ca primă-doamnă a națiunii, a fost un avocat puternic în problema sănătății și a drepturilor femeilor“, a spus acesta într-un comunicat.
Fostul președinte George W. Bush a descris-o drept o prietenă neprețuită, cu numeroase contribuții la dezvoltarea țării.
De-a lungul vieții, Betty Ford s-a mai implicat în ajutorarea copiilor cu handicap, dezvoltarea artelor, lupta împotriva SIDA, dar și a artritei.
Cea mai mare parte a vieții sale, Betty Ford a fost cunoscută ca soția republicanului Gerald Ford din Michigan și mamă a patru copii. Cuplul plănuia ca Gerald Ford să se retragă din Congres în 1973, când Nixon, afectat deja de scandalul Watergate, l-a ales pe acesta ca vicepreședinte al SUA, după demisia lui Spiro Agnew.
Ford a devenit președinte după ce Nixon a renunțat la această funcție, pe 9 august 1974, însă a fost înfrânt la prezidențialele din 1976 de democratul Jimmy Carter.
Născută pe 8 aprilie 1918, în Chicago, Elizabeth Bloomer a crescut în Grand Rapids, Michigan. Dorea să devină dansatoare și a studiat cu Martha Graham, având totodată o carieră de model la New York, însă s-a întors în scurt timp în Grand Rapids și s-a căsătorit cu un comerciant de mobilă. După cinci ani, cei doi au divorțat, iar ea s-a căsătorit cu Ford, în 1948.
În ultimii ani de viață, Betty Ford s-a retras din viața publică, dar a revenit în 2006, când Gerald Ford, cu care a avut o căsnicie de 58 de ani, a murit, la vârsta de 93 de ani.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane