O comisie a Prefecturii Hunedoara va ancheta dacă a fost distrusă zona de protecție a monumentului UNESCO de la Sarmizegetusa Regia după ce Comisia Națională de Arheologie sesiza că un zid a fost afectat de lucrările unei firme, CJ anunțând ulterior că blocurile nu s-au desprins din cauza lucrărilor.
Reprezentanți ai Prefecturii Hunedoara, ai Consiliului Județean (CJ), ai Poliției Județene, ai Inspecției de Stat în Construcții, ai Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, ai Comisiei Naționale de Arheologie și ai firmei de construcții care amenajează parcarea din apropierea cetății Sarmizegetusa Regia au mers ieri la poarta de intrare în monumentul aflat în patrimoniul UNESCO pentru a evalua pagubele produse, transmite corespondentul Mediafax.
„Am dispus formarea unei comisii din care fac parte reprezentanți ai IPJ Hunedoara, arheologi de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva și inspectori de la Inspecția de Stat în Construcții. Se va efectua o anchetă și se va întocmi un raport care va fi înaintat ministrului culturii și Guvernului României“, a declarat ieri prefectul de Hunedoara, Attila Deszi.
Președintele CJ Hunedoara, Mircea Moloț, a anunțat că, în urma evaluărilor făcute, s-a constatat că blocurile de piatră despre care se spunea că au căzut din zidul porții de vest al cetății Sarmizegetusa Regia nu s-au desprins în timpul sau din cauza lucrărilor efectuate la amenjarea parcării.
„Aceste blocuri de piatră sunt de ani căzute și vicepreședintele Comisiei Naționale de Arheologie, arheologul Adriana Pescariu, știe acest lucru pentru că dânsa a fost directorul Muzeului Civilizației Dacice și Romane pe vremea aceea. Oricum, lucrările au fost stopate și se va vedea dacă structura zidului a fost afectată și ce vom putea face pentru a remedia“, a declarat președintele CJ Hunedoara, Mircea Moloț.
Risc de prăbușire
La rândul său, vicepreședintele Comisiei Naționale de Arheologie, arheologul Adriana Pescariu, a anunțat că una dintre aleile de acces spre incinta cetății „a fost blocată cu blocurile din piatră desprinse mai demult din zid“ și că prin excavare „s-a distrus o presupusă zonă de locuințe dacice evidențiată prima dată în anii ‘80“.
„Sunt mai multe lucruri de reținut. Unul dintre ele este că s-a excavat prea aproape de zidul de vest al cetății Sarmizegetusa Regia, care a fost afectat pe o lungime de 30 de metri și la prima ploaie se poate prăbuși. Săpându-se prea aproape, s-a intrat și distrus o presupusă zonă de locuințe dacice evidențiată prima dată în anii ‘80. Mai mult, a apărut o scară din piatră la intrarea dinspre vest. Dacii n-au avut niciodată scară la intrarea în cetate. Și pe lângă astea, blocuri de piatră desprinse mai demult din zid au fost împinse cu buldozerul și blochează o alee de acces spre incinta cetății. Nu-mi vine să cred că s-a întâmplat așa ceva“, a declarat vicepreședintele Comisiei Naționale de Arheologie, arheologul Adriana Pescariu.
Prezenți la discuții, reprezentanții firmei de construcții au susținut că au avut intenții bune.
„Nimeni nu ne-a cerut să facem scara din piatră. Am făcut-o noi, pentru că era diferență prea mare de nivel la intrarea în incintă. E din piatră pusă pe pământ și se poate strica în câteva minute. Am avut intenții bune. În ceea ce privește excavarea, pot să garantez cu diploma mea de inginer în construcții că nu e afectat zidul porții de acces“, a afirmat inginerul Gelu Simina, reprezentantul firmei de construcții care amenajează parcarea.
El a spus că lucrările s-au efectuat în baza unui proiect și că nu s-a știut despre existența vreunei așezări dacice în zona unde s-a excavat.
Vicepreședintele Comisiei Naționale de Arheologie, arheologul Adriana Pescariu, declara duminică faptul că o delegație care a urcat zilele trecute la cetatea din Munții Orăștie a descoperit situația de la Sarmizegetusa Regia.
„În zona porții de vest erau utilaje, cilindri pentru presarea pământului și camioane pentru transport. Se intrase cu lama unui buldozer până la 1,5 metri adâncime și la o jumătate de metru distanță de zidul porții de vest, ceea ce reprezintă un pericol de dărâmare a acestui zid. Mai mult, în profilul săpăturii au fost realizate trepte de acces pentru turiști, iar câteva blocuri de piatră din zid s-au desprins și au căzut. Este inadmisibil ceea ce s-a întâmplat“, declara Adriana Pescariu.
Ea spunea că lucrările efectuate în perimetrul de protecție a cetății Sarmizegetusa Regia nu au autorizațiile necesare de construcție din partea Comisiei.
„În mod normal, când se execută lucrări atât de aproape de monumente istorice, în zonă trebuie să fie un arheolog care să monitorizeze activitățile executate de firma specializată în drumuri și poduri“, adăuga Pescariu.
Ea afirma că, din cauza acțiunii societății care efectuează lucrările, accesul în cetate a fost compromis pe o lungime de 30 de metri și a spus că va sesiza Ministerul Culturii.
Lucrările la parcarea de la cetatea Sarmizegetusa Regia au fost oprite din dispoziția președintelui Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Moloț, după ce acesta a fost informat despre situația existentă în zona sitului care face parte din patrimoniul UNESCO.
„Societatea care efectuează lucrările a greșit, pentru că trebuia să solicite supraveghere arheologică din partea Muzeului din Deva. Ei au crezut să sunt pe un șantier oarecare și au dat drumul la buldozer. Lucrarea a fost stopată. Sper ca situația să se rezolve și să se remedieze ceea ce s-a stricat, pentru că altfel vor avea de suferit atât firma care a executat lucrarea, cât și angajații Direcției Tehnice“, preciza președintele CJ Hunedoara, Mircea Moloț.
Dacă se va dovedi că lucrările au fost efectuate fără avizele și autorizațiile legale, reprezentantul firmei care execută lucrarea riscă dosar penal pentru distrugerea unei părți din zona de protecție a unui monument istoric.