Home Economic-Financiar Arme noi in lupta impotriva spalarii banilor si a terorismului

Arme noi in lupta impotriva spalarii banilor si a terorismului

DISTRIBUIŢI

Ieri, proiectul de modificare a Legii 656/2002 privind prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, a fost aprobat de Senat, legea extinzandu-si aria de actiune si in domeniul prevenirii si combaterii finantarii actelor de terorism.

Noua lege defineste notiunea de -tranzactie suspecta- ca o operatiune cu un caracter neobisnuit in raport cu activitatile clientilor unor entitati gen: banci, institutii de credit, institutii financiare, societati de asigurari si reasigurari, case de amanet etc. Astfel de tranzactii vor putea fi blocate timp de trei zile de catre Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor si inca patru cu aprobarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Fiecare caz in parte va fi raportat la SRI.

De asemenea, notarii si avocatii nu vor mai putea invoca secretul profesional, fiind obligati sa reclame la Oficiu orice tranzactie pe care ar putea-o considera suspecta. In caz contrar, vor fi amendati cu minimum 100.000.000 lei. Sunt exceptate doar situatiile in care informatiile in cauza sunt obtinute de la persoane asistate juridic.

Persoanele fizice sau juridice, nominalizate de lege, care nu asigura instruirea personalului in vederea depistarii unor operatiuni de spalare de bani, vor fi amendate cu sume cuprinse intre 150.000.000 si 500.000.000 lei.

Doar in primele cinci luni ale acestui an, Oficiul a primit 1401 rapoarte de tranzactii suspecte, 79 fiind suspendate, iar valoarea totala a sumelor blocate este de 92,4 miliarde de lei. In aceeasi perioada, 924 de persoane fizice si 191 persoane juridice au fost suspectate de operatiuni de spalare de bani, romanii fiind implicati in 51,66% din cazuri, chinezii in 18,78%, iar turcii in 7,67%. In urma controalelor la 15 institutii, dintre care 13 banci, Oficiul a aplicat amenzi de 540 de milioane.

Fiind lege organica, modificarile adoptate de Senat vor intra in vigoare dupa ce vor fi aprobate si de Camera Deputatilor.

Suplimentar, fata de prevederile Codului penal, art. 25 va fi modificat drastic, astfel incat, in cazul in care bunurile supuse confiscarii nu se gasesc, va putea fi confiscat echivalentul lor in bani sau in bunuri care se gasesc. In cazul in care bunurile supuse confiscarii nu pot fi individualizate fata de bunuri dobandite legal, se confisca bunuri pana la concurenta valorii bunurilor supuse confiscarii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.