Cine n-a cumpărat niciodată un pepene fără gust sau nu și-a depozitat roșiile în frigider? Pentru a evita greșelile care pot fi făcute la cumpărături și pentru a conserva în mod optim legumele și fructele de sezon, specialiștii au pus la punct un minighid:
Roșii – trebuie să fie destul de ferme, cu pielița întinsă și o culoare uniformă. În funcție de soi, roșiile pot fi mai mult sau mai puțin cărnoase și suculente. Cea mai importantă garanție a calității rămâne mirosul, care trebuie să fie puternic. Roșiile se păstrează la temperatura camerei (21-22 grade Celsius), într-un coș de fructe sau pe o farfurie. Evitați frigiderul, care le face să-și piardă savoarea, însă permite conservarea lor fără probleme timp de aproape zece zile. O roșie mai verzuie se poate coace în continuare într-un loc cald.
Caise – trebuie să fie coapte pentru a beneficia de toate calitățile nutritive și de gust. Culoarea lor nu le reflectă gradul de coacere, mizați mai degrabă pe aromă și pe gradul de suplețe la atingere. Păstrați-le în loc răcoros, dar nu la frigider, pentru că își vor pierde savoarea. Trebuie consumate imediat, în 2-3 zile de la cumpărare, pentru că sunt foarte sensibile. În schimb, pot fi conservate foarte bine la congelator, pentru o iarnă însorită.
Vinete – trebuie să fie ferme, cu pielița întinsă și strălucitoare, pentru că acestea nu conțin prea multe semințe, ce sunt amare. Trebuie să aibă o culoare violet frumoasă, nu foarte deschisă, dar nici foarte închisă. Vinetele se pot păstra până la o săptămână în sertarul pentru legume al frigiderului. Totodată, coapte la grătar, se pot conserva în ulei de măsline cu puțin usturoi și busuioc.
Piersici – trebuie să fie suple la atingere, fără pete, să degaje un parfum puternic. Se pot conserva numai câteva zile într-un loc răcoros, pe o farfurie plată. Frigiderul contribuie la eliminarea savorii și le face tari. Este de preferat ca piersicile să fie decojite înainte de consum, pentru a nu ingera pesticidele folosite de obicei pentru conservarea lor. Acest lucru se poate face prin introducerea lor, timp de 20 de secunde, în apă fierbinte, apoi timp de 5 secunde, în apă rece. Pielița se desprinde astfel cu foarte multă ușurință.
Dovlecei – trebuie să fie fermi la atingere, cu coaja netedă și sănătoasă. Totodată, trebuie să fie mai grei. Dovleceii lungi și subțiri sunt mai potriviți pentru consum decât cei groși, pentru că au mai puține semințe și mai multe fibre. Dovleceii se păstrează în loc uscat și răcoros până la 4-5 zile, pentru că prospețimea lor este cea care conferă savoare. Pentru consum, este suficient să fie spălați și curățați de extremități.
Pepene galben – trebuie să fie greu, semn că e plin de zahăr. Codița trebuie să se fi uscat deja sau corpul fructului trebuie să aibă mici crăpături, semn că pepenele este bine copt. Totodată, trebuie să fie parfumat, dar nu foarte mult, pentru a nu fi prea copt. Nu uitați că acesta continuă să se coacă și în casă, deci cumpărați-l în funcție de ziua în care doriți să-l consumați. Se păstrează în loc răcoros, iar dacă e prea copt se învelește în folie alimentară și se păstrează în cutia de legume a frigiderului.
Castravete – trebuie să fie ferm, dar nu foarte dur, pentru că riscă să fie amar. Preferați castraveții mai mici, deoarece cei mai mari sunt plini de semințe care pot fi amărui. Se păstrează la frigider, pentru a rămâne crocanți, dar nu mai mult de cinci zile, învelit în hârtie cerată. Se consumă în stare proaspătă, iar semințele pot fi înlăturate.
Căpșuni – trebuie să aibă culoarea roșu închis viu, să nu aibă pete, să fie strălucitoare și ferme. Nu trebuie să fie neapărat mari, ci parfumate. Căpșunile trebuie să fie consumate în stare foarte proaspătă. Se păstrează într-o cutie perforată, în cutia de legume a frigiderului, maximum 3 zile, dacă nu sunt foarte coapte. Nu rezistă prea bine la congelare, folosiți-le mai degrabă la dulcețuri și siropuri.
Cireșe – trebuie să fie ferme, cărnoase, strălucitoare, cu coada verde, bine atașată de fruct. Se păstrează într-un coș de fructe, la adăpost de căldură sau nu mai mult de două zile în cutia de legume a frigiderului, de unde se scot cu cel puțin 30 de minute înainte de consum. Se pot congela foarte bine. Pentru a le scoate sâmburii se lasă o oră în apă cu gheață, după ce în prealabil au fost scoase codițele.
Fasole verde – păstăile trebuie să fie ferme, cu o culoare frumoasă, uniformă. La îndoire trebuie să se rupă ușor și să elimine suc – semn de prospețime. Se păstrează două-trei zile în cutia de legume a frigiderului. Se pot congela fără a fi fierte în prealabil.
Agrișe – bobițele trebuie să fie cărnoase și strălucitoare. Se păstrează la rece câteva zile. În bucătărie pot fi folosite pe masă și ca element de decor. Cel mai bine este să fie consumate proaspete, natur, cu brânză sau înghețată. Pot fi folosite, de asemenea, pentru jeleuri, dulcețuri, siropuri etc.
Anghinare – trebuie să fie grea și fermă, cu frunze casante. Dacă foile sunt prea deschise, anghinarea este prea coaptă, deci dură și ațoasă. Se poate păstra proaspătă mai multe zile dacă se ține cu tija în apă, ca florile. Nu le conservați după preparare pentru că oxidează repede, formând compuși toxici. Se poate congela, după ce a fost în prealabil ținută în apă cu lămâie, pentru a-și păstra culoarea.
Smochine – trebuie să fie suple la atingere, cu codița tare. O picătură albă care apare la baza fructului este semn de prospețime. Nu se pot păstra foarte multe zile, pentru că sunt sensibile. Nu se conservă la frigider pentru că își pierd aroma. Se păstrează mai degrabă în loc răcoros.
Corcodușe – trebuie să fie suple la atingere, dar nu moi, cu pielea netedă, fără pete sau urme de lovituri. Stratul albicios care acoperă fructele este o ceară naturală fabricată de acestea pentru a se proteja de soare. Prezența acestui strat este semn că fructul este copt și că nu a fost stropit cu multe substanțe chimice. Se păstrează în cutia de legume a frigiderului și se pot congela foarte bine.
Ardei gras – trebuie să fie tare și neted, cu coaja strălucitoare și întinsă. Culoarea depinde de gradul de coacere și soi, nu influențează prospețimea. Se păstrează în cutia de legume a frigiderului, până la o săptămână. Copt și decojit, poate fi păstrat în ulei mai multe luni.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane