Lipsa reformelor economice și întârzierile în evoluția programului de convergență vor obliga România să amâne momentul adoptării euro, programat pentru 2014, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
"Nevoia de consolidare a inflației la un nivel redus, chiar înainte de intrarea în mecanismul ratelor de schimb, ar putea să ducă la o întârziere a calendarului de adoptare dacă se mențin ratele înalte de acum", a spus Isărescu.
El crede că, dacă vom avea un program strict, pe care autoritățile să-l respecte, și vor fi prezentate transparent toate costurile pentru adoptarea monedei unice, atunci România ar avea șanse să-și respecte calendarul.
Cea mai mare problemă legată strict de criteriile de la Maastricht este cea cu inflația. Rata inflației se va apropia la sfârșitul anului către intervalul de variație țintit de banca centrală și se va situa, cel mai probabil, între 5% și 6%, consideră guvernatorul Isărescu, deși la momentul actual ea este undeva la 8,5%.
"Sunt prudent optimist în ceea ce privește o intrare a inflației în intervalul de variație pe care l-am stabilit pentru acest an. Probabil rata se va situa între 5% și 6%. În martie inflația nu are cum să fie sub 0,5%, iar în martie 2007 a fost 0,1%", a spus Isărescu.
În cel mai recent raport asupra inflației, publicat la începutul lunii februarie, BNR a revizuit în creștere, cu 1,6 puncte procentuale, prognoza de inflație pentru acest an, de la 4,3% la 5,9%, și estimează pentru decembrie 2009 o inflație anuală de 3,9%.
În 2012, România ar trebui să intre în ERM 2, ceea ce presupune liberă flotare a leului într-o bandă anuală de variație de 15%. Or, recentele evoluții au demonstrat că aceste granițe pot fi ușor sparte într-o conjunctură externă nefavorabilă.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane