Home Social Unul din 51 de copii români este diagnosticat cu autism față de...

Unul din 51 de copii români este diagnosticat cu autism față de 1 din 68 la nivel mondial

DISTRIBUIŢI

Asociatia Help Autism, in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 3, Bucuresti, anunta inchiderea proiectului “Campanie de diagnostic precoce a intarzierilor in dezvoltare”. Proiectul, derulat in perioada aprilie 2016 – aprilie 2017, a reprezentat un proiect pilot in Romania avand ca obiectiv general cresterea gradului de constientizare si accesului la furnizarea de servicii sociale pentru depistarea precoce a copiilor cu intarziere in dezvoltare (intarziere de limbaj, tulburari de spectru autist si tulburari asociate) prin crearea primului serviciu mixt Help Autism – DGASPC Sector 3.

Campania a cuprins evaluarea psihologica a 613 copii cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani, din cresele si gradinitele din Sectorul 3, oferirea de servicii de specialitate pentru 30 de copii identificati cu intarzieri in dezvoltare precum si realizarea unei campanii de constientizare a drepturilor copiilor cu intarziere in dezvoltare si realizarea unui ghid de bune practici menit sa asiste parintii in lungul drum al recuperarii.

Cea mai importanta componenta a campaniei si totodata elementul de noutate adus de implementarea proiectului a fost evaluarea unui numar cat mai mare de copii cu varsta pana la 3 ani, evaluare care sa puna bazele unei statistici nationale privind incidenta intarzierilor in dezvoltare. Rezultatele evaluarii vin sa confirme incadrarea copiilor din Sectorul 3 in incidenta mondiala, atat in ceea ce priveste diferentierea pe gen cat si din punct de vedere al numarului total al copiilor afectati de tulburari de spectru autist.

Astfel, dintre cei 613 copii inclusi in proiect, 12 au fost diagnosticati cu Tulburare de Spectru Autist, ceea ce reprezinta o incidenta alarmanta de 1 din 51 de copii. Diagnosticul a aparut mai frecvent in randul baietilor, 1 din 40, decat in randul fetelor, 1 din 84,  insa ca numar total peste media comunicata la nivel mondial de 1 din 68 de copii care ar fi diagnosticati cu aceata tulburare.

In cadrul conferintei de inchidere a proiectului, desfasurate vineri, 28 aprilie, la Casa Artelor din Bucuresti, Daniela Bololoi, presedinte Help Autism, Georgeta Terciu, DGASPC Sector 3, Cristina Cuculas , Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Elena Ungureanu, managerul proiectului au trasat concluziile unei campanii ce poate deveni un model de bune practici in diagnosticarea precoce si totodata in colaborarea dintre mediul ONG si institutiile statului.

Elena Ungureanu, managerul proiectului, a vorbit despre extinderea rezultatelor la nivel national: „Trebuie sa continuam acest demers deoarece cresele si gradinitele din sectorul 3 sunt doar o mica parte din cele existente in Romania. O campanie de anvergura ne poate oferi informatii mai detaliate privind tulburarea de spectru autist la nivelul tarii noastre si, totodata, pe langa o statistica, putem obtine un set de masuri prin care sa asiguram o paleta mai larga de servicii gratuite pentru un numar mai mare de copii.”

Repezentantul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 3, Georgeta Terciu, a subliniat importanta parteneriatul intre Help Autism si DGASPC Sector 3 pentru familiile din comunitate si a intarit necesitatea desfasurarii unei campanii mai ample: „Este unul dintre parteneriatele ce au dat rezultate. La inceputul acestui proiect aveam deja experienta rezultatelor pe care le-am obtinut in ultimii 3 ani in centrul de recuperare Casa Soarelui, insa aceasta campanie reprezinta un semnal de alarma la nivel national. Incidenta de 1 din 51 de copii este una foarte mare, drept pentru care, vom face demersuri alaturi de Help Autism pentru initierea unei astfel de campanii nationale. Parintii trebuie sa inteleaga faptul ca orice problema trebuie evaluata de specialisti pentru ca sansa copilului depinde in primul rand de deschiderea lor iar cu cat intervin mai repede este cu atat mai bine.”

Despre sprijinul acordat parintilor si nevoia de informare la nivelul societatii a vorbit si Daniela Bololoi, presedintele Asociatiei Help Autism: \”Consider ca nu este vina nimanui pentru situatia ingrijoratoare despre care vorbim astazi ci este o lipsa de educatie cu care, din pacate, ne-am confruntat cu totii. In urma cu 7 ani si jumatate imi doream ca cineva sa imi spuna ca diagnosticul nu este vina mea ci pur si simplu copilul meu are nevoie de ajutor. M-am numarat printre putinii parinti care nu au negat diagnosticul si au incercat sa gaseasca o solutie. Acesta este sfatul pe care il dau tuturor parintilor, sa nu incerce sa gaseasca vinovati ci sa actioneze si sa isi asume deciziile pe care le iau in legatura cu copiii lor. Sunt fericita ca reusim astazi, prin asemenea de proiecte, sa educam. Sa oferim informatia medicilor, profesorilor, parintilor, ajutand astfel copiii sa primeasca un diagnostic la timp si sa aiba sansa de a se recupera.”

In Romania, sunt aproximativ 30 000 de persoane care sufera de Tulburari din Spectrul Autismului. In lume, 1 din 68 de copii sufera de aceasta tulburare. Autismul poate sa apara in orice familie, indiferent de rasa, etnie, zona geografica, nivel de educatie.  Autismul nu se poate vindeca, dar diagnosticare precoce si interventie timpurie intensiva, pana la 47% dintre copiii cu autism pot trai o viata independenta. Fara terapie, simptomele autismului si comportamentele disfunctionale se agraveaza in timp.

De 7 ani, Asociatia Help Autism se implica activ in derularea de programe de constientizare a autismului, diagnostic precoce si interventie timpurie pentru copiii cu autism. Pe langa activitatea sustinuta in schimbarea statutului autismului in Romania, asociatia ofera servicii de terapie in cadrul celor 6 centre, 6 parteneriate public-private – cu Directiile de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Bucuresti, Suceava, Drobeta Turnu-Severin, Dambovita – si la domiciliu,  defasoara cursuri de formare in terapie ABA, cursuri gratuite pentru informarea cadrelor didactice, workshop-uri si sedinte de consiliere pentru parinti si este co-organizator al Conferintei Internationale ABA – stiinta care sta la baza terapiilor de recuperare in autism.

Proiectul ”Campanie de diagnostic precoce a intarzierilor in dezvoltare” este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa si are un buget total de 83.210,50 CHF. Grantul acordat este de 74.889,45 CHF, iar co-finantarea asigurata de agentia executive este in valoare de 8.321,05 CHF. Pentru mai multe detalii privind Programul de Cooperare Elvetiano-Roman, va invitam sa vizitati http://www.swiss-contribution.ro.

3 ARII

  1. Atat timp cat vaccinurile monodoza fabricate la Cantacuzino au disparut si folosim exclusiv vaccinuri multidoza din import care se fabrica cu adjuvanti metale grele precum mercur si aluminiu, metale grele care orice chimist sau biolog amator stie ca sunt neurotoxice sub orice forma folosita si ca nu se elimina natural din corp unde se aduna de la doza la doza si provoaca boli neurologice printre care si autismul.

    Statul care e in buzunarul corporatilor nu doar ca nu investigheaza si tace dar prin politicieni corupti incearca sa impuna legi sinistre precum vaccinarea obligatorie a copiilor si adultilor.

    • Vaccinurile monodoza fabricate de Institutul Cantacuzino aveau la fel de multe metale grele( mercur si aluminiu) ca si cele polivalente….cine crede altfel se inseala amarnic…

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.