HACKING FOR HUMANITY LA NIVEL GLOBAL
De-a lungul timpului, femeile au demonstrat că atunci când colaborează și se concentrează pe rezolvarea problemelor în beneficiul unei comunități mai mari, toată lumea câștigă. Organizații precum Kiva demonstrează un adevăr deja cunoscut: pentru femei, comunitatea vine pe primul loc. Femeile reinvestesc înapoi în comunitate circa 80% din veniturile generate din programele Kiva. Exemple ca acestea au inspirat Girls In Tech să ofere înapoi comunității globale. Vorbim de peste 50.000 de membre aflate în comunitățile Girls In Tech care sunt distribuite pe cele 6 continente. Vorbim de femei pasionate de tehnologie, dornice să-i ajute pe ceilalți și determinate să îmbunătățească lumea din jurul lor.
Inspirate de dorințele și de reacțiile membrelor comunității, Girls In Tech au hotărât că a sosit timpul să gândească în perspectivă. Cu o experiență de 10 ani în hackathons, Girls In Tech a creat un model unic de hackathon. Adresăm problemele globale, acționând local la nivelul organizațiilor neguvernamentale. Asta pentru că femeile fac bine atunci când lucrează împreună și devin o forță pentru schimbarea globală.
HACKING FOR HUMANITY ÎN ROMANIA
Ți-ai dorit să te implici într-o cauză socială, să contribui la îmbunătățirea lumii din jurul tău? Hacking for Humanity este ocazia perfectă să îți pui la treabă altruismul și competențele. Hacking for Humanity va avea loc în România în perioada 9, 13 și 14 Mai, la TechHub Bucharest. Este deschis participanților de ambelor genuri, masculin și feminin. Dacă te pricepi la web/mobile/front-end/back-end development, design, UX, product management, marketing sau growth hacking poți să te înscrii aici individual sau cu echipa. Mai multe detalii despre organizațiile participante.
Hacking for Humanity este sprijinit de nume mari din industria IT precum Adobe, Endava, P&G, IBM, Google, Gameloft și MozaicWorks. Acestea promovează încurajarea inovației digitale la nivel de organizații non-profit și sunt receptive la problemele sociale care ne înconjoară.
Organizațiile neguvernamentale participante la Hacking for Humanity hackathon în România
În România, există ONG-uri care fac lucruri frumoase, însă despre care nu am auzit. Există ONG-uri care au idei, planuri sau proiecte frumoase dar sunt blocate de lipsa unor instrumente. Hacking for Humanity răspunde la această nevoie a organizațiilor neguvernamentale. Modelul acestui hackathon a sosit la momentul potrivit. Evenimente recente precum protestele #rezist au evidențiat și mai mult nevoia de implicare activă a cetățenilor.
Organizațiile neguvernamentale participante la Hacking for Humanity hackathon au propus 11 proiecte. Fiecare este un plan de rezolvare sau diminuare a efectelor unor probleme care ne afectează pe toți, într-un fel sau altul, direct sau indirect. Iată lista organizațiilor neguvernamentale participante:
CPE – Center Partnership for Equality promovează egalitatea de șanse pentru femei și bărbați în România. Au dezvoltat proiectul de economie socială MamaPan prin care crează locuri de muncă pentru mame singure sau care au mai mult de 2 copii în întreținere și au situații dificile de viață.
CMPP – Centrul pentru Monitorizarea Politicilor Publice îmbunătățesc mecanismele de adoptare a politicilor publice prin analiză și dezbatere și prin sprijinirea părților implicate în luarea unor decizii bine informate. Au dezvoltat proiectul Issue Monitoring, o platformă online pentru monitorizarea politicilor publice din diverse domenii.
Fundația Special Olympics din România contribuie la integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale. Organizează programe de pregătire şi evenimente competiționale pe tot parcursul anului și la nivel național. Activitatea lor principală constă în organizarea de competiții de sport împărțite pe tipul de sport, vârsta și genul atleților cu nevoi speciale.
OPTAR – Organizația Pentru Promovarea Transportului Alternativ în România susţin şi promovează utilizarea mijloacelor de transport cu sisteme electrice de propulsie, a celor care folosesc energii regenerabile şi a celor ce folosesc energia umană. Acordă o atenție deosebită spațiilor accesibilizate și pistelor ciclabile din București.
Asociația Necuvinte promovează drepturile fundamentale ale omului. Aduc justiție și schimbare socială, speranță și alternative în situații de criză persoanelor victime ale violenței în familie. În acest proces, unul dintre primii pași este de a pune persoana agresată în legătură cu instituțiile și organizațiile specializate pe oferirea de sprijin și asistență.
Biblioteca Metropolitană București este o rețea de biblioteci publice destinată tuturor bucureștenilor. Misiunea acestora este de a facilita accesul gratuit şi nediscriminatoriu la drepturile culturale fundamentale. Servește ca centru comunitar care susține activ informarea, cercetarea, educația şi recreerea locuitorilor din București şi județul Ilfov.
CENTRAS – Centrul de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale contribuie la dezvoltarea democraţiei în România prin întărirea sectorului neguvernamental. În acest sens, acţionează ca un centru de resurse şi partener strategic pentru ONG-uri, administraţia publică centrală şi locală, instituţii internaţionale, mass-media şi companii private.
Active Watch promovează drepturile omului și comunicarea liberă în interes public. În acest sens dezvoltă metodologii de cercetare, de intervenţie şi instrumente de lucru pe cele patru domenii de acţiune: libertate de exprimare, buna guvernare, antidiscriminare şi educaţie media. Acordă o atenție specială procesului de comunicare dintre Primăria București și cetățeni.
ANBPR – Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România constituie o interfaţă de centralizare şi diseminare a informaţiilor de interes pentru bibliotecarii profesionişti. Prin inițiativa Fundaţiei Bill & Melinda Gates – Programul Global Libraries – centrele create au fost dotate complet cu tehnologie pentru a oferi populației, în special din zonele rurale și sărace, acces gratuit la calculatoare și Internet.
AROI – Asociația ROI dezvoltă proiecte educaționale, sociale, culturale, care contribuie la transformarea societății. Au dezvoltat proiectul Zburd-Educație prin coaching prin care crează comunități de școli cu inițiativă care se inspiră reciproc și prin care încurajează asumarea responsabilității și colaborarea profesori-elevi-părinți-comunitate.
Asociația E-Civis susține educația civică și promovează valorile democratice folosind noile tehnologii. Acordă o atenție specială promovării educației civice prin jocuri și metode atractive, amuzante și recreative.
–
Girls In Tech – este o organizație non-profit fondată în 2007 în San Francisco de Adriana Gascoigne. Misiunea acesteia este acela de a încuraja femeile pasionate de tehnologie să-și orienteze cariera către domeniile STIM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică). Cu peste 50.000 de susținătoare din toată lumea și 60 de capitole, Girls In Tech sprijină interesul femeilor în tehnologie și startup-uri. Capitolul românesc este condus de Monica Muntean din octombrie 2014. Rămâi la curent cu noutățile Girls In Tech Romania.
Girls Who Code Romania – este comunitatea fetelor pasionate de programare înființată în februarie 2014 de Monica Muntean. Misiunea acesteia este de a atenua disparitatea de gen existentă în industria IT prin creșterea numărului de fete și femei care își vor orienta sau schimba cariera către domeniul programării. Își îndeplinesc misiunea prin organizarea de workshop-uri practice de programare pentru începătoare și avansate, conferințe și hackatoane. Rămâi la curent cu noutățile Girls Who Code Romania.