Scandalul mediatic declansat de audierea celor implicati in realizarea constructiilor hidrotehnice in zonele inundate din judetul Timis capata, de la o zi la alta, aspecte tragicomice. Numai ca rolul principal in aceasta pelicula de proasta calitate, regizata de ministrul mediului, Sulfina Barbu, este jucat de Parchetul National Anticoruptie. In goana disperata pentru cosmetizarea imaginii, PNA recurge la elemente de recuzita total ilogice.
-Va rugam sa realizati prin intermediul specialistilor dumneavoastra o verificare scriptica si pe teren a tuturor obiectivelor de investitii atribuite prin incredintare directa, ce au fost proiectate si executate in perioada anilor 2000- 2004 de SC Aquaproiect SA Bucuresti si, respectiv, SC SOCOT SA Targu Mures, SC APASCO SA Maneciu si SC REPCON SA Oradea-, suna raspunsul procurorului PNA, Alexandru Chiciu, la sesizarea ministrului Sulfina Barbu privind verificarea constructiilor hidrotehnice realizate de firmele agreate de catre PSD.
Practic, Ministerul Mediului a solicitat PNA sa-i traga la raspundere pe cei vinovati de acest dezastru. Imediat PNA se conformeaza si ii audiaza pe directorii celor patru societati implicate, dar, ulterior, pe 18 mai 2005, cere ministerului, mai exact, unitatii aflate in subordinea sa – Administratia Nationala Apele Romane – sa faca propriile verificari. Scopul acestora este de a stabili daca obiectivele de investitii atribuite prin incredintare directa, proiectate si executate in perioada 2000-2004 de cele patru firme, -corespund criteriilor de eficienta economica si standardelor calitative impuse de normele si normativele in vigoare-.
Procurorul-sef al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie, Alexandru Chiciu, a declarat ca aceasta adresa a fost trimisa la toate cele 11 companii bazinale aflate in subordinea Apelor Romane pentru a verifica contractele incheiate cu firmele de constructii de hidrotehnice si proiectare. -Doresc sa duc pana la capat acest dosar si, ca atare, cercetarile se vor extinde si dincolo de aspectele sesizate de Ministerul Mediului pentru a vedea daca au fost respectate prevederile legale atat in ceea ce priveste atribuirea lucrarilor, precum si a modului de executie si proiectare-, a mai precizat procurorul Alexandru Chiciu.
Numai ca demersul PNA risca sa fie sortit esecului, deoarece directorii companiilor bazinale au fost schimbati, insa oamenii din subordinea acestora sunt tot aceeasi care au pus umarul in ultimii ani la prosperitatea firmelor de constructii verificate de procurorii anticoruptie.