-Obiectivele de politica agricola ale guvernului instalat in decembrie 2004 sunt dintre cele mai clare de dupa 1990, dar masurile pentru punerea lor in practica sunt partial neclare sau nepotrivite-, sustin reprezentantii Societatii Academice Romane. Raportul de Analiza si Prognoza editat de Societatea Academica Romana, publicat ieri pe site-ul HotNews.ro, prezinta o -evaluare a performantelor- din primele cinci luni ale actualei guvernari. Elaborat intr-un ton optimist, raportul puncteaza realizarile din primele cinci luni de guvernare, dar face referire si la o serie de scapari ale actualei puteri, asupra carora factorii de decizie ar trebui sa se aplece cu precadere in urmatoarea perioada.
Reprezentantii Societatii Academice Romane (SAR) reclama faptul ca, in strategiile privind agricultura ale actualei puteri, se pastreaza abordarea nediferentiata a intregii perioade de patru ani avute in vedere de programul de guvernare, fara nici o referire la perioada postaderare, indiferent ca va incepe in 2007 sau 2008, si mai ales la nevoia de conformare a politicilor agricole din Romania la modelul Politicii Agricole Comune. In plus, SAR recomanda o informare reala a agricultorilor despre schimbarile care se vor produce incepand cu 2007, mai ales in ceea ce priveste subventiile.
Legile proprietatii – initiativa laudabila, dar fara efecte economice vizibile
Finalizarea reformei proprietatii funciare este o intentie laudabila, dar SAR atrage atentia asupra faptului ca efectele economice previzibile ale acestor noi legi sunt reduse pe termen scurt, pachetul de legi ale proprietatii avand, mai degraba, implicatii simbolice.
SAR remarca: -Stimularea transformarii gospodariilor taranesti in ferme agricole familiale cu caracter comercial (…) este cel mai important obiectiv al programului si chiar preocuparea principala auto-asumata, cel putin la nivel declarativ, a guvernului-.
Acest plan ar urma sa fie pus in practica prin facilitarea schimburilor si vanzarilor de terenuri agricole, sustinerea investitiilor in fermele zootehnice, introducerea unei rente funciare viagere. Nici in acest caz, actualii guvernanti nu previzioneaza rezultatele.
Renta viagera are nevoie de resurse bugetare care nu exista
Strategiile pe care guvernul le pregateste in acest domeniu – renta viagera sau pensionarea timpurie si alocarea de sume nerambursabile pentru sprijinirea investitiilor – au nevoie de resurse financiare care trebuie asigurate de la buget, astfel incat aceste metode nu pot fi aplicate din acest an.
In ceea ce priveste renta viagera, SAR isi exprima indoieli cu privire la posibilitatea ca aceasta masura sa poata fi aplicata si dupa momentul aderarii, neexistand posibilitatea finantarii din surse comunitare, acestea prevazand o alta schema, cu scopuri similare, dar cu alt mecanism de implementare: pensionarea anticipata.
Subventionarea motorinei contravine flagrant Politicii Agricole Comune
SAR arata ca programul de guvernare propune mentinerea sistemului de subventionare mostenit de la anterioara putere, cu unele mici ajustari, care nu au intotdeauna o conotatie pozitiva. In acest context, se poate trage concluzia ca guvernantii au cedat in fata presiunilor electorale sau ale grupurilor de interese, fapt ce reiese din -rigurozitatea redusa in derularea subventiilor-, dar si din mentinerea unor masuri care contravin flagrant Politicii Agricole Comune (PAC), cum ar fi subventionarea irigatiilor sau reintroducerea subventionarii motorinei. -Astazi se poate constata ca de fapt nici una din masurile de subventionare aplicate in Romania nu poate fi considerata ca respecta filosofia sau regulile PAC. Concluzia este valabila si pentru masurile initiate dupa alegerile din 2004. De aceea, este absolut inoportun ca, incepand cu jumatatea anului 2005, sumele acordate de Ministerul Agriculturii drept subventii sa fie derulate prin proaspat-infiintata Agentie de Plati, dupa cum au declarat oficiali ai ministerului. Ar fi o deturnare a resurselor umane si materiale de la pregatirea aderarii si o risipa a celei mai limitate resurse a acestei perioade – timpul-, se mai arata in raport.