Home Life Templele de la Karnak nu au fost construite pe malul Nilului

Templele de la Karnak nu au fost construite pe malul Nilului

DISTRIBUIŢI

Templele egiptene de la Karnak nu au fost construite pe malul drept al Nilului, ci albia acestui fluviu s-a deplasat înspre ele la 400 de ani după ridicarea acestor construcții, potrivit unui studiu realizat de Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) din Franța, relatează AFP.
Templele din Karnak, construite în jurul anului 2000 î.e.n. în centrul văii Nilului, ridică multe semne de întrebare de peste două secole. Arheologii vor să afle cum a evoluat acest sit de-a lungul epocilor: dacă templele au fost construite pe niște insule nisipoase din mijlocul fluviului sau pe malurile Nilului, unde se află în prezent.
Pentru a lămuri această chestiune și pentru a îndepărta toate speculațiile, arheologii din Consiliul suprem pentru Antichități din Egipt și Centrul franco-egiptean de studiu al templelor din Karnak s-au asociat cu o echipă de cercetători de la Centre Europeen de Recherche et d’Enseignement des Geosciences de l’Environnement (CEREGE).
În ultimii doi ani, experții au efectuat carotaje profunde (25 de metri sub nivelul suprafeței) la picioarele primului pilon din Karnak, ce corespunde porții de intrare în templele construite pe malul drept al Nilului. Ei au comparat apoi aceste date cu cele furnizate de studii efectuate pe numeroase parcele de teren din apropiere de un chei de mari dimensiuni, descoperit recent.
Datarea cu carbon 14 a acestor eșantioane de sol a permis obținerea unei imagini precise a cronologiei evoluției peisajelor situate în apropiere de temple.
„Analizele arată că în momentul primei faze de ridicare a templelor din Karnak, clădirile au fost construite nu pe o insulă aflată în mijlocul fluviului, ci pe o ridicătură nisipoasă (Gezirah)“, situată la o distanță de 400-500 de metri de Nil, se afirmă în comunicatul emis de CNRS.
Abia în jurul anului 1600 î.e.n., la 400 de ani de la începerea construcțiilor, fluviul s-a deplasat și a început să curgă pentru prima dată în sectorul actual al primului pilon.
Acest studiu, publicat în revista „Journal of Archaelogical Science“, pune sub semnul întrebării o teorie elaborată de egiptologi în legătură cu o frescă găsită într-un mormânt din Valea Regilor, datând din anul 1300 î.e.n. Această frescă prezenta templele de la Karnak legate de Nil printr-un canal ce pornea dintr-un bazin.
Însă „analizele geomorfologice ale sedimentelor aduse de Matthieu Ghilardi, cercetător al CNRS la CEREGE, dovedesc faptul că bazinul acela nu a existat niciodată și că acea frescă era o reprezentare imaginară a templelor, destul de departe de configurația lor originală reală“, se afirmă în același comunicat.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.