Dinamo Bucuresti, condusa de Nicolae Badea, ar putea ramane fara o buna parte din bunurile mobile. Conturile clubului de fotbal au fost blocate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, iar majoritatea activelor clubului au fost puse sub sechestru. Acest lucru se datoreaza faptului ca echipa de fotbal are datorii imense la bugetul asigurarilor de sanatate. Initial, Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate a calculat datoriile la un milion de euro. Dupa un proces lung, suma pe care Asociatia Club Sportiv Fotbal Dinamo Bucuresti o datoreaza bugetului de stat a scazut la 13,5 miliarde de lei.
Pentru a recupera banii, AVAS a luat mai multe masuri asiguratorii. Pana acum, din cele 13,5 miliarde de lei, oficialii de la Dinamo au platit 2,8 miliarde de lei. In cazul in care nu platesc restul sumelor ramase, vor ramane fara tabela de marcaj, autocar, gazonul sintetic, scaunele din tribune sau biroul presedintelui Cristi Borcea. Acestea sunt doar cateva dintre bunurile pe care statul le-a poprit. In total, prin procesul-verbal nr. 574 din 6 ianuarie 2005, nu mai putin de 272 de active ale clubului au fost puse sub sechestru. Printre acestea nu se regaseste nici un jucator. Oficialii din Stefan cel Mare sustin ca s-au inteles cu mai-marii de la AVAS pentru a esalona datoria, dar sunt contrazisi de acestia din urma.
In afara de AVAS si Agentia Nationala de Administrare Fiscala se pregateste sa bata la poarta FC Dinamo. Acest lucru se petrece pentru ca echipa de fotbal are datorii si la bugetul de stat. Pana acum, pentru recuperarea acestora nu au fost emise decat titluri executorii pentru sumele datorate ca impozit pe profit si impozit pe salarii.
Biroul lui Borcea este pus sub sechestru
Printre cele 272 de bunuri ale echipei de fotbal care au fost poprite de AVAS se regsesc cele mai felurite active. Astfel, instalatiile de aer conditionat sau hands-free-urile telefoanelor au fost trecute pe lista, alaturi de autocarul vopsit in culori alb sangerii si care reprezinta mandria clubului.
Tot sub sechestru au ajuns si tabela de marcaj, gazonul sintetic si instalatia de nocturna de la baza de antrenament Saftica. Aparatele de forta folosite de fotbalisti, portile si chiar si aspiratoarele si cuptoarele cu microunde au fost luate in evidenta de AVAS.
Printre acestea, pe lista de sechestru se regaseste si mobilierul conducerii. Astfel, la pozitia 109 este trecut -birou manager-, fiind probabil vorba despre mobila folosita de Cornel Dinu. La pozitia 160 se regaseste -aparat aer conditionat presedinte-, cu referire la aparatul folosit de Nicolae Badea.
Cele mai multe obiecte sechestrate sunt cele ale directorului executiv Cristi Borcea. Oficialii AVAS au trecut chiar pe lista numele acestuia alaturi de casetofonul auto, biroului -Magma-, dulapului sau scaunului -Laurentz-,
Dinamo vs. Avas
In vreme ce presedintele Nicolae Badea nu stie exact care este situatia sechestrului, trezorierul Mircea Albu incearca sa linisteasca spiritele. -Am contestat creanta in instanta si avem o hotarare definitiva si irevocabila-, spune el fara sa specifice anume care este instanta la care a fost obtinuta aceasta.
Mai mult, Albu evita sa spuna care sunt sumele pe care clubul sau trebuie sa le plateasca la stat. -Nu va spun. Sunt secrete.- – explica el, dupa care adauga faptul ca a platit 20% din suma datorata catre AVAS si urmeaza sa plateasca restul in rate egale, vreme de doi ani de zile.
-Nu am ajuns la nici o intelegere cu Dinamo. Daca nu platesc trecem la evaluarea si vanzarea bunurilor-, spune de cealalta parte reprezentantul AVAS Mircea Negoita. El explica faptul ca urmeaza sa consolideze datoria in valuta si asteapta eventuale propuneri din partea clubului Dinamo pentru a vedea daca este viabila si va fi acceptata de AVAS.
Urmeaza recuperarea datoriilor la bugetul de stat
Aceasta nu e singura problema a clubului condus de Nicolae Badea. In decembrie 2003, Ministerul Finantelor publice a emis titluri executorii pentru datoriile de la impozitul pe profit si impozitele pentru salarii. Suma pentru care s-au emis aceste titluri este impresionanta, ridicandu-se cu tot cu dobanzi si penalitati la aproape 70 miliarde de lei. Aproape jumatate este reprezentata de datoriile pentru impozitul pe veniturile din salarii.