Home Life Carnete ale nazistului Josef Mengele vor fi scoase la licitație în SUA

Carnete ale nazistului Josef Mengele vor fi scoase la licitație în SUA

DISTRIBUIŢI

Carnete inedite ale nazistului Josef Mengele, medicul supranumit „Îngerul morții“ la Auschwitz, vor fi scoase la licitație mâine, în Statele Unite ale Americii, cele circa 3.500 de pagini fiind evaluate la o sumă cuprinsă între 300.000 și 400.000 de dolari, informează AFP.
Medicul nazist, care a efectuat numeroase experimente pe prizonierii din lagărul de exterminare de la Auschwitz, nu a putut fi niciodată capturat și a murit în Brazilia, în anul 1979, la vârsta de 67 de ani.
Documentele puse în vânzare într-un singur lot conțin note autobiografice, poezii, reflecții de natură filosofică, scrise între anii 1960 și 1975, se afirmă în comunicatul emis de Casa Alexander Autographs din orașul Stamford, din statul american Connecticut.
Cele mai multe sunt mici carnete cu spirală, însă altele sunt caiete de școală, cu o copertă pe care sunt scrise cuvintele spaniole „Cuaderno“, „Cultura General“ și „Agenda classica“. Textele sunt scrise cu cerneală albastră, au o caligrafie ușor aplecată și regulată. Unele dintre pagini sunt acoperite cu desene în creion.
În 2009, aceeași Casă obținuse deja un prim manuscris al lui Mengele, de 180 de pagini, în care acesta își expunea, printre altele, teoriile sale despre eugenism și eutanasie. Manuscrisul a fost achiziționat de nepotul unui supraviețuitor din lagărele de exterminare, care l-a oferit apoi unei organizații consacrate Holocaustului.
După ce a ajuns în Argentina, la începutul anilor ‘50, Josef Mengele, căutat de Interpol, s-a refugiat în Paraguay, iar apoi, în 1961, în Brazilia, unde a locuit la Sao Paulo. Moartea sa a fost confirmată abia în 1985, odată cu exhumarea din Brazilia a rămășițelor lui pământești.
Vânzătorul carnetelor este o „societate anonimă americană“, a declarat Bill Panagopulos, președintele Alexander Historical Auctions, fără a preciza identitatea exactă a actualului proprietar. Cele 31 de documente, „de o importanță istorică, sunt manuscrise, uneori ilustrate, și se află într-o stare excelentă“, se precizează în comunicatul emis de Casa Alexander Autographs.
Dintre aceste texte, 40% sunt note autobiografice, care descriu mai ales fuga lui Mengele prin Europa, după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Criminalul nazist vorbește despre el însuși la persoana a treia, folosind pseudonimul „Andreas“.
O parte dintre aceste texte a fost publicată „în vorbire indirectă“ de revista germană Bunte și într-o biografie a lui Mengele scrisă de jurnaliștii Gerald Posner și John Ware. „Carnetele în sine nu au fost niciodată publicate“, a subliniat Panagopulos, care speră că noul cumpărător „va fi o organizație evreiască“.
În 2004, carnetele au fost confiscate de poliția braziliană din reședința unui cuplu german din Sao Paulo, unde a locuit și Mengele. Ele au fost mai întâi predate lui Rolf Mengele, fiul medicului nazist, care și-a văzut tatăl doar de două ori în întreaga lui viață.  Anumite pasaje sunt descrieri precise ale unor excursii prin junglă, peisaje admirate sau descriu munca zilnică de la fermă. Josef Mengele compunea poezii, pe care le-a consemnat în acele carnete, unde scria și diverse considerații despre rase și despre politică. Astfel, el afirma că sud-americanii „s-au schimbat“: „proximitatea sexuală a condus la un amestec teribil al raselor cu nord-europenii… Când începi să amesteci rasele, civilizația este în declin“.
Medicul nazist, născut pe 16 martie 1911, în Germania, a fost activ la Auschwitz, unde participa la selecția deportaților care urmau să fie gazați imediat. În timpul pe care și l-a petrecut în acel lagăr, Mengele a efectuat numeroase experimente pseudoștiințifice pe mulți prizonieri, mai ales pe copii, pe care obișnuia să îi trateze ca pe șoarecii de laborator.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.