Home Economic-Financiar -Promovarea imaginii unei companii poate fi asemuita cu gradinaritul-

-Promovarea imaginii unei companii poate fi asemuita cu gradinaritul-

DISTRIBUIŢI

La 27 de ani, Anca Ventura ocupa functia de director al departamentului de marketing si Sales Manager Mobile Devices, in cadrul companiei Siemens Communications Romania. A terminat cursurile Academiei de Studii Economice din Bucuresti si a urmat diverse cursuri de specializare, in tara si strainatate. Inainte de a lucra la Siemens, a ocupat functia de Project Manager, la departamentul comercial si de vanzari al Euroweb Romania, dupa ce, in prealabil, a lucrat in cadrul operatorului de telefonie mobila Mobifon.

– Ce presupune functia de director de marketing?

– Functia de director de marketing presupune coordonarea, implementarea si urmarirea, pas cu pas, a strategiei de dezvoltare, de vanzari si marketing, pentru Departamentul Siemens Communications Carrier in Romania. Obiectivele principale sunt asigurarea unui nivel de recunoastere foarte ridicat al brandului Siemens, maximizarea cotei de piata si a rezultatelor de vanzari inregistrate in Romania.

– Care sunt atributiile unui director de marketing?

– Printre atributiile acestei functii figureaza definirea, managementul si implementarea Planului Activitatilor de Marketing si PR, trimestrial si anual, alocarea Bugetului de Marketing/PR pe activitati, coordonarea tuturor resurselor de marketing interne si externe, precum si a agentiilor locale, definirea, organizarea si supravegherea tuturor promotiilor locale, ofertelor si campaniilor pe produse si servicii, a conferintelor, a evenimentelor cu presa sau clientii, a lansarilor de produse, asigurarea si coordonarea participarii la targuri si expozitii etc.

-In marketing, ai nevoie de talent nativ-

– Credeti ca la noi conceptul de marketing este dezvoltat destul de mult? Care este locul marketingului intr-o afacere?

– Asa cum o arata si multitudinea de workshop-uri si conferinte organizate in domeniu in ultimii ani, companiile internationale si multinationale au stabilit standarde foarte inalte pentru strategiile proprii de dezvoltare si de promovare a brandului.

Astazi, si in Romania, cumparatorii sunt pusi in fata unei game uriase de produse de tot felul. Nu trebuie omis nici faptul ca ei au reactii si cerinte diferite fata de pretul unui produs sau serviciu sau de raportul produs/servicii oferite. Nu in ultimul rand, cerintele lor in ceea ce priveste calitatea sunt in continua crestere. Avand posibilitati nelimitate de a alege, ei se orienteaza in consecinta catre acele oferte care corespund cel mai bine asteptarilor si nevoilor lor. Prin urmare, nu este de mirare ca cele mai prospere firme de pe piata romaneasca sunt cele care reusesc sa inteleaga marketingul nu ca pe o functie separata, ci ca pe o filosofie de adoptat la nivelul intregii companii.

– De cat timp este nevoie pentru a deveni un bun director de marketing?

– Nu cred ca se poate aprecia un anumit interval de timp, in care se poate afirma ca ai devenit un bun director de marketing. Consider ca, pentru a lucra in marketing, sunt necesare calitati native: adaptabilitate, sensibilitate, comunicare, initiativa si creativitate. Mai mult, procesul de invatare si (auto)perfectionare trebuie sa fie continuu.

– Credeti ca teoria invatata in scoala ajuta la ceva? Mai exact, cat din teorie este valabil si in practica?

-Desigur, teoria este legata de practica si viceversa. Ele nu pot functiona separat. In primul rand conteaza scoala sau studiile urmate. Nu doresc sa aduc critici invatamantului romanesc, insa constatarea mea personala este ca foarte putin din teoria predata in facultatile noastre are aplicabilitate in societate. Cursurile sau studiile profesionale suplimentare efectuate in paralel cu job-ul permit insusirea de cunostinte teoretice valoroase cu aplicabilitate imediata. Asa cum am mai spus, cred ca trebuie sa ai vocatie pentru a lucra in marketing. Apoi, daca aceasta exista, experienta acumulata in companii si job-uri diferite joaca un rol major in formarea profesionala.

-Merita sa promovezi imaginea unei firme-

– Ce inseamna o strategie de marketing?

– Marketingul are ca prim scop influentarea nivelului, a perioadei de manifestare si a structurii cererii intr-un mod care sa permita companiei sa-si atinga obiectivele propuse. Strategia de marketing reprezinta un set de idei specifice si actiuni ce au ca scop conturarea si sprijinirea adoptarii celor mai bune decizii pentru a crea, a distribui, a promova si a defini pretul unui produs sau al unui serviciu.

Strategiile de marketing sunt diferite in functie de etapa aplicarii lor: faza de introducere, de crestere, de maturitate, de declin, in functie de pozitia pe piata a companiei: leader de piata, follower (ce urmeaza repede leaderul), firma ce apare tarziu pe piata, dar si in functie de strategia globala a firmei-mama etc.

– In ce constau strategiile de marketing ale companiei Siemens pe termen mediu si lung?

– Scopul strategiei noastre vizeaza construirea unei cereri din ce in ce mai mare pentru telefoanele mobile Siemens. Strategia locala de marketing este astfel organizata incat sa vina in intampinarea dorintelor clientilor.

– Va ocupa mult timp meseria pe care o practicati? Cu ce va umpleti timpul liber?

– Desi greu de realizat, intotdeauna am incercat sa mentin un echilibru intre orele petrecute la serviciu si viata personala. Desigur, in industria telecomunicatiilor, exista perioade de varf, mai aglomerate, precum lunile precedente sarbatorilor de iarna sau de Paste. Timpul liber il petrec alaturi de familie si prieteni. Participam la cat de multe evenimente interesante: concerte, piese de teatru, expozitii. De asemenea, incercam sa ne rezervam cel putin doua dupa-amieze pe saptamana sportului. In weekend evadam pe cat posibil din mediul urban.

– De ce merita si de ce nu merita sa te ocupi cu promovarea imaginii unei firme?

– Promovarea imaginii unei companii poate fi asemuita cu gradinaritul. Poti sa nu actionezi deloc si mai mult ca sigur va -creste- ceva, poate flori salbatice frumoase sau poate buruieni. Sau poti planifica cu atentie si iti poti ingriji gradina, astfel incat sa creezi un peisaj sau mai multe peisaje deosebite, placute pentru vizitatorii sau oaspetii tai. Personal, consider ca toti angajatii sunt atat responsabili, cat si influentati de imaginea companiei pentru care lucreaza. Cred deci ca merita in orice conditii sa o promovezi.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.