Home Politic Premierul se roaga de autoritatile locale sa restituie imobilele fostilor proprietari

Premierul se roaga de autoritatile locale sa restituie imobilele fostilor proprietari

DISTRIBUIŢI

Premierul Calin Popescu Tariceanu le-a cerut ieri prefectilor sa solicite autoritatilor locale sa ia masuri pentru restituirea imediata a terenurilor si imobilelor confiscate in timpul regimului comunist pentru care fostii proprietari au obtinut deja hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.

-Avem reclamatii de la numerosi cetateni romani si de la comunitatile care au locuit in tara, precum cea evreiasca, deoarece foarte multe actiuni judecatoresti definitive nu se pun in aplicare. Aceste lucruri creeaza mari nemultumiri si suspiciuni cu privire la corectitudinea cu care guvernul este dispus sa abordeze problema proprietatii. Romania nu poate fi considerata un adevarat stat de drept cata vreme proprietatea nu este respectata-, a spus Calin Popescu Tariceanu. Cu alte cuvinte, premierul le-a cerut autoritatilor locale sa aplice legea, adica sa puna in aplicare hotararile judecatoresti definitive.

In replica, presedintele Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv, Maria Teodoru, a declarat pentru -Curentul- ca -tara in care trebuie sa te rogi de autoritati sa-si faca treaba nu este un stat de drept-: -Pentru orice stat este o rusine faptul ca trebuie sa se faca o interventie de acest fel si la acest nivel-. Maria Teodoru spune ca, pana acum, nici 10% dintre imobilele confiscate in timpul regimului comunist nu au fost retrocedate in natura.

Modul in care autoritatile statului au pus in aplicare deciziile judecatoresti definitive si irevocabile a fost deseori criticat de fostii proprietari. In plus, din 20 iunie 1994, de cand Romania a devenit parte a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), la aceasta instanta au fost inregistrate peste 180 de plangeri ale cetatenilor romani, majoritatea referitoare la incalcarea drepturilor de proprietate.

Pe 14 iunie, guvernul isi va asuma raspunderea in fata parlamentului pentru pachetul de legi privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, urmand ca o eventuala motiune de cenzura sa fie dezbatuta in 22 iunie. Executivul a adus deja o serie de amendamente la aceste viitoare acte normative. Pe langa eliminarea unor sintagme din textele articolelor, au fost introduse prevederi care vor genera peste 200.000 de procese doar pentru locuintele vandute in baza Legii 112/1995, dupa cum sustin reprezentantii asociatiilor de proprietari. Acestia pot contesta actele juridice de instrainare in beneficiul unui nou chirias, schimbarea destinatiei, grevarea sub orice forma a bunurilor imobile – terenuri sau constructii, notificate potrivit Legii nr.10 / 2001, chiar daca termenul initial pana la care fostii proprietari puteau sa se adreseze instantelor judecatoresti a expirat pe 14 august 2003.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.