Home Economic-Financiar După Brexit România ar putea deveni noul ,,El Dorado” financiar al lumii

După Brexit România ar putea deveni noul ,,El Dorado” financiar al lumii

DISTRIBUIŢI

România are toate şansele să devină un important centru pentru serviciile din pieţele financiare globale. „Pe fondul Brexit-ului şi al anticipatelor schimbări de reglementare din Cipru, trebuie să nu ratăm oportunitatea de a reloca în ţara noastră afacerile sutelor de companii din sectorul pieţelor financiare, un busines global evaluat la aproximativ 20 de miliarde de dolari”, afirmă Claudiu Ghebaru, Business Consultant în industria FX, fost Head of Business Development – EMEA & APAC pentru Trade.com. „Dacă România nu va exploata oportunitatea, o vor face bulgarii, care au făcut paşi importanţi în acest sens”, afirmă expertul, citat de KeysFin
Potrivit expertului, din cauza reglementărilor care urmează în Cipru dar şi a Brexitului, a apărut o oportunitate pentru România, pentru că noile reglementări din industrie vor pune o mare presiune pe costuri, pe optimizarea acestora.
„Vorbim de o piaţă de peste 15-20 de miliarde de dolari.Am inclus nu numai companiile din Cipru sau din Londra, dar ci şi cele din SUA, Australia şi Asia. Companii de peste 2 miliarde de dolari listate pe bursa din New York, companii listate pe London Stock Exchange, cu o capitalizare bursieră între 500-700 de milioane de lire sterline sau companii  listate în Polonia, cu o capitalizare de peste 200 milioane de euro, toate încearcă să acceseze o bucăţică din această piaţă financiară la nivel global. Deci miza este una foarte, foarte mare”, explică Ghebaru.
Spre deosebire de noi, bulgarii au făcut paşi concreţi în acest sens. „În momentul de faţă, la Sofia sunt mai multe companii prezente decât la Bucureşti din punct de vedere al pieţei. Insă ceea ce este foarte important, surprinzător şi este un subiect dezbătut în această perioadă este faptul că cel mai mare furnizor de tehnologie din această industrie, Metaquotes, tocmai şi-a lansat un mare centru operaţional în Bulgaria, atât din pdv al dezvoltării IT, serviciilor oferite cât şi operaţional. Consider că este o oportunitate foarte mare pentru România. Avem resurse umane cu calificare ridicată, foarte bine primite, care vorbesc multe limbi străine, cu o infrastructură IT incredibilă”, spune expertul.
Claudiu Ghebaru va promova oportunităţile investiţionale din România, în calitate de speaker, în cadrul IFX Expo International, a doua cea mai mare conferinţă din lume privind industria de profil, eveniment care se va desfăşura între 23 şi 25 mai, în Limassol.
 „În momentul de faţă, România practic nu prea face parte din piaţa financiară, din piaţa FX. Statisticile arată că, din rândul companiilor reglementate din industrie la cele mai mari două autorităţi de reglementare din Europa, din Cipru şi din Londra, în Cipru sunt reglementate peste 220 de companii, iar în Marea Britanie sunt peste 1000. Dintre acestea, în momentul de faţă în România sunt prezente maxim patru sau cinci, ceea ce reprezintă mai puţin de 1%. La conferinţă voi prezenta care sunt costurile de viaţă în România, nivelul salariilor, cel al taxelor, potenţialul pieţei în general, resursele umane în principal. Construcţia unui centru operaţional în România reprezintă un demers pe care îl avem în vedere. Sunt foarte sigur că publicul de acolo, executivi de top şi decision maker din Marea Britanie, din Cipru, vor fi interesaţi de oportunităţile României”, spune acesta.
“Străinii au foarte puţine informaţii despre România”
Marii jucători din pieţele financiare globale nu au acces la informaţiile despre ţara noastră, fapt care ne dezavantajează în actualul context.
„ În momentul în care companiile văd România doar pe harta, dar  nu au acces la informaţiile despre ţara noastră, de la cele privind forţa de muncă, nivelul salarial, potenţialul pieţei, segmentarea acesteia, acestea preferă să ocolească România, cum de altfel s-a întâmplat în multe domenii.”, spune expertul.
„ Din fericire, în domenii precum auto si IT, în ultimii ani ne-am dezvoltat foarte mult. Companii precum Oracle, IBM, Microsoft au centre uriaşe în România, Dacia şi Ford au fabrici importante, iar în zona Sibiului au apărut foarte mulţi producători de piese, de agregate, de subansamble, pentru BMW, Mercedes, Audi etc. Cred că, în momentil de faţă, există nişte provocări, nişte oportunităţi uriaşe de a face acest lucru şi în România, în segmentul pieţei financiare a derivatelor”, a mai spus acesta.
,,Românii au prea puţină educaţie financiară”
Una dintre marile probleme ale românilor este, potrivit lui Claudiu Ghebaru, educaţia financiară precară a românilor.
„ În Japonia, din populaţia matură a acestei ţări, cu drept de tranzacţionare, una din trei tranzactioneaza ceva. Fie că vorbim de actiuni, bonduri guvernamentale, derivate sau contracte futures. În România, raportul este cam de 1 la 150. Asta pentru că  mulţi dintre români nu au acces la resurse financiare, dar mai ales educaţionale”, afirmă acesta.
Listarea la bursă a companiei RCS&RDS a arătat că există un potenţial ridicat investiţional în segmenul de tranzacţionare, spune expertul. Este o dovadă că românii încep să înţeleagă că banii trebuie să producă şi pe alte căi decât prin clasicele servicii bancare sau investiţii imobiliare.
„Trebuie făcută, din start, o delimitare clară între investiţiile făcute pe termen lung, cum sunt cele de la Bursa de Valori Bucureşti, pe piaţa spot, şi cele speculative. În sectorul la care mă refer, fiecare client, în funcţie de apetitul de risc pe care îl are, de fondurile pe care le deţine, poate investi şi tranzacţiona în toate marile pieţe financiare ale lumii. Bursele din New York, Londra, Berlin, Madrid, Milano, Japonia, Australia sunt doar cele mai mari dintre ele. Iar instrumentele la care aceştia au acces sunt practic nelimitate. Începând de aur şi petrol, continuând cu acţiuni şi monede virtuale-bitcoin-, aceştia pot tranzacţiona practic orice. Pentru ca traderul final să aibă acces la aceste instrumente, trebuie să-şi evalueze capacitatea investiţională, să înţeleagă că există foarte multe posibilităţi de a face ceva cu banii pe care îi au înafară de a-i ţine la bancă. Ideea este că nu este informat. Încercând să dezvoltăm piaţa din România, primul beneficiu va fi pentru români va fi că ei vor avea acces la foarte multe resurse educaţionale. Se poate face o comparaţie cu modelul Colgate din anii ‘90. Când au venit în România, datele statistice arătau că românii îşi schimbau periuţele o dată la doi ani de zile. Şi, printr-o educaţie constanta de ani de zile, s-a ajuns la normalitate, la o schimbare a periuţelor între una şi trei luni. În momentul de faţă, un alt exemplu se întâmplă pe IT. Avem foarte mulţi jucători care au ridicat piaţa, s-a întâmplat pe auto – avem foarte mulţi jucători în zona Ardealului, unde există foarte multe locuri de muncă. Prin prisma companiilor care activează în piaţa derivatelor, România practic nu este pe hartă. Dintre cele patru-cinci companii listate public, doar una singură are prezenţă fizică în ţara noastră, XTB, restul desfăşurându-şi operaţiunile din alte juristicţii fiscale”, a mai spus acesta.
Potrivit lui Claudiu Ghebaru, România ar avea numai de câştigat de pe urma atragerii de investitori în sectorul financiar.
„ Cel mai mare beneficiu care poate veni din stabilirea unor astfel business-uri în România este dat de faptul că se pot crea multe locuri de muncă bine plătite, într-o industrie foarte dinamică, extrem de competitivă, cu o valoare adăugată foarte mare. Dacă, de exemplu, avem o valoare adăugată foarte mică în sectorul textilelor, unde suntem cunoscuţi pentru acest lucru, în industria serviciilor cu valoare adăugată mare suntem încă la început. Există paşi în sectorul IT, în segmentul de suport pentru marile companii. Aducând companii care să-şi producă şi să-şi vândă produsele si serviciile din România, vor exista avantaje pe orizontală în economie, pe întreg lanţul economic. Străinii nu ştiu foarte multe lucuri despre forţa de muncă, despre calitatea factorului uman, despre poziţionarea strategică a ţării, despre infrastructura IT, etc. Vă dau un exemplu. Şeicul din Dubai afirma la o conferinţă, acum 6 luni, că ţara sa se află la opt ore cu avionul de 75% din populaţia lumii. România este la o distanţă de 2 ore şi 30 de minute faţă de toată populaţia Europei”, a declarat acesta.
Potrivit acestuia, rolul statului este doar de a asigura cadrul general şi de a promova sectorul, la fel cum s-a întâmplat şi cu IT-ul.
„ Autoritatea pentru Supraveghere Financiară face, în prezent, toate demersurile necesare pentru a asigura clienţilor un mediu de tranzacţionare foarte curat, transparent. Legat de implicarea statului, cred că autorităţile nu se pot implica, în prezent, foarte mult, pentru că nu vorbim de companii cu cifre de afaceri foarte mari, de beneficii de sute de milioane de euro. Vorbim însă de percepţie. Atunci când o ţară este percepută la nivel internaţional foarte bine, cum este sectorul IT în prezent, atunci cu siguranţă vor apărea şi beneficiile in alte sectoare conexe. România este un hub IT foarte bun. De ce să nu fim şi un hub financiar foarte bun? Este foarte important să aducem companii stabile, care au venituri mari, care au o forţă de muncă bine plătită şi, când va fi o presiune crescută pe costuri, când vor apărarea presiuni de reglementare în principalele huburi, cum sunt Limasol şi Londra, de ce să nu încercăm să avem un avantaj competitiv. Beneficiile sunt pe toate părţile, pentru autorităţi din p.d.v. al impozitării, pentru companii din punct de vedere al resursei calificare, pentru piaţă în sine. Cipru este, în prezent, de patru ori mai scump la nivel de costuri, de Londra nici nu mai vorbim. Să nu uităm principalul avantaj- accesul populaţiei la informaţia financiară- va fi incomparabil mai mare”, a mai spus acesta.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.