Home Actualitate Faptele relatate de Dan Andronic și pentru care judecatorul Danileț a sesizat...

Faptele relatate de Dan Andronic și pentru care judecatorul Danileț a sesizat procurorii sunt prescrise

DISTRIBUIŢI

În 1991, ministrul de Justiție Mircea Ionescu Quintus din guvernul Theodor Stolojan a înființat printr-un ordin Serviciul Independent pentru Protecție și Anticorupție (SIPA) cu scopul de a urmări și controla infracțiunile cu implicații majore din penitenciare iar în 1997, ministrul Valeriu Stoica, a dat un ordin ca acest serviciu secret să se ocupe și de protecția magistraților. În 2005, Monica Macovei a desființat SIPA. Jurnalistul Dan Andronic susţine că în timpul mandatului Monicăi Macovei la minister, s-ar fi sustras note informative compromiţătoare despre unii magistraţi, în timp ce judecătorul Cristi Danileţ, unul dintre cei care au văzut arhiva SIPA, dezminte acuzaţiile iar şeful Senatului cere o comisie de anchetă. Judecătorul Cristi Danileț a sesizat ieri procurorul general pentru infracțiuni la care termenul de prescripție s-a împlinit după 5 ani, respectiv 8 ani deci cel mai târziu în 21 mai 2015, Danileț părăsind ministerul Justiției pe 21 mai 2015. Pe contul său de Facebook, Danileț a anunțat „ieri am sesizat Parchetul General cu privire la deținerea sau dezvăluirea nelegală a unor informații din arhiva SIPA. Cine știa de așa ceva și a tăcut până acum este cel puțin complice. Nimeni dintre „curajoșii” ce comentează în online sau în presă nu a făcut până acum o astfel de sesizare. Mie mi-a luat fix trei minute. Iar cu legea…eu nu mă joc.” Nu s-o fi jucând dar cu siguranță dacă cineva mai deținea un astfel de document l-a distrus după depunerea plângerii, restul faptelor nu mai pot fi pedepsite.

Prevederile legale invocate de Danileț în plângere sunt:

Articolul 39 din Legea 182/2002: (1) Încălcarea normelor privind protecţia informaţiilor clasificate atrage răspunderea disciplinară, contravenţională, civilă sau penală, după caz. (2) Persoanele încadrate în serviciile de informaţii şi siguranţa sau ale armatei, aflate în serviciul relaţiilor externe, precum şi cele special însărcinate cu protecţia informaţiilor secrete de stat, vinovate de deconspirări voluntare ori de acte de neglijenţa care au favorizat divulgarea ori scurgerea informaţiilor secrete, îşi pierd irevocabil calitatea.

Codul Penal:
Art.303 – Divulgarea informaţiilor secrete de stat

(1) Divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de stat, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele unei persoane juridice dintre cele prevăzute în art. 176, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Deţinerea, fără drept, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce conţine informaţii secrete de stat, dacă poate afecta activitatea uneia dintre persoanele juridice prevăzute în art. 176, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(3) Persoana care deţine un document ce conţine informaţii secrete de stat, care poate afecta activitatea uneia dintre persoanele juridice prevăzute în art. 176, nu se pedepseşte dacă predă de îndată documentul la organul sau instituţia emitentă.

Art. 304 – Divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice

(1) Divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care ia cunoştinţă de acestea, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.