Home Social Fiecare oras va avea puncte de colectare a deseurilor electrice

Fiecare oras va avea puncte de colectare a deseurilor electrice

DISTRIBUIŢI

Prin intrarea in vigoare, de la 10 iulie 2005, a Hotararii nr. 448/19.05.2005, se va reglementa reciclarea si valorificarea deseurilor rezultate din echipamente electrice si electronice, precum si prevenirea producerii acestora.

Prin actiunile desfasurate de toti operatorii implicati in ciclul de viata al echipamentelor electrice si electronice (EEE) – producatori, importatori, distribuitori, consumatori si operatorii direct implicati in tratarea deseurilor de echipamente electrice si electronice – se urmareste imbunatatirea performantelor privind protectia mediului si sanatatea populatiei. Categoriile de echipamente reglementate de aceasta lege se refera la aparatele de uz casnic, echipamentele informatice si de telecomunicatii, echipamente de iluminat, scule electrice si electronice etc. Pe langa reducerea poluarii, un alt scop al noii legi este de a valorifica, reutiliza si recicla deseurile electronice colectate in punctele care vor exista in toata tara. Astfel, la data de 31 decembrie 2006, rata de valorificare va fi de 40% din greutatea medie pe aparat si se preconizeaza ca pana la 31 decembrie 2008 se va ajunge la 80% din greutatea aparatului. In prezent, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor impreuna cu Ministerul Economiei si Comertului propun teme de cercetare pentru dezvoltarea de noi tehnologii de valorificare, tratare si reciclare a deseurilor electrice. De asemenea, pana la 31 decembrie 2005 MMGA va intocmi un registru al producatorilor si importatorilor de echipamente electrice, prin care vor fi centralizate informatiile cu privire la cantitatile de EEE introduse pe piata, precum si cantitatile care au fost colectate prin toate mijloacele de refolosire si reciclare.

Colectarea selectiva a deseurilor va fi asigurata de autoritatile locale

Autoritatile administratiei publice locale vor avea obligatia sa colecteze separat de la gospodariile particulare DEEE si, de asemenea, vor trebui sa puna la dispozitia producatorilor spatiile necesare pentru infiintarea punctelor de strangere selectiva. Punctele de colectare au obligatia sa preia in mod gratuit deseurile sau sa plateasca o compensatie, in functie de valoarea componentelor ce mai pot fi utilizate. Totodata, articolul 5, punctul (8) prevede ca deseurile care prezinta riscuri prin contaminare pentru securitatea si sanatatea personalului din punctele de colectare pot fi refuzate.

Amenzile pot ajunge la 200 milioane lei

Inspectia cu privire la respectarea prevederilor noii legi ii revine, in mare parte, Garzii Nationale de Mediu (GNM) dar de asta se va ocupa si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC). Valoarea amenzilor, in functie de tipul neregulilor epistate, este cuprinsa intre 5.000.000 lei si 200.000.000 lei. Sanctiunile aplicate de ANPC vor fi de 50.000.000 lei pana la 75.000.000 lei si vor viza producatorii, mai exact, marcarea vizibila a echipamentelor electrice si electronice cu un simbol care sa indice faptul ca aparatul respectiv face obiectul unei colectari separate. Comisarul-sef de la Garda de Mediu ne-a declarat ca -atributiile noastre sunt mult mai multe si mai elaborate. Mai intai ne vom ocupa de prevenire, remediere, aplicare, iar abia apoi urmeaza partea punitiva, mai ales ca amenzile sunt destul de mari-. Astfel, cele mai mari sanctiuni vor fi aplicate pentru nerespectarea normelor privind colectarea selectiva a deseurilor si pot ajunge la 200.000.000 lei. Incepand cu 1 ianuarie 2006, in atentia Garzii de Mediu vor intra punctele de colectare a deseurilor electrice, fiind planificata infiintarea a cate unui astfel de punct in fiecare judet, in fiecare oras cu peste 100.000 de locuitori si in fiecare sector al Capitalei. Alte amenzi de 100.000.000 lei pana la 200.000.000 lei mai pot primi producatorii, care au obligatia sa finanteze sistemele de colectare, tratare, valorificare si eliminare nepoluanta a deseurilor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.