Chestorul Zaharia Toma, omul care a controlat din umbra activitatea Ministerului Administratiei si Internelor, a ajuns sa fie cercetat penal. Ministrul Vasile Blaga a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la unele nereguli constatate in contractul incheiat de MAI cu firma germana EADS pentru securizarea frontierelor. In plangerea penala se regasesc numele a cinci ofiteri superiori, printre care si Zaharia Toma, fost secretar de stat pe vremea PSD. Alaturi de el, chestorul Gheorghe Carp a fost, de asemenea, acuzat de abuz in serviciu.
Vasile Blaga a studiat vreme de cinci luni intelegerea dintre institutia pe care o conduce si EADS si a descoperit o serie de nereguli flagrante. Seful MAI a mai precizat ca va continua sa coopereze cu EADS, dar numai dupa ce va renegocia termenii contractului. Mai mult, ministrul sustine ca stie foarte bine caracteristicile generale ale proiectului de securizare a frontierei si va alege cele mai bune variante pentru Romania.
La negocierea contractului pentru securizarea frontierelor cu EADS s-a folosit un studiu realizat de o alta firma germana. Aici s-au inregistrat mai multe nereguli, iar vinovatii au fost dati de noua conducere a MAI pe mana procurorilor.
Firma–minune- a compilat date deja existente
Pentru a semna contractul cu EADS, Ministerul Administratiei si Internelor avea nevoie de un studiu de fezabilitate si o evaluare tehnica. Din aceste motive, managerii proiectului au apelat la firma Bearingpoint -Este o firma <minune>, care in data de 15 iulie 2004 a incheiat un contract cu MAi si o zi mai tarziu a predat studiul de fezabilitate-, a explicat ministrul administratiei si internelor motivele pentru care s-a concentrat asupra acestei intelegeri comerciale.
Investigatiile interne au indicat faptul ca materialul prezentat de Bearingpoint reprezinta -o sinteza a unor studii anterioare, cu acelasi obiect, realizate de alte societati in folosul Politiei de Frontiera, fapt sustinut de depozitiile unor cadre-, se arata intr-un comunicat al Ministerului Administratiei si Internelor.
In momentul in care s-a semnat contractul cu Ministerul Administratiei si Internelor, firma Bearingpoint GmBh din Germania nu avea deschisa o filiala in tara. Ea a inregistrat la Bucuresti o astfel de filiala abia in februarie 2005. Sediul acestei entitati este la Hotelul Mariott.
Reprezentantii Bearingpoint din Romania au refuzat sa vorbeasca de contract pe motiv ca acesta este secret. In replica, ministrul Vasile Blaga a precizat ca intelegerea comerciala nu contine informatii clasificate.
Bani dati degeaba
Compania de consultanta a furnizat MAI numai -studiul de fezabilitate-, desi in contract era stipulat faptul ca trebuia sa intocmeasca si un -Proiect Tehnic-. Cu toate acestea, Bearingpoint a primit 430.000 de euro din cei 500.000 negociati pentru ambele materiale.
Dupa mai multe verificari, s-a stabilit ca vinovati pentru aceasta afacere sunt chestorii Zaharia Toma – secretar de stat, Gheorghe Carp – sef al Directiei de Organiare, Planificare Misiuni si resurse, Mihail Badescu – sef al Directiei Generale de Reglementari Juridice si Contencios, Anton Gagiu – sef al Unitatii de Management a Proiectului si comisarul-sef Mihai Tatut.
Impotriva lor a fost inainata o plangere penala pentru abuz in serviciu. Pe de o parte, ei au realizat un prejudiciu din cauza ca au acceptat drept -Studiu de Fezabilitate- o sinteza a unor materiale pe care MAI deja le cumparase, iar pe de alta parte, pentru ca nu au cerut in mod ferm un proiect tehnic. Lipsa acestuia a dus la grave carente in ceea ce priveste semnarea contractului cu EADS.
Romania risca sa piarda 436 milioane de euro
-Referitor la contractul de achizitie a Sistemului Integrat pentru Securizarea Frontierei, verificarile au relevat carente de fond si de forma, de natura sa prejudicieze eficienta achizitiei in cauza-, se arata intr-un comunicat al MAI.
In principal, lipsa Proiectului Tehnic a facut ca, in unele locuri, EADS sa fi realizat sisteme care deja erau facute sau programate a fi executate cu finantari europene -A trebuit sa dau o declaratie pe proprie raspundere la Uniunea Europeana ca nu vor exista astfel de situatii. In caz ca ar fi existat, noi trebuia sa dam inapoi banii pentru finantarile care s-au realizat pana acum si nu am mai fi primit nici fonduri PHARE si nici facilitati Schengen-, a explicat Vasile Blaga, gravitatea greselii facute de Zaharia Toma si oamenii lui. In total, valoarea fondurilor care s-ar fi pierdut era de 436 milioane de euro. Cu toate acestea, ministrul administratiei si internelor a spus ca EADS este de acord cu renegocierea contractului. Astfel, firma germana va realiza lucrari numai acolo unde nu exista deja sisteme create cu finantare europeana.
EADS este un -bun cetatean-
Oficialii de la compania germana care va realiza Sistemului Integrat pentru Securizarea Frontierei nu au opus deloc rezistenta la renegocierea contractului. Explicatia oferita de vicepresedintele EADS, Markus Nellenthal, a fost ca firma pe care o reprezinta este -un bun cetatean si doreste sa desfasoare o activitate de lunga durata in Romania. El a explicat faptul ca, in afara de aceasta schimbare de optica, firma sa a fost de acord si cu modificarea tehnologiei pentru SISF. Astfel, desi initial fusese vorba despre tehnologie Terapol, acum s-a ajuns la concluzia ca trebuie implementata tehnologie Tetra.
In lipsa unui studiu tehnic, nu s-a putut vorbi deloc despre o posibila diminuare a valorii pe care EADS ar urma sa o incaseze. Contractul semnat anul trecut este de 650 milioane de euro. In acelasi timp, exista proiecte finalizate sau programate pentru executare de 436 milioane de euro din bani comunitari. Pentru a nu pierde aceasta suma, MAI sI EADS au semnat la 25 mai 2005 un acord de noua puncte prin care s-a cazut de acord cu renegocierea si cu eliminarea portiunilor de frontiera pe care sistemul executat de firma germana se suprapunea cu proiecte finantate din fonduri comunitare.
Contractul pentru Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei a fost semnat la finele anului trecut. In total, realizarea sistemului costa aproape un miliard de euro, iar firma germana EADS urma sa primeasca 650 de milioane. Principalele probleme care au aparut inca de la inceput s-au referit la faptul ca, pe alocuri, firma germana urma sa execute lucrari care se suprapuneau cu unele similare platite din fonduri PHARE. Mai mult decat atat, a fost contestata si folosirea tehnologiei Tetrapol. Aceasta era considerata invechita de contestatari. De asemenea, majoritatea statelor europene folosesc tehnologia Tetra, care este mai performanta. Initial, contractul a fost tinut secret. Sumele care se vehiculau au oscilat, singura constanta fiind implicarea lui Zaharia Toma in semnarea intelegerii. O data cu schimbarea conducerii la MAI, contractul cadru a fost facut public. El avea mai multe neajunsuri. In afara de cele care deja fusesera contestate, firma EADS putea efectua subcontractari indiferent de ce spune partea romana. Acest lucru s-a clarificat astazi, cand Vasile Blaga a explicat faptul ca firmele care vor lucra cu EADS la realizarea SISF trebuie sa fie agreate de MAI si sa aiba o certificare ORNISS, pentru ca lucreaza cu informatii clasificate. Mai mult, oficialii EADS au dezmintit ca ar fi contactat deja firme romanesti. Ei au spus ca nu au nici o legatura cu Computerland sau cu Nicolae Badea, asa cum se vehiculeaza. De asemenea, EADS nu are de-a face nici cu Ion Tiriac, despre care, la semnarea contractului, s-a spus ca ar fi -ajutat- firma sa se inteleaga cu MAI.