Angajatorii care primesc la munca persoane fara sa le fi incheiat un contract individual de munca – fapta savarsita in mod repetat – vor fi pasibili de amenda sau de o pedeapsa cu inchisoarea de la un an la doi ani.
Prevederea este cuprinsa intr-un proiect de modificare a Legii 130/1999 privind protectia persoanelor incadrate in munca, adoptat in sedinta de ieri a guvernului.
Conform documentului, primirea la munca a persoanelor fara un contract individual de munca va fi considerata infractiune si va fi sanctionata cu inchisoare de la un an la doi ani sau cu amenda de 20 de milioane lei pentru fiecare caz. Legislatia actuala prevede sanctionarea cu amenda de la 20 la 50 de milioane lei a angajatorilor care nu incheie astfel de contracte.
Angajatorii care acorda, in repetate randuri, salarii de baza sub cel minim brut pe tara sau care refuza, de mai multe ori, sa le prezinte inspectorilor documentele solicitate vor fi sanctionati cu inchisoare de la sase luni la un an sau cu amenda de la 30 la 60 de milioane lei, se arata in proiect. Contravenientul va putea achita imediat sau in cel mult 48 ore jumatate din valoarea minima a amenzii. Proiectul elimina obligatia angajatorilor de a depune la Inspectoratul teritorial de munca actele care atesta plata lunara a contributiei pentru asigurarile sociale de stat si a contributiei la constituirea fondului pentru plata ajutorului de somaj.
Documentul prevede o noua declaratie fiscala impusa angajatorilor, prin care se stabileste si se individualizeaza creanta privind comisionul datorat Inspectiei Muncii pentru completarea cartilor de munca, declaratie pe care angajatorii vor trebui sa o depuna lunar, la inspectoratele teritoriale de munca. (Vom reveni cu amanunte.)