Home Auto Carnetul de șofer – cheltuieli, nervi și hârțogăraie

Carnetul de șofer – cheltuieli, nervi și hârțogăraie

DISTRIBUIŢI

România se află pe locul doi în Europa în funcție de creșterea numărului înmatriculărilor de mașini noi, cu un avans de peste 35% în primele luni ale anului. La un așa avans, era normal ca școlile de șoferi să apară precum ciupercile după ploaie, astfel că cei care vor permis de conducere, au de unde alege. Prețul cursurilor pentru categoria B variază în funcție de reputația școlii și de mașina aleasă, de la 790 de lei la 900 de lei.
Cam piperat, dacă ținem cont de faptul că în urmă cu câteva luni prețurile erau de 450-600 de lei.
Unele dintre școli mai încearcă să îndulcească scumpirile oferind reduceri elevilor și studenților, sau pachete promoționale cu reduceri pentru cei care vor să obțină permis pentru mai multe categorii.
Cei care consideră că cele 30 de ore incluse în prețul școlii nu sunt suficiente, pot face sedințe suplimentare, acestea costând 60-70 de lei. Unele școli au oferte și în acest caz, prețul ședinței scăzând dacă se ia un pachet cu mai multe ore de conducere. Acestea nu sunt însă singurele cheltuieli. Cursanții trebuie să plătească și examinarea psihologică de 40-50 de lei și costul analizelor medicale. O altă taxă pe care viitorii șoferi trebuie să o plătească este cea de închiriere a mașinii pentru examenul practic, taxă ce poate ajunge la 100 lei.
Cei care nu vor să apeleze la școlile de șoferi, pot alege instructorii auto autorizați.
Dosarul pentru examen trebuie să conțină: cerere-tip, fișa de școlarizare, fișa medicală, avizul psihologic, cazierul judiciar, fotografie tip permis, copie după actul de studii, copie după cartea de identitate și taxa examen. Pregătirea acestuia mai adaugă ceva bani la cheltuielile deja făcute – taxa pentru cazier 1 leu (eventual taxă de urgență 5 lei) și taxa examen auto – 5 lei.
Examenul pentru obținerea carnetului are două probe – una teoretică și una practică. Deși mai puțin, și pregătirea pentru examenul teoretic adaugă ceva bani la cheltuielile viitorului șofer. De cele mai multe ori, școlile de soferi oferă cursurile teoretice gratuit (ore de legislație și de prim ajutor), manualele însă, nu sunt gratuite, prețurile pentru cărțile de legislație variind între 10 și 30 de lei.
Odată trecute atât proba practică cât și cea teoretică, proaspătul șofer mai are de plătit încă 45 de lei – taxa pentru eliberarea permisului de conducere.
Tragem linie și calculăm: circa 1.000 de lei, la care se adaugă stresul cauzat de alergatul după cazier, goana la Poștă după timbrele fiscale sau plimbările la CEC pentru plata taxelor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.