Pe langa alegerile anticipate, gestionarea crizei inundatiilor si remanierea guvernamentala, o alta tema de disputa intre palate apare la orizont: fiscalitatea din Romania.
Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) ar putea fi majorata de la 1 ianuarie 2006 cu doua sau trei puncte procentuale, pentru ca una dintre problemele economiei romanesti in acest moment este cresterea prea mare a consumului – a declarat, intr-un interviu acordat BBC, ministrul finantelor, Ionut Popescu.
Masura, extrem de nepopulara, va fi pusa in aplicare o data cu -alinierea- tuturor taxelor si impozitelor la 16%, atingerea acestei -cifre magice-, care va functiona in marea majoritate a zonelor de fiscalitate ale Romaniei, insemnand, mai degraba, o majorare a darilor care, astazi, sunt doar de 1% sau 10%, si nicidecum o reducere a fiscalitatii, cum au fost interpretate declaratiile presedintelui Traian Basescu. Indiferent daca pun majorarea TVA pe seama esecului total al cotei unice, a unui esec partial – dat de gestionarea incoerenta a acestei masuri sau pe seama incercarii actualilor guvernanti de a atenua socul bugetar previzionat pentru momentul aderarii la Uniunea Europeana -, analistii sustin la unison un lucru extrem de important: colectarea veniturilor la bugetul statului este extrem de deficitara.
Guvernantii pregatesc majorarea TVA
Presedintele Traian Basescu a anuntat in urma cu doua zile ca reforma fiscala va continua in 2006 cu aducerea contributiilor la fondul de sanatate, de pensii si de somaj la cota de 16%, asemenea impozitului pe venit. Ministrul finantelor publice, Ionut Popescu, a facut mai multe precizari despre aceasta reforma intr-un interviu acordat BBC. Popescu a declarat ca, probabil, de la 1 ianuarie 2006, va creste si Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA), pentru ca una dintre problemele economiei romanesti in acest moment este cresterea prea mare a consumului. Popescu contrazice astfel toate declaratiile sefului executivului, Calin Popescu Tariceanu, care a declarat in repetate randuri, mai ales in timpul negocierilor din aceasta primavara cu reprezentantii Fondului Monetar International, ca TVA va ramane nemodificata, la valoarea actuala de 19%.
-Cifra 16 a devenit un fel de cifra magica a economiei romanesti. De la 1 ianuarie 2006, 16% vor fi nu numai impozitele pe profit si pe venit, adica pe salariu, dar si impozitul pe dividende, pe tranzactiile speculative imobiliare, pe dobanzi si pe castigurile din piata de capital. Filozofia noastra este aceea de a incuraja munca, cu alte cuvinte de a o taxa la un nivel scazut, dar, pe de alta parte, trebuie sa taxam mai mult consumul-, a dclarat Ionut Popescu pentru BBC. -Probabil ca tot de la 1 ianuarie vom creste si TVA, pentru ca oricat ar parea de ciudat, una dintre problemele economiei romanesti in acest moment este cresterea prea mare a consumului-, a mai precizat Popescu.
Ulterior, ministrul finantelor a explicat ca, inca din anul 2004 – an electoral -, salariile au crescut prea mult, apoi si prin cota unica, au ramas prea multi bani la oameni, s-a dezvoltat foarte mult creditul de consum. Toti acesti factori, spune Popescu, au facut ca, in Romania, consumul sa creasca foarte mult. Intrebat cat urmeaza sa fie taxa pe valoare adaugata de la aceasta data, ministrul finantelor publice, Ionut Popescu, a raspuns ca urmeaza sa se ia o decizie in acest sens si ca probabil cresterea va fi de doua sau trei procente.
Esecul cotei unice
Analistul economic Ilie Serbanescu spune ca anuntata majorare a TVA certifica esecul cotei unice. -Fondul Monetar International nu a crezut niciodata in realizarea unei colectari, peste previziuni, la bugetul de stat. Ca sa acoperim acum golul lasat in buget de cota unica, trebuie majorata TVA. Cota unica a adus venituri suplimentare pentru 300.000-400.000 de oameni, pentru care a crescut si consumul. Deficitul de cont curent a iesit in decor si singura formula de colectare rapida de venituri la buget este majorarea TVA. Din pacate, cei nevoiasi vor achita nota de plata pentru binele celor care au beneficiat de pe urma cotei unice-, este de parere Ilie Serbanescu.
Analistul atrage atentia asupra faptului ca nici Traian Basescu, in interventia sa de acum doua zile, referitoare la aplicarea cotei unice pentru toate taxele si impozitele, nu a facut referire la vreo reducere a acestor dari. Logic, spune Serbanescu, trebuie sa ne gandim ca taxe si impozite, care astazi sunt de 1% sau 10%, vor deveni 16% de la 1 ianuarie 2006.
Nevoie acuta de bani la buget
-In perspectiva anului 2007, daca nu vom avea o colectare substantial mai buna, ne vom confrunta cu un soc bugetar de cateva procente din PIB. Avem nevoie de resurse pentru a cofinanta fondurile Uniunii Europene, pentru a ne plati contributia la bugetul Uniunii, avem nevoie de bani suplimentari pentru infrastructura. Toate acestea inseamna cateva procente din PIB-, explica analistul Daniel Daianu nevoia acuta de bani la buget, cea care se ascunde, de fapt, in spatele majorarii TVA.
Fonduri suplimentare va necesita si recalcularea pensiilor, sustine analistul.
-Si alte tari care au intrat in UE in 2004 au deficite bugetare care se apropie de 4%, unele chiar 5% din PIB – cum este cazul Ungariei – insa, in cazul acestor state, deficitele externe nu au crescut in ultimii ani asa de rapid. Noi, daca am avea un salt al deficitului bugetar de cateva procente, plus o contributie a sectorului neguvernamental, a deficitului de cont curent la 6-7% din PIB, ar insemna sa depasim deficitul de cont curent de 10%-, a mai precizat Daianu.