In primele patru luni ale acestui an, din partea clientilor nemultumiti de calitatea produselor sau a serviciilor platite, la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) au ajuns aproape 15.000 de reclamatii.
Surprinzator, in ultimul timp, romanul este mai preocupat de majorarile de taxe la diferite servicii, decat de calitatea hranei. Cel putin asa reiese din datele furnizate de ANPC.
Cele mai multe reclamatii vizeaza casele de schimb valutar
Intr-un top al celor mai frecvente reclamatii venite din partea consumatorilor, un loc fruntas il ocupa cele cu privire la serviciul de consiliere tehnica – prestari servicii, cele mai mari nemultumiri venind din partea clientilor caselor de schimb valutar, urmate de plangerile cu privire la majorarea lunara a abonamentului la cablul tv si cele la intreruperile neanuntate la furnizarea serviciilor de la Apa Nova si RomTelecom. Dupa acestea, urmeaza sesizarile cu privire la serviciul consiliere tehnica privind produsele nealimentare, cele mai intalnite nemultumiri fiind cele cu privire la materialele de constructie (tamplarie PVC cu geam termopan, feronerie, becuri etc), urmate de reclamatiile privind calitatea aparaturii electrice si electronice, precum si cea a componentelor de calculatoare. Din datele furnizate de ANPC referitor la numarul reclamatiilor venite din partea consumatorilor, reiese ca nemultumirile cu privire la calitatea produselor alimentare se afla doar pe locul trei, dupa serviciile tehnice si abonamentul la cablu tv, mai frecvente fiind cele cu privire la calitatea produselor din carne, a laptelui si abia pe ultimul loc la conditiile igienice in care sunt comercializate produsele alimentare.
Cum unele sesizari sunt nefondate sau contin date incomplete, de la inceputul anului, inspectorii de la oficiile judetene, impreuna cu cei de la nivelul Capitalei, au solutionat peste 6.500 de nemultumiri venite din partea consumatorilor. Pentru ca nu erau de competenta OPC ori nu aveau toate datele necesare desfasurarii unei anchete, 1.100 de reclamatii nu au putut fi solutionate, iar la alte 5.600 s-a renuntat din start, pe motiv ca nu erau intemeiate.
-Reclamagiii- de profesie fac viata grea inspectorilor
Din nefericire, pentru inspectorii OJPC-urilor din tara, nu putini sunt acei consumatori care fac reclamatii absurde ori care nu sunt de competenta acestora. Insa cel mai grav este ca exista si asa-zisii -reclamagii de profesie- care, o data ce au obtinut castig de cauza in urma unei plangeri, isi fac un obicei din asta si revin in mod obsesiv cu tot felul de nemultumiri, in speranta ca vor obtine si alte beneficii. Tocmai din acest motiv, inspectorii sunt nemultumiti de existenta acestui gen de consumatori cu false nemultumiri, pentru ca fiecare plangere trebuie sa fie inregistrata, se face o ancheta si se stabileste daca reclamatia este intemeiata sau nu, dupa care, in functie de situatie, se cauta o modalitate de despagubire.
Inspectorii OPC Giurgiu se confrunta de la inceputul acestui an cu un astfel de caz. Astfel, incepand din luna ianuarie, un consumator care a fost despagubit in urma unei reclamatii a revenit, la intervale de numai cateva zile, cu alte cinci plangeri vizavi de anumite produse sau servicii. Biolan Viorel, seful Oficiului pentru Protectia Consumatorului Giurgiu, ne-a declarat ca -prima reclamatie a fost facuta unui agent comercial care i-a vandut o ciocolata care in loc sa fie amaruie, cum scria pe eticheta, era de cappuccino. Desi reclamatia parea cusuta cu ata alba, inspectorul care s-a ocupat de ancheta i-a dat castig de cauza consumatorului nemultumit-. Nu mica le-a fost mirarea inspectorilor giurgiuveni cand, la intervale de cateva zile, consumatorul a revenit cu alte cinci nemultumiri. Ba, mai mult decat atat, acesta s-a folosit de procesul-verbal al primei reclamatii solutionate, pentru a-l da in judecata pe comerciant. -Problema este ca nu avem decat sase inspectori in judet, sunt peste 5.000 de agenti economici, si noi trebuie sa stam sa rezolvam astfel de probleme-, a conchis seful OPC Giurgiu. La Constanta, in topul celor mai hazlii reclamatii se afla tanara care a ratat o intalnire din cauza unei perechi de dresuri defecte. Si la OJPC Constanta exista o persoana care da bataie de cap inspectorilor. Rodica Mocanu ne-a declarat ca -domnul Tanase, din lipsa de ocupatie, probabil, vine la noi cu tot felul de etichete, de ambalaje solicitand sanctionarea comerciantilor sau despagubiri-.
In schimb, directorul OJPC Galati – Marioara Gatej – a transmis ca nu poate fi deranjata timp de o saptamana, deoarece este preocupata de alte activitati.