Home Economic-Financiar -Marketingul este o permanenta provocare-

-Marketingul este o permanenta provocare-

DISTRIBUIŢI

Paul Renaud a preluat recent postul de director de marketing al RomTelecom. Absolvent al Universitatii din Ottawa, are aproape 20 de ani de experienta in domeniul vanzarilor si marketingului in companii de pe cinci continente. Dl. Renaud a venit la RomTelecom de la o companie de consultanta in afaceri din Thailanda, iar in urma cu cativa ani a mai lucrat in Romania, ca vicepresedinte de vanzari la unul dintre principalii operatori de telefonie mobila. Un profesionist pasionat, a carui munca inseamna in primul rand rezultate, cu experienta semnificativa de conducere, in vanzari, marketing si dezvoltarea afacerilor, Paul Renaud cunoaste, de asemenea, limba romana.

– Care sunt atributiile unui director de marketing? Ce presupune de fapt aceasta functie?

– Planificarea si punerea in aplicare. Toti directorii de marketing pe care i-am intalnit erau oameni care planificau fiecare actiune cu mare grija. De ce? Pentru ca strategia implica analiza competitiei, cunoasterea clientilor si furnizarea acelor servicii de care acestia au nevoie si pe care le doresc, iar in cazurile de succes inseamna chiar mai mult, ca ai creat un produs/serviciu de care clientii nici nu stiau ca au nevoie inainte sa le fie oferit. Directorul de marketing este o persoana apropiata de oameni. El ajunge la obiectivele sale prin oameni, depinde de ei: cu cat este mai puternica echipa, cu atat vor fi mai bune rezultatele.

-Un om de marketing experimentat este cel care a lucrat in vanzari-

– Credeti ca la noi, in Romania, conceptul de marketing este dezvoltat destul de mult?

– Conceptele de marketing sunt in unele cazuri -clasice-, iar in altele sunt in continua transformare, de aceea acest domeniu este o permanenta provocare. Bineinteles ca intotdeauna e loc de mai bine. Si cu siguranta romanii sunt competenti si pregatiti pentru a face fata acestei provocari.

– De cat timp este nevoie pentru a deveni un bun director de marketing?

– Cu toata sinceritatea, va spun ca marketingul este genul de experienta din care ai de invatat ceva nou toata viata. Datorita experientei pe care am acumulat-o pana acum, pot spune ca administrez cu relaxare orice situatie, dar am si o solutie pentru momentele in care simt ca mi-ar prinde bine un sfat: am norocul de a fi avut trei mentori recunoscuti in marketing. Daca intalnesc o situatie care nu imi e pe de-a-ntregul clara, ii contactez pentru o parere. Deci inca invat.

– Credeti ca teoria invatata in scoala ajuta la ceva? Mai exact, cat din teorie este valabil si in practica?

– Ceea ce se invata in scoli este un sprijin real si un bun inceput. Dar, dupa parerea mea, un om de marketing experimentat este cel care a lucrat in vanzari. Un traseu optim ar fi sa lucreze in marketing o perioada, sa treaca la vanzari pentru unu-doi ani si sa revina apoi in zona de marketing. Nu-mi facea nici o placere sa-mi aud profesorii spunand ca singurul mod in care poti intelege cu adevarat marketing-ul este vanzand… dar in timp s-a dovedit ca nimic nu este mai aproape de adevar.

– Ce inseamna o strategie de marketing?

– O strategie este un plan. Sa te asezi la birou si sa scrii pe hartie idei despre ceea ce intentionezi sa faci… pare simplu, nu?! In ultimii 20 de ani am lucrat pentru 11 organizatii, mai mari sau mai mici, si numai jumatate din ele aveau un plan de marketing. E o proportie cu adevarat surprinzatoare. E adevarat ca planificarea nu este o activitate placuta pentru majoritatea oamenilor. E mult mai placut sa administrezi activitatile si, in plus, -cine are timp de planuri?-. Dar organizatiile care aveau un plan se dovedeau capabile de a face fata presiunilor competitionale sau celor legate de crearea unor produse noi. Cele care si-au facut timp pentru a pune pe hartie un plan erau liderii de piata in industria respectiva.

-Suntem cu adevarat un brand romanesc-

– In ce constau strategiile de marketing ale companiei RomTelecom pe termen mediu si lung?

– Strategia de marketing este o informatie prea sensibila pentru a fi impartasita. Ce pot sa va spun este ca viziunea echipei de marketing a RomTelecom este urmatoarea: -RomTelecom doreste sa fie recunoscut in Romania ca un brand energic renumit pentru progresivitate, valoare si servicii-, iar misiunea: -Sa creeze si sa raspunda cererii pentru servicii de date si voce din toata Romania-.

Suntem cu adevarat un brand romanesc, iar loialitatea noastra se indreapta catre intreaga populatie din Romania. Am fost aici cand vremurile au fost grele si vom fi aici pentru a duce Romania in economia bazata pe Internet.

– Care este locul marketingului intr-o afacere?

– Pentru un pasionat de marketing interesat intr-o mare masura de telecomunicatii, raspunsul vine firesc: marketing-ul este cel care conduce organizatia! De marketing depind veniturile, iar generarea veniturilor e strans legata de abilitatea de a identifica si satisface cerintele clientilor inaintea competitiei. Daca ne uitam la orice operator de telecomunicatii, vom observa ca cei de succes se concentreaza pe client si au o abordare avangardista. Tehnologia este bineinteles importanta, dar, dupa parerea mea, -marketing-ul este cel care conduce autobuzul-.

– Cum aveti de gand sa contracarati concurenta de pe piata? Aveti in vedere campanii de promovare mai agresive?

– Pentru moment, competitia de pe piata este deja suficient de mare si anticipam ca ea va continua sa creasca. Suntem pregatiti sa facem fata concurentei in acest moment si suntem gata pentru cea care va veni. Vom avea campanii, dar nu neaparat de factura promotionala. Unele vor tine de imagine, altele vor avea un rol pregnant educativ in privinta noilor produse, pe langa implicarea sociala care va continua.

-Impreuna cu familia voi incerca sa redescopar Romania-

– Va ocupa mult timp meseria pe care o practicati? Cu ce va umpleti timpul liber?

– Sunt destul de rigid cand vine vorba de munca, avand in vedere ca plec de la premisa ca nevoile de marketing conduc organizatia. Trebuie sa avem un numar suficient de oameni creativi, oameni de planificare si oameni care administreaza produse. In acest moment sunt in etapa de planificare si aceasta presupune zile lungi de munca. E parte din ceea ce trebuie sa astepte cineva de la aceasta meserie. Impreuna cu familia voi incerca sa redescopar Romania, sa petrec ceva timp cu cei doi baieti ai mei cand vor veni in vizita de la universitate si sa avem grija de cei doi caini ai familiei.

– De ce merita si de ce nu merita sa te ocupi cu promovarea imaginii unei firme?

– RomTelecom a avut o problema de imagine, pe care incercam sa o schimbam acum, iar aceasta este partea -distractiva- a muncii. Sa iei un brand si sa incerci sa convingi oamenii ca este un lucru bun, in care merita sa creada, este o mare oportunitate. Mai ales, avand in vedere modul in care brandurile devin globale, mentinerea imaginii lor e o mare provocare. Companiile nu au mai asigurat automat succesul, nici macar atunci cand notorietatea de prim rang este buna pentru brand. E nevoie de o permanenta redefinire ca sa ramai in top. De aceea, intretinerea imaginii este un job full time, de fiecare zi, dar beneficiile acestei munci sunt proportionale cu timpul investit.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.