Imediat dupa instalarea lor la Palatul Victoria, actualii membri ai executivului se aratau -extrem de increzatori- ca in relatiile cu Fondul Monetar International nu vor avea nici un fel de probleme. Unul dintre minstrii Cabinetului Tariceanu declara chiar asa: -Sunt increzator ca vom incheia un nou memorandum cu Fondul Monetar, fara obisnuitele masuri dure-. Dar, iata ca n-a fost sa fie asa. Dimpotriva, conditiile impuse de FMI actualului executiv sunt, din unele puncte de vedere, chiar mai dure decat cele impuse guvernelor anterioare, pentru ca ele vin pe fondul unor nemultumiri sociale deja acumulate, multe prelungite din anii anteriori. Disponibilizarile masive de personal, inghetarea salariilor bugetarilor si blocarea posturilor din sectorul de stat, majorarile succesive si substantiale de preturi la gaze si energie si, nu in ultimul rand, spectrul cresterii TVA de la 19 la 22 la suta, cu consecintele de rigoare, ii vor obliga pe romani sa stranga, in continuare, cureaua de care trag cu disperare de 15 ani. Desi inca nu li s-a prezentat continutul memorandumului, sindicatele au intrat in alerta si ameninta guvernul cu greve si proteste de amploare.
Disponibilizari masive de personal, inghetarea salariilor bugetarilor si blocarea posturilor din sectorul de stat, majorari succesive de preturi la gaze si energie si masuri pentru diminuarea consumului, precum si a accesului la credite. Toate acestea reprezinta masuri convenite de autoritatile de la Bucuresti cu Fondul Monetar International (FMI), in cadrul negocierilor finalizate zilele trecute. Asadar, pe romani ii va astepta, din nou, o perioada in care va trebui sa stranga cureaua. Si asta, in conditiile in care ministrul finantelor ne spune ca nu ar trebui sa mai privim FMI ca pe un -bau-bau-. Realitatea este ca, dupa 15 ani de reforme, romanii sunt nevoiti sa stranga, in continuare, cureaua. Iarna care vine se anunta a fi una dintre cele mai greu de trecut, din ultimii ani, de catre o mare parte a populatiei.
Singurul anunt pozitiv facut ieri de ministrul finantelor publice, Ionut Popescu, a fost acela ca in cursul acestui an nu se va mai majora nici un fel de impozit. -Dar Romania are nevoie de mai multi bani la buget, pentru finalizarea proiectelor incepute-, a continuat oficialul, justificand intr-o oarecare masura majorarea la 22% a TVA, incepand cu 2006. Ca si celelalte masuri ce urmeaza sa fie luate de guvern in perioada urmatoare, majorarea TVA este o dorinta a FMI, chiar daca ministrul Popescu a spus ca in memorandum nu -exista nici o prevedere clara, distincta, in acest sens-. Oficialul a recunoscut insa ca modificarea cotei TVA va fi si o decizie politica, motiv pentru care va fi discutata in interiorul coalitiei.
Lefuri inghetate, preturi majorate
Pana in 2006, ne asteapta insa vremuri grele. Mai ales pe bugetari, intrucat din sectorul de stat vor fi disponibilizati mii de oameni, iar lefurile celor care raman vor fi inghetate. -In memorandum se prevede ca nivelul cheltuielilor de personal sa nu depaseasca, in urmatorii doi ani, nivelul de 5% din PIB-, a precizat ieri ministrul, explicand ca majorarile salariale, precum si noile angajari vor fi blocate pana la sfarsitul anului, iar anumite sporuri nu vor mai fi acordate. Oficialul le-a mai spus salariatilor de la stat sa-si ia gandul de la majorarea salariala prevazuta pentru luna octombrie a acestui an. -Majorarea salariala de 6% cel mai probabil nu va mai fi acordata-, a spus Popescu. Asta, in conditiile in care majorarea preturilor la utilitati, incepand cu 1 iulie a.c., ramane valabila si, cum ne-am obisnuit deja, va duce la o crestere in lant a tuturor preturilor.
Tot pentru reducerea cheltuielilor de la buget, guvernul va trebui sa disponibilizeze mii de oameni din sectorul de stat. Desi ministrul finantelor n-a avansat o cifra exacta, a spus totusi ca urmeaza sa fie pusi pe liber aproximativ 7.000 de mineri, precizand ca si Ministerul Educatiei are in vedere o reducere de personal. In afara banilor -economisiti- ca urmare a aplicarii acestor masuri, Popescu mizeaza si pe sumele rezultate in urma diminuarii cheltuielilor materiale. -In acest an nu vor mai fi cumparate masini noi sau mobilier-. Guvernul trebuie sa ia masuri si pentru temperarea creditului neguvernamental. Normele de creditare a populatiei vor fi inasprite, prin introducerea unui nou plafon maxim pentru serviciul datoriei, calculat pentru toate imprumuturile atrase.
Sindicatele au intrat in alerta si ameninta cu proteste de amploare
Am incercat sa aflam care este atitudinea sindicatelor, fata de masurile stabilite de guvern, in urma negocierilor cu Fondul Monetar International. Redam, succint, declaratiile liderilor principalelor organizatii si confederatii de sindicat, precum si a fostului ministru de finante Mihai Tanasescu.
Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa:
-Acordul cu FMI nu apara interesele romanilor-
Bogdan Hossu considera ca Fondul Monetar International (FMI) nu apara interesele normale ale tarii nostre si ceea ce impune guvernului nu este altceva decat o actiune complet anormala. -Faptul ca se propune inghetarea salariilor incalca toate principiile economiei de piata. In al doilea rand, prin tintele politicii fiscale – rata inflatiei la 7,5% si cresterea economica preconizata la 6% – aplicate salariului minim pe economie la valoarea de acum, de 3,1 milioane de lei, spunandu-se ca se poate ajunge la o valoare maxima de 3,3 milioane de lei in 2006, nu se face altceva decat dereglarea fortei de munca, si asa afectata de atatea disponibilizari-, ne-a declarat Hossu. Mai mult, -ideea necesitatii unor sacrificii continue din partea cetatenilor – invocata des in ultima vreme, atat de reprezentantii guvernului, cat si de presedinte – si culpabilizarea cetatenilor atunci cand acestia se revolta pentru saracia in care traiesc reprezinta un santaj murdar-, considera Hossu. Acesta a mai adaugat ca daca punem cap la cap toate masurile impuse de FMI, adaugand majorarea TVA la 22%, inseamna ca executivul nu vrea altceva decat o perisare a cetatenilor, care si asa de-abia fac fata cresterii preturilor la utilitati.
Marius Petcu, presedintele CNSLR-Fratia:
-Sunt convins ca sunt <rele> si mai mari in acord-
-Ne-am cam saturat de acest FMI care vine intotdeauna sa ne dea lectii, vizita lor aducand numai <satisfactii> poporului roman-, ne-a spus cu ironie amara presedintele CNSLR-Fratia, Marius Petcu. Acesta ne-a mai precizat ca nu a avut acces pana acum la memorandumul incheiat de guvern si FMI sa-l poata analiza, -pentru ca executivul ne da informatii doar cu portia-, insa este convins ca sunt -rele- si mai mari in intelegerile semnate, daca vor fi luate la puricat. -Vom protesta vehement fata de aceste masuri, care subjuga poporul roman-, ne-a declarat Petcu, precizand ca luni, 27 iunie, va lua in discutie programarea unor proteste, luand in calcul si modificarile aduse la Codul muncii.
Dumitru Costin, presedintele BNS:
-Cine isi inchipuie ca se poate traversa iarna cu salariile inghetate se insala amarnic-
-Nu se poate continua cu acest tip de politici, in opinia noastra, paguboase. Piata interna nu mai produce pentru cetatenii romani, suntem dependenti de importuri, din anumite ratiuni, nu de ordin economic, ci mai degraba mafiot, pentru ca exista structuri bine puse la punct, care prefera importuri in locul unor produse autohtone, care au aceeasi calitate si chiar un pret mai rezonabil-, ne-a declarat presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin. Acesta ne-a precizat ca masurile luate de autoritati imping spre manifestari sindicale si iesiri in strada, impotriva guvernului. Referitor la inghetarea salariilor, liderul BNS ne-a spus ca -daca cineva isi poate inchipui ca se poate traversa aceasta iarna cu salariile inghetate, cata vreme pretul utilitatilor creste de la un trimestru la altul, intr-un ritm ametitor, cu consecinte asupra indicelui pretului de consum, se insala amarnic-. Costin este de acord ca se poate face o reducere a personalului birocratic, pentru ca in continuare suntem in zona asta suprapopulati, dar aceasta reducere, daca se va face, trebuie facuta in sensul optimizarii activitatii. -Romania are nevoie de o birocratie, dar de una eficienta, nu de una care sa genereze haos si costuri excesive-, a mentionat liderul BNS.
Fostul ministru al finantelor, Mihai Tanasescu:
-O greseala nu trebuie indreptata cu alta-
Desi ministrul Popescu a tinut ieri sa precizeze ca efectele cotei unice nu sunt atat de dezastruoase precum cifrele vehiculate, veniturile la bugetul statului diminuandu-se, prin scaderea impozitelor, cu doar 10.000 miliarde de lei, analistii spun insa ca toate masurile convenite cu FMI sunt corective si trebuie sa rezolve problemele aparute ca urmare a cresterii consumului. Acesta din urma a urcat, potrivit fostului ministru al finantelor, Mihai Tanasescu, si din cauza introducerii cotei unice de impozitare, care a lasat la dispozitia oamenilor sume importante de bani. -Acestia s-au orientat spre produsele scumpe, din import, ceea ce a condus la cresterea deficitului de cont curent-, a explicat Tanasescu, apreciind insa ca -o greseala nu trebuie indreptata cu o alta greseala-. -Era mai simplu sa fie majorata cota unica la 23-24%, astfel incat sa nu se mai creeze derapaje-, a mai spus fostul demnitar.
Vasile Marica, presedintele Aliantei -Sed Lex-:
-Vom declansa razboiul cu guvernul-
Inghetarea salariilor anuntata de ministrul finantelor ar putea scoate in strada si functionarii publici. Acestia sunt gata sa protesteze, prin greve de mare amploare, asemanatoare celei de la CFR. -Daca se vor lua aceste masuri, vom declansa razboi cu guvernul. Exact ce s-a intamplat la CFR se va intampla si la noi. Vom declansa ample actiuni de protest, intrucat in contextul in care toate preturile se vor majora, nu vom mai putea trai-, ne-a declarat, ieri, presedintele Aliantei Federative a Sindicatelor Functionarilor Publici -Sed Lex-, Vasile Marica.