Opozitia socialista, invingatoare in alegerile legislative de sambata, din Bulgaria, nu a exclus perspectiva -unui mariaj in trei- cu centru-dreapta si cu minoritatea turca pentru a forma un guvern capabil sa conduca tara in Uniunea Europeana, in 2007.
A invins, dar nu a castigat. Da, Partidul socialist (PSB, fost comunist) a sosit primul, dar scorul realizat (31,17 procente din voturi, mult sub prognozele sondajelor de opinie care il creditau cu peste 40 la suta din intentiile electorale) nu-i permite sa formeze o majoritate parlamentara (83 din totalul de 240 mandate de deputati). Prin urmare, el trebuie sa apeleze la ajutorul celor pe care i-a infrant. Presat de timp, orice taraganare, orice tragere de timp putand dauna procesului de aderare la UE, socialistii si-au multiplicat apelurile catre cei doi posibili parteneri.
Fara -Ataka-
De la bun inceput, PSB a exclus orice alianta cu miscarea Ataka, o organizatie xenofoba, aparuta anul acesta pe arena politica si care a furnizat marea surpriza a scrutinului din Bulgaria, reusind un rezultat surprinzator de aproape noua procente, care ii asigura 22 de locuri in viitoarea Narodno sobranie. -Aceasta victorie nu este nimic. La urmatoarele alegeri, vom obtine mult mai mult-, a jubilat numarul doi al miscarii, Petar Beron, in timp ce superiorul lui, Veron Siderov, a afirmat ca pana acum Bulgaria a fost guvernata de -o mafie politica, implicata in trafic de stupefiante si de arme-.
Toate fortele democratice
-Unitatea nationala trebuie sa prevaleze pentru rezolvarea tuturor problemelor, astfel incat Bulgaria sa ofere imaginea unei tari stabile inainte de a intra in Uniunea Europeana-, declara Rumen Petkov, vicepresedintele PSB. Revendicand victoria formatiunii sale, liderul partidului, Serghei Stanicev, in varsta de 39 de ani, a asigurat, la randul sau, ca este -gata sa angajeze imediat consultari cu toate fortele politice democratice pentru garantarea stabilitatii necesare a Bulgariei-.
Doar in primele locuri
Cuvinte adresate, inainte de toate, Miscarii nationale Simeon al II-lea (MNS), partidul de centru-dreapta al primului ministru in exercitiu, Simeon Saxa Coburg-Gotha, care, cu 19,91 la suta din voturi, apare ca formatiunea cea mai susceptibila de a incheia o alianta cu socialistii. Dupa ce de-a lungul campaniei electorale a respins ideea unei -mari coalitii- cu PSB, MNS pare sa fi revenit acum la sentimente mai bune. E adevarat, nimic nu va fi pe gratis. Iar MNS nu vrea locuri in randul secund al scenei politice. -Va fi dificil pentru PSB si Miscarea pentru drepturi si libertati sa formeze un guvern fara MNS-, estima ministrul transporturilor, Nikolai Vasiliev. Dar a pus punctul pe -i- ministrul de finante, Milen Velcev: -primul ministru trebuie sa-si pastreze functia, pentru ca numai asa va putea fi evitat un blocaj- institutional.
O perioada deosebit de grea
-Negocierile se anunta deosebit de dure, mai ales daca MNS nu va ceda si va insista pe pastrarea fostului rege la carma executivului-, comenta situatia creata analistul Mira Ionova. -Daca politicienii nostri nu si-au pierdut definitiv simtul realitatii, ei trebuie sa constituie un guvern de experti si de tehnocrati, in frunte cu o personalitate neutra-, a adaugat analistul bulgar. -Ma nelinisteste oarecum modul de functionare a viitorului parlament. Repartizarea locurilor va face dificila activitatea lui, in conditiile in care mai trebuie angajate o serie de importante reforme pentru ca Bulgaria sa poata intra in UE la termenul fixat-, a mentionat Mira Ionova.