Legea nr. 307/2004, prevede la articolul 6 punctul “g” că moașa poate asigura “asistarea nașterii normale, la domiciliu sau în unități sanitare, dacă este vorba de prezentație craniană, efectuând, la nevoie, epiziotomia, iar în caz de urgență, asistarea nașterii în prezentație pelviană”. Înregistrarea nașterii poate fi făcută anunțând medicul de familie care vine acasă să constate evenimentul eliberând certificatul constatator al nașterii, cu care se va obține apoi certificatul de naștere de la starea civilă. În București este chiar o modă în a naște acasă, binecunoscută în acest sens fiind Ana Meiță. Atât timp cât nașterea acasă nu va fi interzisă printr-o lege, femeile vor continua să o facă din considerente numai de ele înțelese. Dar multe lucruri nu înțelegem pe lumea asta dar le acceptăm.
Astăzi Consiliul General a votat propunerea Gabrielei Firea de a acorda un stimulent financiar în cuantum de 2.500 de lei net pentru fiecare nou-născut. Numai că pentru obținerea stimulentului, trebuie că măcar unul dintre părinți să aibă domiciliul sau reședința pe raza municipiului București, iar nașterea copilului să fi fost înregistrată într-o maternitate publică sau privată din Capitală. Așa că declarația lui Firea că „proiectul de hotărâre pe care vi-l propun astăzi este menit să încurajeze și să protejeze tinerii din București care doresc să își întemeieze o familie. Știu câte nevoi au tinerii la început de drum și consider că statul, prin autoritățile publice, trebuie să sprijine și să ocrotească familia, prin măsuri economice și sociale” arată încă o dată incompetența ei: ori a vrut să discrimineze, ori nu a fost în stare să prevadă toate cazurile posibile. Era suficient să se condiționeze de certificatul de naștere obținut de la autorități și nu de la maternități.
CITEȘTE ȘI Mândră că este fertilă, Firea a fost găsită vinovată de discriminare de către CNCD
Extras de pe site-ul Directiei Generale de Evidenta a Persoanelor a Municipiului Bucuresti, institutie publica de interes municipal, cu personalitate juridica sub autoritatea Consiliului General al Municipiului Buucresti.
„Au obligaţia de a face declaraţia de naştere oricare dintre părinţi, iar dacă, din diferite motive,” nu o pot face, obligaţia declarării revine medicului, persoanelor care au fost de faţă la naştere, asistentului social sau, după caz, persoanei cu atribuţii de asistenţă socială din unitatea sanitară în care a avut loc naşterea sau oricărei persoane care a luat cunoştinţă despre naşterea copilului.
Întocmirea actului de naştere se face pe baza declaraţiei verbale a persoanelor prevăzute mai sus, a actului de identitate al mamei şi al declarantului, a certificatului medical constatator al naşterii şi, după caz, a certificatului de căsătorie al părinţilor.
Întocmirea actului de naştere al copilului, în lipsa actului de identitate al mamei, se face pe baza celorlalte documente prevăzute mai sus , a documentului întocmit de reprezentantul poliţiei cu ocazia verificărilor efectuate la solicitarea unităţii sanitare în care a avut loc naşterea, cu privire la datele de identificare a mamei, şi a verificărilor în registrele de stare civilă sau în Registrul naţional de evidenţă a persoanelor.
Întocmirea actului de naştere al copilului, în cazul în care naşterea mamei nu este înregistrată, se face pe baza declaraţiei scrise a persoanelor cărora le revine obligația declarării nașterii, unui proces-verbal privind identitatea declarată de mamă, semnat de reprezentantul direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, de reprezentantul poliţiei şi de cel al unităţii sanitare, a certificatului medical constatator al naşterii şi a actului de identitate al declarantului. În acest caz, numele de familie şt prenumele copilului se stabilesc prin dispoziţie emisă în termen de 5 zile de la data solicitării de către primarul unităţii administrativ-teritoriale unde se înregistrează naşterea.
Dacă declaraţia priveşte un copil din afara căsătoriei, iar recunoaşterea paternităţii are loc în momentul declarării naşterii, datele privind tatăl copilului se înscriu în rubricile corespunzătoare din cuprinsul actului de naştere ce se întocmeşte.”