Home Social Alarmant! Am atins cel mai mic nivel al natalității de după cel...

Alarmant! Am atins cel mai mic nivel al natalității de după cel de-al doilea Război Mondial

DISTRIBUIŢI

 

România a înregistrat anul trecut sub 180.000 de nou-născuți, record negativ după al doilea război mondial, a declarat joi președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei, precizând că în 2013 scăderea populației a venit preponderent din sporul negativ și nu din imigrație.

 

„2013 a fost primul an în care numărul de născuți vii este mai mic de 180.000. După revoluție s-a înregistrat un trend descrescător, au mai existat și mici perioade de creștere, dar 2013 a marcat acest minim. Din seriile de date, este evident că am atins minimul din 1960, dar e aproape sigur că reprezintă minimul de după al doilea război mondial”, a spus Tudorel Andrei.

 

El a explicat că pe parcursul perioadei de tranziție, scăderea populației a fost cauzată în principal de imigrație, dar anul trecut proporția s-a inversat, iar principala cauză a scăderii populației a fost sporul natural negativ.

 

Altfel spus, anul trecut diferența negativă dintre noii-născuți și persoanele decedate a fost mai mare decât numărul românilor care au plecat în străinătate pentru perioade mai mari de 12 luni.

 

Tudorel Andrei a precizat că reducerea populației a fost cauzată anul trecut în proporție de 95% de sporul negativ al populației.

 

„Avem aproape un echilibru între migrație și emigrație, sub 10.000 de persoane”, a completat șeful INS.

 

Directorul general al direcției generale de demografie și statistică socială, Silvia Pisică, a explicat că scăderea natalității are două explicații, fiind rezultatul atât a emigrației, cât și a modificărilor de comportament generaționale.

 

„Sunt peste 2,3 milioane de persoane care au emigrat. Majoritatea covârșitoare din categoria de vârstă 25-64 ani, cu accent extrem de mare pe 25-45 de ani, vârsta la care se fac copii. A crescut și vârsta de căsătorie. Generația părinților noștri se căsătorea puțin după 20 de ani, iar astăzi căsătoriile și nașterile se duc spre 30 de ani”, a explicat Pisică.

 

Directorul din INS a arătat că și numărul mediu de copii pe cuplu este în scădere, ceea ce afectează sporul natural.

 

„Dacă în generația anterioară, a părinților noștri, fiecare familie avea cel puțin doi copii, nu vorbim de bunicii noștri, acum cuplurile se limitează la un copil. Când a fost baby-boomul, după decretul din 66, au fost 575.000 de născuți vii”, a completat Pisică.

 

Tudorel Andrei a precizat că pentru a avea spor natural zero, fiecare româncă fertilă ar trebui să nască 2,1 copii, în timp ce rata actuală se găsește în jur de 1,5.

 

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.