In ciuda schimbarilor pe care noua echipa manageriala a Ministerului Administratiei si Internelor le-a efectuat, in institutie continua sa fie prezenti diferiti functionari care pastreaza cu stoicism vechile obiceiuri. Comisarul-sef Gheorghe Boblea este unul dintre putinii sefi de directie din MAI care a mai ramas in functie, desi modul in care a condus departamentul de relatii publice nu-l recomanda pentru mentinerea pe post. Mai mult, atat Boblea, cat si mana lui dreapta Oana Cioboata au incalcat Statutul Politistului si au omis cu buna-stiinta anumite venituri din declaratia de avere.
Un ofiter cu grad superior, care ocupa o functie de chestor, minte de foarte multa vreme in declaratia de avere. El a recurs la acest siretlic pentru a ascunde faptul ca primeste bani din mai multe surse, fapt care contravine legii. Comportamentul lui Gheorghe Boblea a fost copiat si de subalternii sai.
Lege incalcata la MAI
Conform declaratiei de avere semnate in anul 2003, singura avere a lui Gheorghe Boblea era un apartament de 56 de metri patrati, detinut de sotie. Beneficiind de un format al declaratiei de avere in care trebuiau specificate numai veniturile provenite din alte surse, mai mari de 10.000 de euro, comisarul-sef a preferat sa nu spuna nimic despre activitatea de la -Revista Jandarmeria-.
De altfel, el nici nu ar fi trebuit sa aiba o astfel de activitate. Cu toate acestea, noul format al declaratiei de avere scoate la iveala afacerea lui Boblea. Conform actului semnat de seful Directiei de Relatii Publice si Informare la data de 5 mai a.c., acesta a primit de la MAI un salariu de peste 400 milioane de lei si de la -Revista Jandarmeria- aproape 150 milioane de lei.
Problema apare din cauza faptului ca aceasta publicatie este editata de o fundatie. Practic, anul trecut, Gheorghe Boblea a primit de la o persoana juridica aproape 5.000 de euro pentru o activitate lucrativa. -Politistului ii este interzis sa detina orice alta functie publica sau privata pentru care este retribuit, cu exceptia functiilor didactice din cadrul institutiilor de invatamant-, se arata la articolul 45 al Legii 360/2002 privind Statutul politistului. In acelasi timp, articolul 76 al OUG 89/2003 spune ca prevederile Statutului politistului se aplica si persoanelor din aparatul central al MAI.
Exemplu urmat de subalterni
Comportamentul sfidator fata de lege adoptat de seful DIRP a fost luat drept exemplu de subordonatii sai. Astfel, sefa Serviciului de Informare Public, Oana Ciobotea, a ascuns si ea ca presteaza activitati remunerate contrar legii. Femeia a trebuit sa recunoasca insa acest lucru in acest an, admitand faptul ca a incasat mai multi bani decat seful ei de la Fundatia -Revista Jandarmeriei-. Ciobotea a primit 160 milioane de lei, in conditiile in care de la MAI a mai primit alte 340 milioane de lei.
Acesti bani au ajutat-o pe Oana Ciobotea sa cumpere anul trecut un teren intravilan de 3.300 metri patrati. Tranzactia venea dupa ce in 2003 subalterna lui Gheorghe Boblea isi cumparase apartament in Bucuresti. Acesta din urma este mai mare decat cel detinut de sotia sefului, dar a fost declarat la aceeasi valoare de impozitare.