Noul Cod al muncii a fost aprobat ieri, intr-o sedinta extraordinara a Consiliului Economic si Social, de catre reprezentantii Sindicatelor si Patronatelor, urmand ca intr-una dintre viitoarele sedinte guvernul sa hotarasca data promulgarii prin ordonanta de urgenta, care, dupa toate probabilitatile, va fi 1 iulie.
In primul rand, noul act normativ nu va contine sanctiuni penale, acestea fiind introduse pentru angajatori doar prin modificarea Legii 130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca, pentru munca la negru, angajarea tinerilor sub 15 ani si neplata unor taxe. In schimb, sunt prevazute amenzi de 20 milioane de lei pentru fiecare persoana gasita muncind la negru, maximul cumulat al amenzii pentru un angajator fiind de 1 miliard de lei. Cu amenda intre 15 si 30 de milioane de lei va fi pedepsita si nerespectarea repausului saptamanal si a regulilor pentru munca de noapte. Amenzi de pana la 50 milioane de lei vor fi aplicate pentru neacordarea, catre personal, a indemnizatiei prevazute de lege, in cazul in care o firma isi intrerupe temporal activitatea, dar mentine raporturi de munca cu acesta.
Partea cea mai controversata a noului cod se refera la durata timpului de munca, aspect care afecteaza in primul rand patronatul. Articolul 111 va include un nou aliniat, potrivit caruia, -prin exceptie, durata timpului de munca poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, care include si orele suplimentare, cu conditia ca media orelor de munca pe o perioada de referinta de o luna calendaristica sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana-. Depasirea acestei durate va putea fi facuta doar in cazuri de forta majora pentru prevenirea unor accidente sau inlaturarea efectelor acestora, ori in anumite sectoare economice, cand acest lucru va fi stabilit prin contract colectiv de munca unic la nivel national sau de ramura.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane